A Bali szigetén található Potato Head Beach Club-on belül megnyílt Ijen nevű zéró-hulladék étterem fő célja az volt, hogy még közelebb hozza a turistákhoz és a vendégekhez a helyi alapanyagokat és a helyben fogott halakat. Így az étterembejárók maguk választhatják ki mit ennének az aznapi friss fogásból, amit aztán a szakácsok megsütnek a fa tüzelésű grillen; a banánlevél elhagyhatatlan alóla.
De a tulajdonosok szerettek volna még ennél is tovább menni és a lehető legkisebb ökológia lábnyomot hagyni. Így aztán az étterem székei és asztalai etikusan termesztett és kivágott fából, illetve a motorbiciklik szivacsülésének levágott maradékaiból készültek, míg az étkező rész padlója cement, összetört tányérok és megpattan üvegpoharak keverékéből állt össze. Az asztalokon álló üveg gyertyamécseseket borosüvegekből, a gyertyaviaszt pedig a Potato Head használt olajából alakították ki. A menükártyákat újrahasznosított papírra nyomtatták, a tartójuk pedig elhasználódott kamiongumiból van, amit a helyi flip-flop papucs gyártó cég ötlött ki - írta a Lonely Planet oldal.
Az a filozófia, ami a berendezésre vonatkozik, az érvényes az ételekre is. A konyha főszakácsa Wayan Kresna Yasa sok időt tölt el azzal, hogy a menü összeállítása előtt kiválassza a legjobb helyi és organikus beszállítókat, és a konyhában is követi az újrahasznosítás elvét. Az étterem tulajdonosai egy olyan halbeszállító céggel dolgoznak együtt, ahol a halászok figyelnek arra, hogy csak azokat a tengeri élőlényeket fogják ki, amire az étteremnek szüksége van.
Bár a show sztárjai a friss, jégdarán szervírozott halak, az Ijen kreatív zöldségfogásokat is tart a menüjén. A visszajárók szerint érdemes megkóstolni a pirított karfiolt keluwek-tahini mártással, a savanyúságként elrakott trópusi gyümölcsöket és a grillezett bab salátát rizzsel, amit az UNSECO által védett Jatiluwih rizsteraszokról szereznek be.
Az étterem azon részén, ami már nem látható a vendégek számára öt különböző szemetesládába gyűjtik a maradékokat: az ételmaradékot a helyi farmok disznói kapják, vagy az Ijen maga komposztálja; az üres kagylóhéjakat porítják és vagy takarmányhoz, vagy trágyába keverik. A maradék szárazanyagokat pedig a sziget hulladékfeldolgozója az ecoBali újrahasznosítja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.