A „mérghesség” tudománya – ezért vagy ki éhesen

tudomány
PUBLIKÁLÁS: 2015. július 29. 20:15
Ismer Ön olyan embert, aki szinte mindig mérges, ha éhes? Esetleg önmagára ismer? Tudománya is van a dolognak, fiziológiai és kémiai folyamatok sora játszódik le ilyenkor a testben.
Bors

Angolul a hungry, azaz éhes és az angry, azaz mérges, dühös szavakból alkották meg a hangry kifejezést, ami az éhség okozta idegességet, dühöt igyekszik körbeírni. Mi pedig - némileg erőltetetten - "mérghesnek" fordítjuk most a mérges és az éhes szavak házasításával. De mi rejlik az éhes indulat mögött?

A „mérghesség” fiziológiája

Az ételeket tartalmazó szénhidrátok, fehérjék, zsírok, cukrok, aminosavak és zsírsavak a felszívódás után a véráramon keresztül jutnak el testünk különböző pontjaiba, ahol hasznosulnak. Étkezés után, ahogy telik-múlik az idő, a tápanyagok mennyisége csökken. Ha vércukor egy kritikus szint alá esik, akkor azt a szervezet vészhelyzetként értékeli, hiszen így nem jut elég tápanyag a szervek működéséhez. Ilyenkor előfordul, hogy csökken a koncentrációs képesség, munka közben buta hibákat követ el, de a beszéd is nehézkessé válhat - olvasható a The Conversation című lapban.

A másik eset, hogy éhesen „harapóssá”, idegessé válunk. Amikor a vércukorszint lecsökken, az agy olyan utasítást küld a szerveknek, hogy aktiválják a vérben lévő glükóz mennyiségét megnövelni képes hormonokat. Négy főbb ilyen hormon található a szervezetünkben, a növekedési hormon, melyet az agyalapi mirigy állít elő, a glukagon, amely a hasnyálmirigyben termelődik, és az adrenalin, epinephrine, illetve a kortizol, amelyeket a mellékvese állít elő.

Utóbbi kettő stressz hormonokként is ismertek, azaz stresszhelyzetben szabadulnak fel és kerülnek a véráramba. Az éhség, az alacsony vércukorszint pedig a szervezet számára bizony egyfajta stresszhelyzet.
Gének is felelősek

A hormonok mellett a másik ok, amiért az éhséghez gyakorta párosul harag, a génekben rejlik. Éhezéskor az Y-neuropeptid nevű vegyület szabadul fel az agyban, ez különböző receptorokat stimulál az agyban - köztük a Y1 nevűt, amely az agresszióért is felel -, amely hatására enni akarunk. Ezzel párhuzamosan azt is megfigyelték, hogy az agy-gerincvelői folyadékban is nagyobb az Y-neuropeptid szintje ilyenkor.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.