Ezzel az étellel csökkentheted a demencia kockázatát

demencia
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 22. 11:00
Egy egyszerű rágcsálnivaló javíthat az egészségeden.

Egy könnyű ebédidős rutin kialakítása csökkentheti annak a betegségnek a kockázatát, mely közel egymillió embert érint és megannyi emberéletet követelt már magának az évek folyamán. Dr. Saurabh Sethi gasztroenterológus állítása szerint egy bizonyos rágcsálnivaló bizonyítottan csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

demencia
A sózatlan dió segíthet a demencia elkerülésében / Fotó: Freepik.com (Illusztráció)

Egyszerű megoldás a demencia elkerülésére

A diplomás orvos a Texasi Egyetem Közegészségügyi Karán szerzett közegészségügyi mesterdiplomát, emellett a Stanford és a Harvard egyetemeken is tanult.

„A tudomány szerint, ha naponta 30 gramm sózatlan diót eszel, akkor 17%-kal csökkentheted az összes okból kialakuló demencia kockázatát, összehasonlítva azzal, ha nem eszel naponta diót.”

A diófélék tápanyagban gazdagok és számos biovegyületet tartalmaznak, ideértve az antioxidánsokat, a telítetlen zsírsavakat és rostokat, valamint jótékony hatással vannak az agy és a bélrendszer működésére. Ehhez napi mindössze 30 gramm, vagyis egy marék dióra van szükség.

Elmondása szerint a különböző fajták keverése változatosabbá teheti az étrendet. Az orvos szerint, ha figyelünk a kalóriabevitelünkre, jótékony hatással lehet ránk a diófélék fogyasztása. Az emberek csak akkor tapasztalhatják meg az előnyöket, ha kiegyensúlyozott étrendet és életmódot folytatnak, hiszen a diófélék önmagában való fogyasztása még nem jár előnyökkel - írja a Mirror.

A diófélék fogyasztása a szakértő szerint összefüggésben állhat a demencia kialakulásával. Csökkentheti a betegség kialakulását, különösen, ha kiegyensúlyozott étrend társul hozzá. A kutatások szerint a diófélék antioxidánsokban, omega-3 zsírsavakban, E-vitaminban és más létfontosságú tápanyagokban gazdagságuknak köszönhetően védik az agy egészségét. Javítja a kognitív egészséget, az UK Biobank egy tanulmánya kimutatta, hogy azoknál, akik naponta fogyasztanak dióféléket, alacsonyabb a demencia kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztanak ilyen ételeket.

A kutatás szerint a sótlan diófélék fogyasztása csökkentheti a demencia kockázatát. Az is szerepel benne, hogy a sófogyasztás csökkentése is egy jó lépés lehet, ennek ellenére további kutatásokra van szükség a pontosabb megállapítások alátámasztásához.

Nyilván, ha bárki allergiás a diófélékre vagy mogyorókra, annak kerülnie kell, mindaddig, amíg az orvosa másképp nem határoz erről. Emellett a nehéz nyeléssel küzdőknek sem javasolt ez az étrend. Ha hajlamos vagy a vesekőképződésre vagy magas vérnyomásra, érdemes kerülni a magas oxalát-tartalmú dióféléket, mint például a kesudiót és a brazil diót. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.