Szemrevaló és mennyeien illatos: így készül a tökéletes levendulaszörp - Mutatjuk a receptet

levendulaszörp
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 03. 14:15
A levenduláról mindenkinek két dolog jut eszébe: a semmihez sem hasonlítható illat és a nyugtató hatás. Ezt sok készítmény képes ötvözni, ám nem feltétlenül kell a boltok polcairól válogatnunk, ha szeretnénk megtapasztalni a gyógynövény pozitív hatásait, hiszen mi magunk is belevághatunk egy-egy otthoni projektbe. Ezúttal a levendulaszörp készítésének folyamatába.

 

A nyár egyik slágere minden bizonnyal a lila virágú gyógynövény, ami mellett elég csak elhaladni, hogy pár másodpercre  átélhessük a nyugalom pillanatait. Mindezt az otthonainkba is becsempészhetjük, és nemcsak azzal, hogy leszedjük, vázába vagy illatpárnába tesszük a növényt, hanem egy ínycsiklandó levendulaszörp megfőzésével is.

levendulaszörp
Szárított és friss virágot is felhasználhatunk a levendulaszörp elkészítéséhez
Fotó: Pedal to the Stock /  Shutterstock 

Főzzünk házi levendulaszörpöt 

A levendulaszörp igazi nyári különlegesség, amely ízletes és illatos, ugyanakkor nyugtató kortyolgatni való is. Utóbbi hatásokat már akkor átélhetjük, amikor nekilátunk elkészíteni a gyógynövényből készült édes finomságot, hiszen minden bizonnyal a konyha, de valószínűleg a lakás minden szeglete levendulaillatban fog úszni a folyamat alatt. És, hogy mi kell a tökéletes recepthez? A levendulán kívül valójában semmi olyan, amely ne lenne meg szinte minden háztartásban, így bármikor belevághatunk a nyári innivaló megalkotásába.

Ez szükséges az alaprecepthez:

   • 1 liter víz
   • 1 kg kristálycukor
   • 2 evőkanál szárított levendulavirág vagy 5 evőkanál friss levendula virága
   • 1 citrom karikára vágva
   • 2 evőkanál friss citromlé vagy 1 teáskanál citromsav

Pár egyszerű hozzávaló elég a levendulaszörp megalkotásához
Fotó: Goskova Tatiana /  Shutterstock 

Jöhetnek a főzés részletei?

Első lépésként forraljuk fel a vizet egy nagy lábasban, majd keverjük hozzá a cukrot, és amikor ez teljesen feloldódott, kapcsoljuk le a főzőalkalmatosságot. Szórjuk bele a levendulavirágokat és a citromkarikát, majd lefedve, hűvös helyen pihentessük a folyadékot 24 órán át, amíg megfelelően kiáznak és összeérnek az ízek. Ezt követően szűrjük le a levet szűrőn vagy gézlapon keresztül, és öntsük hozzá a friss citrom levét vagy a citromsavat. A következő dolgunk az újraforralás, végül a sterilizált üvegekbe porciózás. Zárjuk alaposan, és fejre állítva – azaz vákuumot létrehozva – hagyjuk őket kihűlni.

Extra tippek, hogy tényleg tökéletes legyen

Nagyon fontos, hogy csak és kizárólag étkezésre alkalmas levendulát használjunk, erre leginkább a közönséges levendula (Lavandula angustifolia) névre hallgató faj való. Ha igazán erőteljes illatú finomságot szeretnénk készíteni, válasszuk a szárított helyett a friss virágot, ami nemcsak finomabb, de lágyabb ízt is ad. A szörpöt kiegészítőkkel is felturbózhatjuk, melyek még különlegesebb aromát kölcsönözhetnek az innivalónknak, ráadásul a levendulával párosítva izgalmas ízélményt hozhatunk létre. Ilyenek a menta, a bodza, de akár a vanília és a méz is, mely utóbbit a cukor helyettesítésére is használhatunk. Sajnos a levendula jellegzetes színe a főzés közben elveszhet, akiket ez zavar, egy kevés áfonyával biztosítható a kékes-lilás árnyalat.

Ha a levendulát nemcsak innád, hanem ennéd is, akkor próbáld ki ezt a citromos levendulás muffin receptet:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.