Fogadjunk, hogy eddig Ön is rosszul főzte a tésztát!

Fogadjunk, hogy eddig Ön is rosszul főzte a tésztát!

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. március 03. 12:15
Egy olasz szakács segítségével leplezzük le, mik azok a hibák, amiket a legtöbben elkövetnek, ha tésztafőzésre kerül a sor.
Bors

Tésztát főzni mindenki tud. Vagy mégsem? Egy olasz-ausztrál szakács szerint valójában alapvető hibákat követünk el a konyhában, ha erről a látszólag egyszerű köretről esik szó.

A 43 éves olasz-ausztrál tévés séf és gasztroíró, Silvia Colloca a Daily Mail Australiának rántotta le a leplet a tökéletes tészta titkáról.

Ne törje meg a tésztát!

Az első hiba, amit Silvia szerint szinte mindenki elkövet: félbetöri a spagettit és a makarónit főzés előtt, hogy könnyebben beleférjen a főzőedénybe. Ez – mint magyarázza – hatalmas hiba. Az olaszok ugyanis a villára feltekerve fogyasztják a hosszú tésztaféléket, a rövidebb tésztaszálak azonban azt jelentik, hogy ez a művelet szinte kivitelezhetetlen lesz, és csak bénázni fogunk evés közben a tésztával. Ugye ismerős?

A megoldás? Használjunk nagyobb edényt – plusz eleve fölösleges aggódni, ha a tészta egy része kilóg, hiszen ahogy elkezd megfőni, már puhul és hajlik, tekeredik.

Olaj a főzővízbe? Felejtse el!

Kis hazánkban is berögzült tésztafőzési praktika, hogy olajat löttyintünk a főzővízbe, hogy ne tapadjon-ragadjon össze. Silvia Colloca szerint ezt egy életre el kéne felejtenünk! Főzés közben az olaj úgyis csak a víz tetején lebeg, így nem sokat használ, amikor leszűrjük, pedig kifejezetten árt: az olajos borításnak hála ugyanis a szósz nem tud majd megtapadni a tésztán.

De akkor hogy kerüljük el, hogy a tésztaszálak összetapadjanak? Egyszerűen forraljuk sós vízben, és főzés közben kavarjuk meg párszor!

Forralja, ne főzze!

Ugyan talán ezt a hibát követik el a legkevesebben (legalábbis itthon), de fontos megjegyezni: a tésztát sosem szabad lassú tűzön főzni. Mindig forraljuk azt! Az igazi, olaszos al dente barátja a lobogó víz.

– Ha alacsony hőfokon főzzük, akkor egy ragacsos massza lesz belőle – magyarázza Colloca, hozzátéve: az Olaszországban oly népszerű, picit roppanós al dente főzési technika titka, hogy egy-két perccel hamarabb vegyük ki a tésztát a vízből, mint hogy azt teljesen késznek éreznénk – az ugyanis még a leszűrését követően is továbbfő egy kicsit, amíg ki nem hűl.

Ez is érdekelheti!

Dobjon el mindent! Fogadjunk, hogy eddig Ön is rosszul használta a post-itet! videó

Fogadjunk, hogy Ön is rosszul pucolta eddig a főtt tojást! videó

Fogadjunk, hogy Ön is tovább használja a mosogatószivacsot, mint kéne

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.