Nosztalgikus ízek: ezzel a kocsonyarecepttel garantáltan a legszebb élményeidet idézzük fel újra

kocsonya
PUBLIKÁLÁS: 2024. január 07. 12:30 / FRISSÍTÉS: 2024. január 08. 14:59
Ha így készíted a kocsonyát, garantáltan mindenki megnyalja mind a tíz ujját utána!

Akad, akit a hideg is kiráz tőle, míg másokban egyből kedves emlékeket idéz fel, hiszen a nagyszüleink gyakran készítették ezt az egyszerű, mégis tartalmas fogást. Természetesen mi másról is lehetne szó, mint a kocsonyáról. Most két különleges kocsonyareceptet osztunk meg olvasóinkkal a Mindmegette segítségével.

kocsonya, Fanny magazin
Egyszerű az elkészítése, így érdemes nekivágni! Fotó: Fanny

Kocsonya, füstölt hússal és zöldségekkel

Hozzávalók (6 személyre):

1 kg bőrös nyers csülök, 2 db sertésláb, 150 g füstölt tarja, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 15-20 szem fekete bors, 1 tk. só, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa

Elkészítése:

A csülköt, a sertéslábat és a füstölt tarját gondosan tisztítsuk meg, és tegyük lábasba annyi vízzel, amennyi ellepi. Forraljuk fel, a keletkező habot kanalazzuk le. Ezután adjuk hozzá a meghámozott és egészben hagyott vöröshagymát és fokhagymagerezdeket, valamint az egész szemes borsot és a sót.

Kis lángon gyöngyözve főzzük 2-3 órán keresztül. Az utolsó fél órában adjuk hozzá a meghámozott répákat. 

Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük ki, daraboljuk fel őket. Rendezzük tányérokba. 

Vágjuk le a húsokról a bőrt és a felesleges zsiradékot, a húst kockázzuk fel, és tegyük a zöldségek mellé. A hús főzőlevét szűrjük rájuk. Tegyük a kocsonyát a hűtőbe, hogy megdermedjen. Petrezselyemmel és ecetes hagymával tálalhatjuk - írta a Mindmegette.

Elkészítési idő: 180 perc + dermesztés

Egy adag kb.: 615 kcal

Tojásos kocsonya 

Hozzávalók (6-8 személyre): 

2 kg sertésköröm, 1 kg bőrös sertéscsülök, 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér a zöldjével, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 fej fokhagyma, só, egész bors, 2 db főtt tojás, petrezselyemzöldje és fűszerpaprika a díszítéshez

Elkészítése: 

Készítsük el a kocsonyát a szokott módon: főzzük puhára a húst és a körmöt a megtisztított zöldségekkel és a fűszerekkel. 

Szűrjük le a körmöt, a csülköt csontozzuk ki, majd helyezzük tányérokba. Mindegyik tányérba tegyünk 1 fél főtt tojást a sárgájával felfelé, majd óvatosan merjük rá a levet. 

Amikor megdermedt, szórjuk meg paprikával és petrezselyemzölddel.

Elkészítési idő: 150 perc + dermesztés

Egy adag kb.: 634 kcal

TIPP: A bátrabbak pirospaprika helyett darált erős paprikával is megszórhatják a kocsonyát.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.