Szoktál savanyú káposztát enni? Örökre megváltozik róla a véleményed, ha ezt megtudod

savanyú káposzta
PUBLIKÁLÁS: 2023. május 25. 11:00
Ezt tudnod kell, ha te is szoktad fogyasztani.
sv

A magyar emberek általában nem az egészséges táplálkozásról híresek. Szeretjük a zsíros és olajos falatokat: a pörkölt és a töltött káposzta nem kifejezetten gyomorkímélő étek, és az örök sláger, a rántott hús sült krumplival sem a modellek titkos fogása. Midnazonáltal van néhány étkünk, ami nálunk nagyon divatozik, örömmel fogyasztjuk a hétköznapokban, ráadásul nagyon egészséges is. Az egyik ilyen a savanyú káposzta. Mutatjuk, mennyi mindenben fejti ki jótékony hatását. 

A savanyú káposztához ösztönösen vonzódik a bendőnk

Savanyú is, néha erős is, mégis ösztönösen vonzódunk a savanyú káposztához. Bár mi, magyarok nem az egészséges étkezésről vagyunk híresek, a szervezetünk szinte kiáltozik a vitamindús falatokért, így tehát egy finom lakomával megterített asztalról nem maradhat le a savanyúság. A cékla jótékony hatásairól már írtunk, most pedig vegyük górcső alá a másik nagy kedvencet, a savanyú káposztát, amelyhez szinte ösztönösen vonzódunk. 

Mint ismeretes, a káposzta gazdag tápanyagforrás, amely tele van vitaminokkal. Egy csésze káposzta mindössze 27 kalória, ugyanakkor 0 gramm zsír található meg benne. További áldott tulajdonsága, hogy C-vitaminban, K-vitaminban, vasban, B6-vitaminban, folsavban és mangánban egyaránt bővelkedik, sőt a réz megfelelő forrása is. Ha pedig savanyítva fogyasztjuk, az erjesztés miatt még probiotikus célokra is felhasználható. De milyen hatásokkal számolhatunk?

  1.  Jó barát a fogyásban! Rostban gazdag, de kalóriában szegény. Van ennél jobb párosítás, ha fogyni szeretnénk? Eláruljuk: nincsen. Ha fogyni szeretnénk, fogyasszunk bőséggel, ugyanis megakadályozza, hogy lassuljon az anyagcserénk, emellett a probiotikus ételek fogyasztása egyes vélemények szerint akadályozza a rossz  zsírok felszívódását. 
  2. A legjobb immunerősítő! Annyi jótékony hatású baktérium lelhető fel benne, hogy a szervezetünk védekezőképessége igencsak megnő, így hatékonyabban tudja felvenni a harcot a betegségekkel. Segítenek az antitestek termelésében, ezért különösen fontos a vírusos, náthás időszakban sokat fogyasztani belőle. Persze az sem baj, ha minden nap esszük.  
  3.  A csontozat kebelbarátja. Mivel sok benne a C-vitamin, ezért intenzíven segíti megkötni a szervezetünkben a kalciumot, így tehát a csontok szilárdsága, stabilitása is megőrződik. 
  4. Nagyszerű az emésztésre nézve! Segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, emellett magas az enzimtartalma. 
  5. Jó a koleszterinnek és a vérnyomásnak. Ha tehát óvni szeretnénk a szívünket, fogyasszunk sok káposztát: magas rosttartalma és probiotikus hatása miatt nagyon meg fogja hálálni magát. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.