
Ha neked is sok terményed lett az idén, de sajnálod, hogy lepotyog a fáról, és annyi zöldség már a fagyasztóba és a rokonok hűtőtáskáiba sem fér el, akár el is adhatod. Ám a zöldségtermesztés otthon is szabályokhoz van kötve, amiket jó, ha tudsz. A Fanny magazin összegyűjtötte, mikre kell figyelned.
Jó hír, hogy a NAV idén július elején kiadott közleménye szerint 600 ezer forintos éves bevételig adómentesen árusíthatjuk a saját termelésű zöldséget és gyümölcsöt. Ilyenkor az árusítás ingó értékesítésnek számít, és nem kell a bevétel után jövedelmet megállapítani.
Tehát 600 ezer forintos bevételig nem kell adószámot kiváltani, nyugtát vagy számlát kiállítani, és áfabevallást benyújtani, mivel a nyári zöldség- és gyümölcsértékesítés nem tekinthető gazdasági tevékenységnek. E fölötti határnál azonban már adókötelessé válik a teljes bevétel. Ha azonban rendszeresen árulnánk a saját termést, akkor ez az út nem járható, hiszen az üzletszerű árusítás adószám nélkül akár egymillió forintos bírságot is vonhat maga után.
Ha csak kevés termést árulunk, de meghaladja a bevétel az éves 600 ezer forintot, válthatunk ki adószámot a NAV-nál. Fontos azonban, hogy ilyenkor az eladásból származó pénz önálló tevékenységnek származó bevételnek számít, ami után adózni kell.
Ha mindig akad felesleg, amit eladunk a kertből, akkor már gazdasági tevékenységet végzünk. Őstermelőként és egyéni vállalkozóként az adózás kedvezőbb, mint adószámos magánszemélyként: ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele nem haladja meg az 1.744.800 forintot, adómentes marad, szja-bevallást sem kell benyújtani. Átalányadózó esetében a jövedelem 17.448.000 forintos bevételhatárig adómentes.
Ha úgy döntöttünk, őstermelők szeretnénk lenni, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) végzi a nyilvántartást. Az ügyintézést intézhetjük a lakóhelyünk szerint illetékes megyei kamarai ügyfélszolgálaton (falugazdász), vagy postai úton, a NAK hivatalos oldaláról letöltött nyomtatványok kitöltésével és beküldésével.
Az őstermelői regisztrációnál nyilatkozni kell arról, hogy mi a tervezett tevékenység, vagyis mit termesztenénk. Emellett meg kell adni, hol található a földterület, amin a tevékenységet végeznénk. Őstermelőként kizárólag olyan terméket értékesíthetünk, amit a saját gazdaságunkban termesztettünk, és ami szerepel az őstermelői nyilvántartásban. Ezt a Nébih rendszeresen ellenőrzi.
Egyre népszerűbbek hazánkban a bevásárló- vagy kosárközösségek, melyek összekötik a termelőket és a fogyasztókat. Az interneten könnyen találhatunk a lakóhelyünkhöz közeli közösséget, ezek gyakran házhoz szállítást is vállalnak.
Sajnos gyakori probléma, hogy a piacokon olyan termékeket árusítanak, ami nem az őstermelő saját gazdaságában termett, hanem a nagybani piacon vásárolta meg. Ilyenkor vásárlóként ugyanott vagyunk, mintha bármelyik boltban vettünk volna zöldséget, gyümölcsöt.
Az ál-őstermelők kiszúrására az egyik legbiztosabb módszer, ha szezonális zöldséget és gyümölcsöt vásárolunk a piacon. Ha egy pulton olyasmit látunk, ami még nem teremhet – például nyár közepén sütőtököt –, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem magyar kiskertben termett. A túl nagy kínálat is árulkodó: ha annyi zöldség van egy kofa előtt a pulton, mint egy nagyáruház zöldségespultjában, akkor valószínűleg viszonteladó. Az őstermelők hazákban csak ritkán képesek 8-9 -féle zöldségfélét gazdaságosan megtermeszteni, általában nem is gyakori, hogy túl sokféle zöldséget árulnak.
Ezt a számot a Nébih állítja ki az őstermelők számára, és az árusítók kötelesek kiírni a standoknál. Emellett azt is kötelesek kiírni, hogy a termék saját gazdaságból származik. Ha nincs ilyen kiírás, akkor joggal gyanakodhatunk, hogy a termék nem hazai. Az árusítót meg is kérdezhetjük, honnan származik a termék. A legtöbb őstermelő büszkén hangsúlyozza, hogy a saját kertjéből, és szívesen mesél arról, mit termeszt még. Ha a kérdésünkre ellenséges válasz érkezik, akkor lehet, hogy nem őstermelővel, hanem viszonteladóval van dolgunk.
Szinte minden településen található piac, melyeknek az a célja, hogy az őstermelők, kistermelők helyben árusíthassák a saját termékeiket. Itt nagyobb az esélye, hogy valódi hazai termékeket találunk. Ha mindig ugyanarra a piacra járunk, elegyedjünk szóba az őstermelőkkel, beszélgessünk a termesztésről, árusításról. Ha elégedettek vagyunk a portékával, érdemes mindig ugyanahhoz az eladóhoz visszajárni, így nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés.
Ha az árus őstermelőnek adja ki magát, vagy gyanús, hogy a zöldség, gyümölcs túl sok permetszert tartalmaz, akkor a Nébih felé tehetünk bejelentést a nap 24 órájában hívható zöld számon: +36-80/310-020, vagy írhatunk a [email protected] e-mail-címre. Az alábbi esetekben tehetünk bejelentést: illegális, engedély nélküli élelmiszer-előállítás, mézzel kapcsolatos szabálytalanság, alkoholos italokkal kapcsolatban tapasztalt szabálytalanság, állatkínzás gyanúja, növényvédő szerekkel kapcsolatos panasz esetén.
Tuti tippek paradicsom termesztéshez:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.