Halszag miatt egy orrát összefogó férfi a konyhában

Halszag van a konyhában? Így szabadulhatsz meg tőle percek alatt

konyhai tippek
PUBLIKÁLÁS: 2025. december 24. 11:45
Ha sütöttél már halat, pontosan tudod, hogy a levegőben terjengő szag sokkal tovább velünk marad, mint szeretnénk. A profi szakácsok régóta ismerik azokat a trükköket, amelyekkel pár perc alatt el lehet tüntetni a makacs halszagot. Mutatjuk a titkot!

A hal egészséges étel vacsorára, és remek karácsonyi ünnepi fogás. A lakásban terjengő szag ellenben nehezen elviselhető, pláne, hogy akár reggelig is velünk maradhat. Szerencsére vannak olyan természetes módszerek, amelyeket a profi szakácsok is bevetnek, hogy pár perc alatt megszabaduljanak a kellemetlen halszagtól. Ezt a ,trükköt áruljuk el neked alább.

Citrom halszag ellen halfilézéskor
A citrom jól semlegesíti a halszagot.
Fotó: Arman Zhenikeyev / 123RF

3 tuti tipp halszag ellen

Ecetes gőz

Önts egy kevés vizet egy lábasba, önts hozzá néhány evőkanál ecetet, majd a keveréket melegítsd fel a tűzhelyen. Ahogy forrni kezd, a savas gőz pillanatok alatt semlegesíti a levegőben keringő szagokat. Ha zavarna az ecet illata, dobj a vízbe pár darab citromhéjat vagy néhány szem szegfűszeget, így frissebb lesz a levegő.

Citrom és szódabikarbóna

A citrom önmagában is frissít, de szódabikarbónával vegyítve igazi szagfogó. Vágd félbe a citromot, szórd meg a belsejét szódabikarbónával, és tedd a konyhapult sarkára. Ezzel a módszerrel könnyedén megkötheted a kellemetlen szagokat, nem mellesleg fertőtleníti a levegőt, és néhány perc múlva olyan érzésed lesz, mintha teljesen átszellőztetted volna a konyhát.

Fűszeres illatok

Ha nem elégszel meg csak a kellemetlen szag eltüntetésével, hanem szeretnéd kellemes aromával is megtölteni a teret, készíts illatfőzetet. Forralj vizet babérlevéllel, szegfűszeggel vagy egy darab fahéjjal. Pár perc, és a konyha megtelik finom, fűszeres illattal, amely elnyomja még az olajos halszag emlékét is.

Ezeket is próbáld ki

  1. Sokan a bevásárlás után csak 1-2 nappal később készítik el a halat, de minél később kerül a hal a serpenyőbe, annál intenzívebb szagot áraszt. A legjobb, ha már a vásárlás napján elkészíted az ételt.
  2. Ha a hűtő is átvette a kellemetlen halszagot, tegyél egy tálba egy kanál darált kávét – ez hatékonyan semlegesíti a szagokat.
  3. Ha kellemetlen szagú a kezed halpucolás után, dörzsöld be citrommal vagy nedves sóval, ezután mosd meg szappannal és öblítsd le.
  4. Ha a halat sütés előtt pár percre tejbe vagy citromlébe áztatod, sokkal kevésbé lesz intenzív az illata, sőt sütés közben is érezhetően kevesebb szag keletkezik.
  5. Nem lesz később halszagú a tányér és az evőeszköz, ha mosogatás előtt ecetes-sós vízzel lemosod azokat. 
  6. Ha végeztél a hal előkészítésével, a tisztításhoz használt fadeszkát dörzsöld be citrommal, majd kefével súrold át, így eltüntetheted róla a halszagot.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.