
A paradicsom betegségei kifoghatnak rajtad, de csak akkor, ha nem tudod mi történik és pánikba esel, ahelyett, hogy cselekednél. Nyáron tombol a paradicsomszezon, ám a hőség, a páratartalom és a kórokozók könnyen elpusztíthatják a termést, akár azelőtt, hogy egyetlen szemet is megkóstolhattál volna. Feketedés, vírusok, gombás megbetegedések, napégés – a veszélyek sora hosszú, de ha időben felismered a bajt, megmentheted a kedvenc nyári finomságodat.
A paradicsom betegségei közül a leggyakoribb, az alsó részén megjelenő fekete, besüppedt folt. Ezt legtöbb esetben nem kórokozó, hanem kalciumhiány okozza. A szabálytalan öntözés miatt a növény nem tudja megfelelően felvenni a tápanyagot.
A hirtelen nagy mennyiségű víz – például egy zápor vagy túl bő locsolás – repedést okozhat az érett paradicsomon. Ez nemcsak esztétikai gond, hanem a fertőzések melegágya is.
A mozaikvírus (TMV) a leveleken mozaikszerű sárga-zöld foltokat okoz, a levelek torzulnak és a növekedés lassul vagy megáll. A vírus ellen nincs hatékony vegyszeres kezelés, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.
A fiatal paradicsompalánták hervadni kezdenek, leveleik sodródnak, a termés pedig torzul. Ezt a vírust tripszek terjesztik, így a rovarok elleni védekezés létfontosságú.
Apró, sötét, vizenyős foltok jelennek meg a leveleken, amelyek később elhalnak és lehullanak. Nedves, meleg időben a fertőzés gyorsan terjed.
A növény látszólag ok nélkül lekonyul, még akkor is, ha elegendő víz van a talajban. Ez a talajból fertőző baktérium a gyökereken át jut be, és teljes hervadást okoz.
Fehér, lisztszerű bevonat jelenik meg a leveleken, amely gátolja a fotoszintézist és gyengíti a növényt. A betegség száraz, meleg időben különösen gyorsan terjed.
Apró, szürke-barna pöttyök jelennek meg az alsó leveleken, amelyek fokozatosan elszáradnak. Ez a gombás betegség meleg, párás környezetben gyorsan elterjed.
A termésen és leveleken szürke, poros penészbevonat jelenik meg. Ez a gomba főként sérüléseken keresztül jut be. A botrítisz leginkább nedves, rosszul szellőző környezetben támad.
A túl erős napsütés a paradicsom héján fehér, kiégett foltokat okozhat, különösen a frissen kötött terméseken. Ez ugyan nem fertőző, de csökkenti a termés élvezeti értékét, kevésbé lesz lédús és zamatos.
Sötétbarna, koncentrikus gyűrűs foltok jelennek meg a leveleken, később a szárakon majd végül a terméseken is. Ez a gombás betegség a meleg, párás időben terjed a leggyorsabban.
A növény gyökerén és alsó szárán dudorszerű kinövések jelennek meg, amelyek akadályozzák a víz- és tápanyagfelvételt. Sajnos a betegség ellen nincs hatékony szer, ezért a megelőzés kulcsfontosságú.
A Phytophthora a legrettegettebb betegség: gyorsan elszíneződő, vizenyős foltok jelennek meg a leveleken, szárakon, majd a termés is rothadni kezd. Hűvös, párás időben villámgyorsan terjed.
Tipp:
Ha nem vagy biztos a diagnózisban, ellenőrizd az applikáció vagy a mesterséges intelligencia segítségével, ezzel elkerülheted, hogy félrekezeld a növényedet.
Tudod, hogy kell kacsolni a paradicsomot? Ha nem, nézd meg a videót és megtudod!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.