diéta

Kitálaltak a szakértők: ekkortól fogható diétára a gyerek

Létrehozva: 2024.05.26.

Ne nézzük tétlenül, ha a gyerekünk túlsúlyos! Ezzel nemcsak az egészségét kockáztatjuk, de kitesszük annak is, hogy a társai kiközösítik, csúfolják, mindez pedig kihathat az egész életére.

A gyerekkori fogyókúra rémisztően hangzik, és cseppet sem egyszerű feladat. Alaposan mérlegelni kell, és tűpontos stratégiát kell létrehoznunk. De hány éves kortól és hogyan kezdjünk hozzá? Ebben ad tanácsokat Eberhardt Hajnal dietetikus, amiről a Fanny Magazin ír. 

A gyerekkori elhízás

A gyerek megfelelő súlyát számos dolog határozza meg. Ilyen például a magassága, csontozata, életkora és a neme. Tehát nem lehet és nem is szabad azt mondani, hogy egy X éves gyereknek Y kilónak kell lennie. Ha azonban szemmel látható az elhízás, akkor érdemes felvennünk a kapcsolatot egy dietetikussal, aki segít összeállítani a megfelelő étrendet, és kialakítani egy egészséges, a korának és a célnak megfelelő életmódot. Ez azért is nagyon fontos, mert – főleg gyerekek esetében – fennáll az esélye annak, hogy a helytelen diétával súlyos vitamin- és ásványanyaghiány lép fel. Túl kevés kalóriabevitel esetén még a kiegyensúlyozott étrend is visszavetheti a növekedést és a fejlődést. A kevés fehérjét tartalmazó étrend akadályozhatja az izomnövekedést, míg a túl kevés zsír gátolhatja az A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódását. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták rossz hatással lehet a tanulásra, a koncentrációra és az iskolai teljesítményre, mivel a szénhidrátok energiát adnak és segítik a gondolkodást. Az ideális testsúly elérése érdekében, ne fogyókúraként, hanem egészséges életmódként tekintsünk a folyamatra.

1-6 éves korig

Ebben a korban még nagyon kicsik a gyerekek ahhoz, hogy bármilyen módon képesek legyenek a testsúlyuk alakulását befolyásolni, ezért ez a feladat teljes egészében a szülőkre hárul. Nem véletlen mondják, hogy a szokások, a jellem 6 éves korig alakulnak ki. Ez az időszak rendkívül meghatározó egy ember életében. Éppen ezért a mi dolgunk, hogy már ilyen kicsi korban kialakítsuk a megfelelő napi rutint. Ennek fontos része, hogy minden nap legalább egy órát aktívan mozogjon. Persze nem arról van szó, hogy vigyük el egy konditerembe, és állítsuk rá a futópadra. Hanem arról, hogy vigyük ki a játszótérre, ahol kedvére mászókázhat, labdázhat, szaladgálhat a többi gyerekkel. Ha rossz idő van, akkor pedig vigyük el játszóházba, vagy hívjuk át egy kis barátját, fogócskázzunk, bújócskázzunk velük együtt. Ez még nekünk is jót tesz. Alakítsunk ki egy ideális étkezési szokást, kerüljük az egész napos nasizást. Amikor étkezés van, akkor szoktassuk hozzá, hogy csak arra koncentráljon, ne szaladgáljon, ne nézzen közben mesét. Most kezdjük el, mert később már sokkal nehezebb lesz. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, kínáljuk friss, színes zöldségekkel, gyümölcsökkel teljeskiőrlésű gabonafélékkel, sajtokkal és fehérhúsokkal. Ezeknek az ételeknek magas a rosttartalmuk, amelyek segítik az emésztést, viszont kevesebb zsírt, szénhidrátot és fehérített cukrot tartalmaznak. Cukros üdítők helyett szoktassuk hozzá a vízhez, azzal viszont kínáljuk rendszeresen, hiszen a gyerekek nem érzik, hogy szomjasak, főleg nem akkor, ha belemerülnek a játékba. A víz viszont segíti az emésztést, és rengeteg fontos szerv működéséhez elengedhetetlenül fontos. Ha ezeket követjük, biztos, hogy nem hízik el a gyerek, ha igen, akkor annak szervi oka van, tehát mindenképpen vigyük el kivizsgálásra.

