Waldorf saláta
Elkészítés: 30 perc
Nehézség: *
Hozzávalók 4 személyre: 250 g zellergumó * 2 citrom * 2 zöld alma * 100 g dió * 120 g kék penészes sajt * 1 kis fej fejes saláta
A mártáshoz: 1 dl tejszín * 4 ek majonéz * 1 kk só, ½ kk őrölt fehér bors
Elkészítés: Az almát és a zellert magozás, tisztítás után gyufaszál méretű darabokra vágjuk – közben locsolgatjuk citromlével, nehogy megbarnuljon. A diót durva darabokra vágjuk, a sajtot 1 centis kockákra. A mártás hozzávalóit összekeverjük, majd beleforgatjuk a darabolt hozzávalókat, és egy órára a hűtőbe tesszük. A megmosott, leszárított salátalevelekkel kibéleljük a tálalóedényeket, és erre halmozzuk a salátát. Felezett diószemekkel díszítjük.
Lazacleves
Elkészítés: 1 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (4 adag): 400 g lazacfilé * 500 g krumpli * 1 fej vöröshagyma * 1 póréhagyma * 1 csokor friss kapor * 2 dl tejszín * 50 g vaj * 1 tk só * 1 kk őrölt fekete bors * 1,5 l zöldség alaplé
Elkészítés: A lazac bőrét lehúzzuk, és kockákra vágjuk. A krumplit hámozás után szintén felkockázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a póréhagymát karikákra. A vajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit, és felengedjük az alaplével, és elkezdjük főzni. Tíz perc múlva beletesszük a póréhagymát és a lazacot is. Megsózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a tejszínt, és lassú tűzön készre főzzük. Kaporral megszórva, citromszeletekkel tálaljuk.
Gesztenyével töltött pulykamell
Elkészítés: 60 perc
Nehézség: * *
Hozzávalók (4 adag): 400 g pulykamell * 100 darált aszalt szilva * 100 g natúr gesztenyemassza * 50 g darált dió * 1 tojás * 1 tk só * 1 tk őrölt fekete bors * 2 ek olaj
Elkészítés: A pulykamellből négy nagy szeletet vágunk és kiklopfoljuk, majd besózzuk. Az aszalt szilvát ledaráljuk, és összekeverjük a gesztenyemasszával, a dióval, a tojással, a sóval és a borssal. A tölteléket a hússzeletekre halmozzuk, és feltekerjük őket. Négy alufólialapot bekenünk olajjal, és belecsomagoljuk a hústekercseket. 180 fokra előmelegített sütőben, 25 percig sütjük, majd a fóliát levéve még 15 percig.
Hercegnő burgonya
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: * *
Hozzávalók (4 adag): 600 g burgonya * 4 ek vaj * 1/2 tk szerecsendió * 1 tk fehérbors * 1/2 dl tejszín * 1 tk só * 3 db tojássárgája
Elkészítés: A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és pürésítjük. Hozzákeverjük a vajat, a fűszereket és a tojássárgáját, habzsákba töltjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú halmokat nyomunk. A halmok tetejét átkenjük olvasztott vajjal, és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Konyakkrémes csokitorta
Elkészítés: 2 óra
Nehézség: * * *
Hozzávalók (16 szelet):
A tésztához: 7 egész tojás * 150 g cukor * 100 g darált mogyoró * 5 ek liszt * 5 ek kakaópor
A krémhez: ¾ liter tej * 350 g cukor * 100 g liszt * 5 ek kakaópor * 250 g vaj * 100 g étcsokoládé * 3 cl konyak
Elkészítés: A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat és a többi hozzávalót, gyengén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük kb. 30 percig. Az első tíz percben nem szabad kinyitni a sütőt, nehogy összeessen a tészta. Rácson kihűtjük. A tejből, a lisztből, a cukorból és a kakaóból sűrű masszát főzünk, melyben feloldjuk a csokoládét is. Félig kihűtjük, és hozzáadjuk a habosra kikevert vajat. A tésztát három lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel, majd kívül is bevonjuk vele a tortát. Csokoládét reszelünk rá, esetleg enyhén megszórjuk csokireszelékkel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.