A nyár a szabadság, a napsütés és a könnyed programok időszaka – de a testednek ilyenkor is szüksége van odafigyelésre! Ha gyakran érzed magad kimerültnek, szédülsz, fakó a bőröd vagy hullik a hajad, érdemes lehet utánanézni, elég vasat viszel-e be a mindennapokban. A jó hír: nem csak tablettákkal, hanem finom ételekkel is feltöltheted vasraktáraidat!
Nem minden vas hasznosul ugyanolyan jól a szervezetben. Két típusa létezik:
Állati eredetű (hemvas): ezt a szervezet könnyen felszívja. Leginkább vörös húsokban, májban, halakban találod.
Növényi eredetű (nem-hemvas): nehezebben hasznosul, de így is fontos. Zöld leveles zöldségek, lencse, bab, tofu, teljes kiőrlésű gabonák és aszalt gyümölcsök jó forrásai.
Tipp: ha növényi vasat eszel, mindig párosítsd C-vitaminnal! Egy kis citromlé a salátára vagy narancslé az étkezéshez csodákat tesz a felszívódással.
Nyáron sok friss alapanyagból könnyedén készíthetsz egészséges, vasban gazdag fogásokat, amik nemcsak táplálóak, de finomak is.
Grillezett marhahús vagy csirkemájas nyárs friss zöldségekkel, például paprikával és padlizsánnal.
Spenótos, lencsés saláta gránátalmával és fetával, frissítő citromos dresszinggel.
Céklás hummusz zöldségcsíkokkal – tökéletes vendégváró a grillpartin.
Gyors megoldás: tonhalkonzerv vagy szardínia teljes kiőrlésű kenyérrel.
Praktikus nassolnivalók: aszalt gyümölcsök, tökmag, napraforgómag – táskába dobva mindig kéznél vannak, írja a life.hu
Tojásos-spenótos tortilla wrap friss paradicsommal.
Lencsefőzelék hidegen, mentás joghurttal – ne ítéld el, míg nem próbáltad!
Energiabomba smoothie spenótból, banánból, narancsléből és chiamagból.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.