Nuts,Mix,In,A,Wooden,Plate

Nassolás helyett: Ínycsiklandó recept olajos magvakból

tipp
PUBLIKÁLÁS: 2022. február 27. 10:00
Nemcsak délutáni csipegetésre valók ezek az egészséges magvak, hanem a hétvégi ebédbe is. Legyen az mogyoró, dió, mandula, napraforgó-, tök-, vagy szezámmag: a levestől a salátáig mindenben megállja a helyét.

Leves

Zellerkrémleves pörkölt mogyoróval

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 1/2 dl olaj * 30 dkg zeller * 1/2 fej hagyma * 4 dkg fehérrépa * 4 dkg sárgarépa * 8 dkg burgonya * 2 leveskocka * 2 dl tejszín * mogyoró

Zellerkrémleves  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és hozzáadjuk a leveskockákat. Amikor puhára főttek a zöldségek, botmixerrel pépesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és 2 percig forraljuk. Egy maréknyi mogyorót kettévágunk és enyhén megpörkölünk, majd tálaláskor a tetejére szórjuk.

Főétel

Rántott hús szezámmagos bundában

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj * 3 ek szezámmag * só, bors * 1-2 tojás * 4 ek liszt és prézli * olaj

Rántott hús szezámmagos bundában  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A csirkemell vagy karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd bepanírozzuk – lisztben, utána tojásban és végül a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsában –, és egy előre felmelegített serpenyőben, kevés olajon megsütjük. Sült burgonyával és salátával tálaljuk.

Desszert

Svéd mandulatorta

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre): 4 tojásfehérje * 1 csipet só * 8 dkg porcukor * 14 dkg darált mandula 

A krémhez: 4 tojássárgája * 7 dkg cukor * 1 csomag bourbon vaníliás cukor * 1 dl habtejszín * 13 dkg vaj

A díszítéshez: 5 dkg szelelt mandula

Mandulatorta  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Kettéválasztjuk a tojásokat és a fehérjéket keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a csipet sót, és robotgéppel kemény habot verünk belőle, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Majd óvatosan beleforgatjuk a finomra darált mandulát. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha félünk a kettévágástól, mert törékeny, akkor felezzük meg a masszát, és süssünk két lapot.

A krémhez tűzálló tálba öntjük a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a folyósra kikevert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt besűrítjük. Ne forraljuk fel! Üvegtálba öntjük, folpackkal letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.

A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk.

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt, főzött krémet, és simára keverjük. Sűrű, jól kenhető krémet kell kapnunk.

A két tortalap egyikét megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másikat, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk a tetején és az oldalán. Végül körbeszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőbe tenni, és utána felszeletelni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.