Háztáji hús vásárlása – Erre figyelj, hogy ne verjenek át

termelői piac
PUBLIKÁLÁS: 2025. november 10. 12:30
A hús étrendünk egyik alappillére és kiemelt fehérjeforrás. Éppen ezért nem mindegy, honnan szerezzük be: a háztáji tartásból származó termék gyakran ízletesebb és tápanyagdúsabb, de vásárlás előtt néhány dolgot mindenképp érdemes ellenőriznünk. Mutatjuk a házi hús vásárlás buktatóit.

Egyre többen döntenek úgy, hogy a szupermarketek helyett a termelői piacok felé veszik az irányt. Ez nem véletlen, hiszen a nagyüzemi állattartás során teljesen más ételeket kapnak a haszonállatok, és a tartási körülményeik sem mindig a legideálisabbak. A háztáji húsokról pedig az él a fejünkben, hogy sokkal jobb hatással vannak a szervezetünkre, mint a végeláthatatlan üzemekből származó húskészítmények. Ez bizonyos szempontból igaz, viszont a házi hús vásárlása során beleütközhetsz néhány buktatóba, amelyeket a Fanny magazin jóvoltából elkerülhetsz.

romlott házi hús
A házi hús vásárlás rejt pár veszélyt, mutatjuk, hogyan kerüld el. 
Fotó: Krakenimages.com /  Shutterstock 

Házi hús vásárlása: ezekre a buktatókra figyelj

Milyen a romlott hús színe?

Nézzük meg, hogy a hús árnyalata fajtának megfelelő és egységes legyen: a marha mélyvörös, a sertés halvány rózsaszín, a baromfi világos, áttetszően rózsás. A szürkés-zöldes folt, elszíneződés vagy túl sötét, „barnult” rész gyanús, romlott hús lehet, ilyen esetben inkább ne vegyük meg vagy kérjünk másik darabot a termelőtől.

Ha van rá lehetőségünk, ne legyünk restek, és szagoljuk meg a terméket vásárlás előtt. A friss hús tiszta illatú, nem savanykás, nem édeskés és nem ammóniás; ha furcsa, dohos, állott vagy erjedt szagot érzünk, kérjünk másik darabot – vagy bátran álljunk el a vásárlástól. Tapasztalatainkat pedig bejelenthetjük a NÉBIH felé, illetve a járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági osztályának.

A jó hús rugalmas: ujjbenyomás után visszarendeződik, felülete száraz vagy legfeljebb enyhén nedves, nem nyálkás és nem ragacsos. Nem csöpög, nem üveges fényű, és nem látható rajta elszíneződés; ha a pulton lében áll, vagy tapadós réteget hagy a kézen/késen, inkább utasítsuk vissza és álljunk el a vásárlástól.

Nyers hús tárolása hűtőben

Ha csomagolva adják át nekünk, akkor az legyen ép, tiszta, szivárgásmentes; újságpapír, illatosított vagy festékes papír ne kerüljön a hússal érintkezésbe. Ha papírba teszik, kérjük friss, élelmiszeripari csomagolópapírba, és ügyeljünk rá, hogy olyan helyről vásároljunk, ahol a nyers áru külön van a készterméktől. Ha nem vagyunk ebben biztosak, kérdezzünk rá!

Nézzük meg, hogy hűtött pultból vagy jégakkuval hűtött ládából adják-e. Mindig ellenőrizzük, hogy tapintásra hideg legyen, ne álljon lében, és ne párásodjon erősen a csomagolópapírja. Ha látunk pult-hőmérőt, vessünk rá egy pillantást, és ellenőrizzük, hogy stabilan hideget mutasson.

A hús jelölése

Ha előre csomagolt terméket vásárolunk a termelőtől, mindig nézzük át a kiírást vagy a címkét a terméken. Elengedhetetlen, hogy legyen rajta a faj és a rész megnevezése, a súly, valamint a csomagolási vagy vágási dátum. Vágóhídról származó húson keressük az ovális azonosító jelet, kimérésnél pedig kérjük, hogy ezeket az adatokat írják rá a csomagolópapírra.

házi hús vásárlás piacon
A nyers hús tárolása és származási helye kulcsfontosságú.
Fotó: Aldrin Rachman Pradana /  Shutterstock 

Ellenőrizd a házi hús termelőjét

  1. Háztáji hús esetén ellenőrizzük a termelőt: piacon/mozgó árusnál kérjünk FELIR-kódot vagy NAK-igazolást, kistermelőnél hatósági bejelentésről szóló igazolást.
  2. A termelőnek kérésre be kell mutatnia a vágási jegyzőkönyvet/nyilvántartást. Vágóhídon kötelező az élőállat- és húsvizsgálat, kistermelőnél ezt a helyi állatorvos/hatóság igazolja; sertésnél és vaddisznónál a Trichinella-vizsgálat kötelező.
  3. Minden vásárlásról kérjünk számlát; őstermelőnél a kézi nyugta is szabályos. A bizonylaton szerepeljen a név, adószám és a telephely címe, piacon pedig legyen kiírva az árus elérhetősége.
  4. A hentesüzlettől a piaci kistermelőn át a mozgó húsárusig mindenki köteles az élelmiszer-biztonsági rendszer szerint mérni és naplózni a hűtési és szállítási hőmérsékleteket. Ha a hűtés gyanús, jelezzük a NÉBIH felé.
  5. Vásárláskor nézzük meg, hogy tiszta-e a pult és az eszközök, van-e folyóvizes kézmosási lehetőség, biztosított-e a rovarvédelem, elkülönítik-e a nyers és a kész termékeket, és rendben van-e a hulladékkezelés.
  6. Minden tételhez tartozik azonosító, a vágás vagy csomagolás dátuma, valamint az előállító beazonosíthatósága; legyen egyértelmű a faj és a rész megnevezése, darált húsnál pedig a darálás dátuma is kötelező.
  7. Kérdezzünk rá, mivel táplálták az állatot: zsákosnál kérjünk címkét, ömlesztettnél/sajátnál szállítólevelet vagy igazolást. Antibiotikumos kezelés esetén kérjük a gyógyszerhasználati naplót vagy az állatorvosi igazolást.
  8. A baromfi- és nyúlhús bizonyos mennyiségig levágható a gazdaságban (állatorvosi bejelentés mellett), és helyben értékesíthető – ilyenkor kérjük meg a termelőt, hogy mutassa meg a tartási körülményeket.
  9. Mi lenne jobb referencia a sok elégedett, visszajáró vásárlónál? Nézzük át a termelő online értékeléseit és pillantsunk rá a közösségi jelenlétére – ha ezek rendben vannak, erősebb lehet a bizalmunk.
  10. Kérdezzünk rá előre a visszavételre és a panaszkezelés menetének részleteire. Az udvarias hangnem és a részletes dokumentáció biztonságot ad: a korrekt termelői hozzáállás záloga.

Az alábbi videóból kideül, hol fordulhat elő romlott hús:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.