Tudatos táplálkozás: ezek az élelmiszerek javítják a legjobban a memóriát

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2023. június 02. 11:00
Ha vigyázol a mentális egészségedre, akkor jó helyen jársz.
K.B.

Mi a közös a vörösborban és a cseresznyében? Mindkettő javítja a memóriát. De ha kíváncsi vagy rá, hogy milyen ételek és italok segíthetik még, hogy mindig emlékezz a kedvenc színészeid nevére és a fontos dátumokra, akkor most tarts velünk! 

vörösbor
A vörösbor flavanolban gazdag /Fotó: Pexels

A New York Post számolt be arról a friss kutatásról, amelyből kiderül, hogy a flavanolban gazdag táplálkozás a kulcs a jó memóriához. A tudósok szerint pedig ha ételekből, illetve italokból visszük be a flavanolt, az sokkal hatékonyabb, mint ha kiegészítőkből szednénk. Ezért összegyűjtötték azokat az ételeket, amelyek a legjobb választások, hogy ha a memóriánk frissessége a célunk.

A vörösbor, a fekete és a zöld tea, az étcsokoládé, a bab, a kelkáposzta, a vízitorma, a hagyma és a gyümölcsök, például a cseresznye, a szeder, a fekete szőlő és az alma, a szakértők szerint egészséges mennyiségű flavanolt tartalmaznak.

A kutatásban 3562 idős embert vizsgáltak, akiket arra kértek, hogy 3 éven keresztül szedjenek be 500 miligramm flavanol tablettát. Ezután két csoportra osztották a résztvevőket, azokra akik flavanolban gazdag étrendet követnek, és akik nagyon nem. Az első csoport memóriaszintje nem változott jelentősen, míg a második csoport tagjainak 16%-kal ugrott meg az "emlékezeti pontszáma".

A lap kiemelte, hogy ez a vizsgálat nem tér ki az Alzheimer-kórra és a demenciára. Csupán arra kaphattunk belőle választ, hogy a minden embernél felmerülő időskori emlékezetromláson javíthat a flavanolban gazdag étrend. 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.