7-10 éves korig

A gyerekeknek már saját véleményük, akaratuk van, de még mindig a szülők feladata a helyes irányba terelni az életmódjukat. Is. Mostanra a gyerekek már képesek kiszolgálni magukat a reggelivel, uzsonnával, még ha komplett ebédet nem is tudnak rittyenteni. Megkönnyíthetjük számukra az egészséges ételek választását, ha nem tárolunk otthon egészségtelen ételeket. Az semmiképp sem megoldás, hogy tartunk otthon cukros, fehérlisztes rágcsákat, de megtiltjuk, hogy egyen belőle. A kutatások azt mutatják, hogy az ételek korlátozása még inkább arra készteti a gyermeket, hogy megegye őket. Állítsunk fel alapszabályokat a tévézésre, kütyüzésre szánt időre vonatkozóan, és ehhez ragaszkodjunk. A képernyő előtt ülve töltött idő cseppet sem aktív, ráadásul ki ne szeretne közben nasizni? Ha ez szokássá válik, az egészen biztos, hogy súlygyarapodáshoz vezet. Ehelyett találjuk ki olyan programokat, amelyek mozgással járnak, és még jobb, ha a friss levegőn. Menjünk el biciklizni, focizni, kosarazni vagy pancsolni. Írassuk be különböző sportokra, hogy megtalálja azt, ami igazán tetszik neki, élvezi, hiszen így nem egy kötelező feladat lesz számára, hanem szórakozás. Vonjuk be őket az ételek elkészítésébe. Ha hagyjuk, hogy segítsenek a menü kigondolásában, bevásárlásban, főzésben, tálalásban, biztos, hogy szívesebben eszik meg az elkészült ételt, és hozzászoknak az egészséges alapanyagok használatához. Ha a gyerek túlsúlyos, akkor fontos, hogy az egész család partner legyen a helyes életmód betartásában, hiszen a szülőket másolja. Ha mi jól eszünk, mozgunk rendszeresen, ő is ezt fogja tenni. Ha tévé előtt csipszet eszünk, akkor ő sem tesz másként. Így viszont észrevétlenül és szenvedés nélkül szabadul majd meg a plusz kilóktól. Fontos, hogy soha ne mondjuk neki, hogy kövér és fogynia kell. Ettől csak rettenetesen frusztrált lesz, súlyos pszichés, mentális zavar alakulhat ki, emellett akár evészavar is.

11-17 éves korig

Ebben a korban már egyértelműen képesek dönteni a saját dolgaikról, sőt egyre nehezebb dolgunk van, ha bármibe bele akarunk szólni. Viszont, ha nem erőszakosan akarjuk ráerőltetni a megfelelő életmódot, hanem észrevétlen segítségként, akkor később nagyon hálásak lesznek érte. Sokat segíthet például, ha azt mondjuk, hogy mi szeretnénk változtatni az életmódunkon, és szuper lenne, ha ebben segítene és együtt csinálnánk. Erre és minden korosztályra igaz, hogy soha, de soha ne mondjuk azt a gyereknek, hogy fogynia kell, kövér, és hogy így nem lesznek barátai. A hangsúlyt mindig az egészségre, az aktivitásra helyezzük, és a jobb közérzetre. Az önértékelés ebben a korban alakul ki. Fontos, hogy semmiképp ne tiporjuk ezt sárba, hiszen azt úgy sem tudjuk megakadályozni, hogy a társai ne tegyék ezt vele. Ha eddig nem tettük, most alakítsuk a helyes étkezési szokásokat. Együnk jól és jót. A közös étkezés nagyon fontos ebben a korban is, ha van rá lehetőség tegyük lehetővé. Persze nyilván ez egyre nehezebben kivitelezhető, hiszen már sok olyan programjuk van, ami elszólítja őket otthonról. Viszont mi csomagolhatunk nekik olyan ételeket, amelyek egészségesek, diétásak, ugyanakkor laktatóak. Ha egyedül nem tudjuk mit és hogyan készítsünk, akkor kérjük dietetikus segítségét, aki személyre szabottan, az ő koruknak, súlyuknak, testalkatuknak megfelelő étrendet állít össze, konkrét menüvel, ezzel jelentősen megkönnyítve a feladatunkat. Ha gyerekünk mondja azt, hogy fogyni szeretne, fontos megérteni a motivációját ahhoz, hogy maximálisan támogatni tudjuk. Ehhez azonban szükségszerű a kütyühasználat csökkentése, ami korunk legnagyobb mumusa, ha egészséges életmódról és fogyásról van szó. A diétás étkezés mellett kulcsfontosságú szerepe van a rendszeres, aktív testmozgásnak is a fogyás eléréséhez és az egészség megőrzéséhez. Szintén hasznos lehet, ha megfelelő alkalmazásokat használunk. Ilyen például a lépésszámláló, a kalóriaszámoló vagy akár egy mintaétrend letöltése.

Fontos a kivizsgálás!

Ha jelentős súlyfeleslegről van szó, és bármit csinálunk nem tud fogyni a gyerek, akkor ne késlekedjünk, azonnal vigyük el kivizsgálásra! A gyermekkori elhízás ugyanis összefügghet olyan gondokkal, mint a cukorbetegség, szívbetegség, magas vérnyomás, ételérzékenység, allergia és az alvászavar. Ha ilyen probléma áll a háttérben, akkor mindennél fontosabb először ezeket kezelni, és utána lehet a súlyfelesleggel foglalkozni, bár az esetek többségében, ha az alapbetegséget kezelik, ez a gond is megoldódik magától.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek