A grillezés egy alapvetően biztonságos kikapcsolódási lehetőség, de mint mindennek, ennek is megvannak a maga veszélyei. Ha pedig valaki tiltott helyen sütöget, akár bírságot is kaphat. Mutatjuk mire érdemes figyelni a grillszezonban!
Szabadtéren elsősorban a kijelölt tűzrakóhelyeken vagy a kertes házakban, kivéve, ha épp tűzgyújtási tilalom van. Ebben az esetben csak otthon lehet sütögetni, és csak az erdőktől legalább 200 méterre. Ezen kívül bizonyos eszközökkel akár a társasházak közös területein vagy az erkélyeken is lehet grillezni. Az erkélyen való grillezés azonban tilos gázpalackos, gázzsámolyos, faszenes, brikettes vagy parázsló fás grillen. Vagyis csak az elektromos eszközök jöhetnek szóba, azok is csak akkor, ha a társasház házirendje ezt külön meg nem tiltja.
Mekkora bírságra számíthat az, aki megszegi a grillezésre vonatkozó szabályokat?
Ha valaki megszegi a szabályokat, az akár milliós tűzvédelmi bírságot kaphat. A bírság pontos mértéke az adott körülményektől, a tevékenység veszélyességétől, tűzveszélyességétől függ.
Jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt alapanyagokat használjunk a grillezéshez. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen olvasszuk ki. A húst szeleteljük közel azonos méretűre, hogy egyszerre készüljenek el. A pácolt húst és más, nyers alapanyagokat a hűtőszekrényben kell tárolni és közvetlenül az előtt szabad csak kivenni, hogy a grillre tennénk-tanácsolja a Nébih. Emellett a kézmosásról se feledkezzünk meg! Különösen ha nyers húshoz értünk.
Csontos hús grillezése esetén ügyeljünk arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe, ha pedig egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdtük, fejezzük is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyünk el későbbre! Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, míg a láng elalszik, mivel láng felett a hús nem sül, hanem ég, perzselődik. A rács soha ne legyen túl alacsonyan, túl közel a hőforráshoz, és mindig a hosszabb sütési időt igénylő étellel kezdjük a grillezést. Fontos még, hogy hideg húst ne tegyünk a grillre! Emellett arra is figyeljünk, hogy a zöldségeket mag nélkül, héjastól grillezzük, a halat pedig bőrével lefelé kezdjük el sütni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.