A kertekben és az utak mentén növekvő, hajtásai végén csillag formájú, fehér virágú – főként gyomnövényként ismert – tyúkhúr kiváló gyógynövényünk. Ásványi sókat, iIlóolajokat, C- és E-vitamint tartalmaz, és emberi fogyasztásra alkalmas.
A teljes föld feletti részét gyűjtjük virágzáskor, tavasztól őszig. Figyeljünk, mert összetéveszthető a halványkék virágú, borostyánlevelű veronikával – ez nem ehető –, és a vörös virágú mezei tikszemmel. A tyúkhúr virága minden esetben fehér.
Gyógyhatásai: napi 1-2 csésze tyúkhúrtea pár hét alatt leviszi a magas koleszterinszintet. Reggel éhgyomorra fogyasszuk. Kiváló vértisztító és zsíroldó, serkenti az epe és a máj működését. Csillapítja a köhögést, külsőleg kiütések, fekélyek gyógyítására használták.
Kiváló tavaszi méregtelenítő.
Tisztítókúra: naponta egy csészényi, gyümölcscentrifugában készített tyúkhúritalt igyunk meg egy hétig. Keverhetjük más levelekkel (spenóttal, rukkolával, gyermekláncfűvel), édesíthetjük mézzel. Nagyon jó hatással van a bőrre.
Tipp: egy maréknyi növényt felaprítunk, 2,5 dl vízzel leforrázunk, lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ne használjunk fémszűrőt!
Tipp: a zsenge tyúkhúrleveleket olívaolajjal, sóval, nyers fokhagymával, vízzel és tejjel turmixoljuk össze. Sűríthetjük főtt burgonyával. Articsókalevéllel keverve, cseppek formájában is kapható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.