Fogadjunk, hogy eddig rosszul csinálta! Ez a krumplifőzés titka

Fogadjunk, hogy eddig rosszul csinálta! Ez a krumplifőzés titka

krumpli
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 21. 14:00
A krumpli a legnépszerűbb és a legegyszerűbb konyhai alapanyagok egyike – mégis sokan alapvető hibákat követnek el, ha a burgonyáról van szó.
Bors

A krumpli az egyik legnépszerűbb köret-alapanyagunk, és bizony nem is túl bonyolult belőle finomabbnál finomabb ételeket készíteni – de ehhez be kell tartanunk pár alapszabályt, amit sajnos sokan nem ismernek.

Tárolás

Alighanem mindenki tudja, hogy a krumpli a hűvös, sötét, száraz helyet kedveli – annak azonban nem örül, ha nyersen hűtőbe tesszük. Sokan azonban elkövetik azt a hibát, hogy egy helyen tárolják az ugyancsak hasonló körülményeket igénylő hagymával – ez azonban nagy hiba.

A hagyma ugyanis etiléngázt termel, mely meggyorsítja a krumpli kicsírázását – azaz tönkreteszi a burgonyánkat. Ugyancsak nem szerencsés a krumplit olyan gyümölcsök mellett tárolni, mint a banán, körte vagy alma, mert hamarabb kicsírázhat és megromolhat – bár lássuk be, nem jellemző, hogy a krumpli mellett lenne a banán – a hagyma sajnos annál inkább.

Főzés

A krumpli főzésének titka: a víz hőmérséklete. Míg a tésztánál épp hogy forrásban lévő víz az ideális, a krumpli esetében fordított a helyzet. Sós, hideg vízbe tegyük fel főni. Ha ugyanis a nyers krumplit a már forrásban lévő vízbe dobjuk bele, a külseje túl hamar puhára fő, míg a belseje még teljesen kemény lesz – azaz nem lesz a főzés egyenletes.

Így lesz a legropogósabb

Ha igazán finom, ropogós kérget szeretnénk sütni a krumplinknak, a szódabikarbóna a titok. Főzzük meg a krumplit félig a szokásos módon, de a főzővízbe tegyünk egy fél teáskanál szódabikarbónát is, ami a főzés során a burgonya felszínére hozza a keményítőt. Ezt követően dobhatjuk serpenyőbe, ahol a keményítőnek hála tökéletesen ropogós kérget süthetünk.

Ez is érdekelheti!

10 emberből 9 rosszul csinálja a rántottát – sztárséf árulta el a titkot

Fogadjunk, hogy eddig Ön is rosszul főzte a tésztát!

Túl egyszerű, hogy igaz legyen: így kell megpucolni egy egész fej fokhagymát egyszerre

(Via)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.