Zellerkrémleves pörkölt mogyoróval
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 1/2 dl olaj * 30 dkg zeller * 1/2 fej hagyma * 4 dkg fehérrépa * 4 dkg sárgarépa * 8 dkg burgonya * 2 leveskocka * 2 dl tejszín * mogyoró
Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és hozzáadjuk a leveskockákat. Amikor puhára főttek a zöldségek, botmixerrel pépesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és 2 percig forraljuk. Egy maréknyi mogyorót kettévágunk és enyhén megpörkölünk, majd tálaláskor a tetejére szórjuk.
Rántott hús szezámmagos bundában
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (4 személyre): 4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj * 3 ek szezámmag * só, bors * 1-2 tojás * 4 ek liszt és prézli * olaj
Elkészítés: A csirkemell vagy karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd bepanírozzuk – lisztben, utána tojásban és végül a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsában –, és egy előre felmelegített serpenyőben, kevés olajon megsütjük. Sült burgonyával és salátával tálaljuk.
Svéd mandulatorta
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 5
Hozzávalók (4 személyre): 4 tojásfehérje * 1 csipet só * 8 dkg porcukor * 14 dkg darált mandula
A krémhez: 4 tojássárgája * 7 dkg cukor * 1 csomag bourbon vaníliás cukor * 1 dl habtejszín * 13 dkg vaj
A díszítéshez: 5 dkg szelelt mandula
Elkészítés: Kettéválasztjuk a tojásokat és a fehérjéket keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a csipet sót, és robotgéppel kemény habot verünk belőle, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Majd óvatosan beleforgatjuk a finomra darált mandulát. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha félünk a kettévágástól, mert törékeny, akkor felezzük meg a masszát, és süssünk két lapot.
A krémhez tűzálló tálba öntjük a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a folyósra kikevert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt besűrítjük. Ne forraljuk fel! Üvegtálba öntjük, folpackkal letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk.
A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt, főzött krémet, és simára keverjük. Sűrű, jól kenhető krémet kell kapnunk.
A két tortalap egyikét megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másikat, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk a tetején és az oldalán. Végül körbeszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőbe tenni, és utána felszeletelni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.