Gulyásleves csipetkével
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg krumpli * 40 dkg marhahús * 2 sárgarépa * 2 fehérrépa * 2 fej vöröshagyma * 1 paprika * 1 paradicsom * 1/2 zeller * 3 babérlevél * 1 tk kömény * só, bors * zsír * pirospaprika * csipetke
Elkészítés: A megtisztított, felkockázott hagymát forró zsíron üvegesre dinszteljük, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, megkeverjük, és visszatesszük. Majd szinte azonnal – nehogy a paprika megégjen –, beletesszük a két centis kockákra vágott húst, amit fehéredésig pirítunk. Hozzáöntünk annyi meleg vizet, hogy éppen ellepje, majd beledobjuk a felszelt paradicsomot és a paprikát is. Kis lángon addig főzzük a húst, amíg közepesen puha nem lesz. Ekkor beletesszük a karikákra vágott répát, a zellert, a babérlevelet, és a köményt, majd sózzuk és borsozzuk. Felöntjük annyi meleg vízzel, amennyivel eléri a kívánt leves mennyiséget, majd, amikor már a zöldség is majdnem puha, beletesszük a kockákra vágott krumplit. Mikor már ez is majdnem megpuhult, beleszórjuk a csipetkét, és készre főzzük. 5-10 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Töltött paprika
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 8 tölteni való paprika * 1 fej vöröshagyma * 2 ek sertészsír * 2 ek cukor * 2 ek liszt * 1 l passzírozott paradicsompüré * 5 dl víz * friss zellerlevél * só, bors
A töltelékhez: 15 dkg rizs * 1 fej vöröshagyma * 1 gerezd fokhagyma * sertészsír * 1 tk őrölt pirospaprika * 50 dkg darált sertéshús * só * frissen őrölt bors
Elkészítés: A töltelékhez a rizst félig megfőzzük, majd félretesszük. Az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával és összekeverjük. Ha már nem túl forró, kézzel hozzákeverjük a darált húst és a rizst. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és megtöltjük a töltelékkel.
A paradicsomos szószhoz a hagymát apróra vágjuk, és megpirítjuk egy kevés zsíron. Megszórjuk a cukorral, majd a liszttel, és csomómentesre keverjük. Folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a paradicsomszószt, felhígítjuk a vízzel, beletesszük a zellert, és megsózzuk, megborsozzuk. Végül a paradicsomos lébe tesszük a megtöltött paprikákat, és alacsony lángon, kb. 30-40 percig főzzük, amíg a töltelék teljesen megpuhul.
Somlói galuska
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (4 személyre): 6 tojás * 12 dkg cukor * 12 dkg liszt * 1,5l dl rum * 6 dkg darált dió * 6 dkg mazsola
A csokoládéöntethez: 10 dkg cukor * 2 ek kakaó * 4-5 kanál víz
A vaníliakrémhez: 2 tojássárgája * 5 dkg cukor * 1 kk liszt * 1/2 l tej * 1 dkg vaj * 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A hat tojásfehérjéből a 12 dkg cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd a lisztet. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és ujjnyi vastagon rákenjük a tésztát. Mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Az így kapott piskótalapot háromfelé osztjuk, mindegyiket meglocsoljuk rummal. A csokiöntethez a 10 dkg cukrot és a kakaót 4-5 evőkanál vízzel forrásig főzzük, egészen addig, amíg a cukor teljesen elolvad, ezután a harmadát rákenjük az első piskótalapra. Erre jön a vaníliakrém fele, amihez 2 tojássárgáját 5 dkg cukorral és 1 kiskanál liszttel kikavarunk, és fél liter tejjel felengedünk. Állandó keverés mellett sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve 1 dkg vajat és 1 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá, amit szintén jól belekeverünk. Jöhet a második piskóta, amit darált dióval, mazsolával és rummal, majd a vaníliakrém maradékával megkenünk. A legfelső lap tetejére csokiöntet és darált dió kerül. Végül a felvert tejszínhabbal díszítjük, amire még mehet kevés csokiöntet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.