Gasztro

Nassolás helyett: Ínycsiklandó recept olajos magvakból

Létrehozva: 2022.02.27.

Nemcsak délutáni csipegetésre valók ezek az egészséges magvak, hanem a hétvégi ebédbe is. Legyen az mogyoró, dió, mandula, napraforgó-, tök-, vagy szezámmag: a levestől a salátáig mindenben megállja a helyét.

Leves

Zellerkrémleves pörkölt mogyoróval

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 1/2 dl olaj * 30 dkg zeller * 1/2 fej hagyma * 4 dkg fehérrépa * 4 dkg sárgarépa * 8 dkg burgonya * 2 leveskocka * 2 dl tejszín * mogyoró

Zellerkrémleves  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk és kockákra vágjuk, majd az olajon megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és hozzáadjuk a leveskockákat. Amikor puhára főttek a zöldségek, botmixerrel pépesítjük, majd hozzáöntjük a tejszínt, és 2 percig forraljuk. Egy maréknyi mogyorót kettévágunk és enyhén megpörkölünk, majd tálaláskor a tetejére szórjuk.

Főétel

Rántott hús szezámmagos bundában

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 4 szelet csirkemell vagy sertéskaraj * 3 ek szezámmag * só, bors * 1-2 tojás * 4 ek liszt és prézli * olaj

Rántott hús szezámmagos bundában  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: A csirkemell vagy karajszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd bepanírozzuk – lisztben, utána tojásban és végül a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsában –, és egy előre felmelegített serpenyőben, kevés olajon megsütjük. Sült burgonyával és salátával tálaljuk.

Desszert

Svéd mandulatorta

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 5

Hozzávalók (4 személyre): 4 tojásfehérje * 1 csipet só * 8 dkg porcukor * 14 dkg darált mandula 

A krémhez: 4 tojássárgája * 7 dkg cukor * 1 csomag bourbon vaníliás cukor * 1 dl habtejszín * 13 dkg vaj

A díszítéshez: 5 dkg szelelt mandula

Mandulatorta  Fotó: Shutterstock

Elkészítés: Kettéválasztjuk a tojásokat és a fehérjéket keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a csipet sót, és robotgéppel kemény habot verünk belőle, miközben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Majd óvatosan beleforgatjuk a finomra darált mandulát. Egy kapcsos tortaformát sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a masszát és 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha félünk a kettévágástól, mert törékeny, akkor felezzük meg a masszát, és süssünk két lapot.

A krémhez tűzálló tálba öntjük a tejszínt a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a folyósra kikevert tojássárgákat. Lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett 5-7 perc alatt besűrítjük. Ne forraljuk fel! Üvegtálba öntjük, folpackkal letakarjuk, és hagyjuk kihűlni.

A szeletelt mandulát egy száraz serpenyőben néhány perc alatt kissé megpirítjuk.

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük. Adagonként hozzáadjuk a már kihűlt, főzött krémet, és simára keverjük. Sűrű, jól kenhető krémet kell kapnunk.

A két tortalap egyikét megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másikat, majd a krém másik felét szépen elsimítjuk a tetején és az oldalán. Végül körbeszórjuk a pirított mandulával. Érdemes 1-2 órát hűtőbe tenni, és utána felszeletelni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek