Test és lélek

8 módszer, amivel edzés nélkül fogyhat

Bors

2015. május 10. vasárnap 19:30

A magyar népesség 65 százaléka túlsúlyos. Az arány soha nem volt ilyen magas, jól látszik, hogy életmódbeli problémák is állnak a háttérben. Keveset mozgunk, sokat és rossz minőségű, zsíros ételeket fogyasztunk. Az életmódváltást ügyes trükkökkel lehet elkezdeni, ezekből gyűjtöttünk néhányat.

1. Egyen, mielőtt bevásárol!

A pénztárcájának és a testének is jobb, ha nem éhesen szabadul be egy hipermarketbe. Éhesen vásárolva mindig több mindent kíván meg az ember, hiszen ösztönszerűen nyúl az ételek iránt. Különösen akkor veszélyes éhesen vásárolni, ha előszeretettel fogyaszt édességeket.

2. Készítsen listát!

A bevásárlólista amellett, hogy segít spórolni, arra is jó, hogy tartsa magát, és ne pakolja tele a bevásárlókosarat édességekkel vagy rágcsálnivalókkal. Csak a legfontosabb élelmiszereket vegye meg! Ha nassolni szeretne, vásároljon gyümölcsöt, például almát.

3. Ne egyen dobozból – mérje ki az adagot!

Érdemes mindent tányérra tenni, mert azon jobban belátható, hogy mekkora adagot készülünk megenni. Az ételes dobozok nem túl nagyok, viszont mélyek. Így akár kétszer annyi étel is elfér bennük, mint amennyire szükségünk van. Kiváltképp gond, ha abban is melegítjük, akkor még nagyobb eséllyel esszük meg mindet, akkor is, ha a fele is elég lenne.

4. Ne várja meg, míg farkaséhes lesz!

A legjobb, ha nem várja meg, míg kopog a szeme az éhségtől, hanem naponta ötször, de akár hatszor is eszik, de csak akkor, ha képes keveset enni.

5. Biztos, hogy ennie kell?

A legjobb, ha naponta többször keveset eszik, de ezt nehéz betartani. A legrosszabb, ha többször sokat eszik valaki. Olyankor érdemes magunkban letisztázni, hogy valóban ennünk kell-e, vagy csak unalmunkban, netán valami feladat elől menekülve nyitogatjuk a hűtőajtót. A „mentális éhségérzet” jól elmulasztható például egy pohár vízzel, vagy ha elrágcsál egy almát.

6. Nassolna? Egyen gyümölcsöt!

Számos alacsony energiatartalmú nassolnivaló áll rendelkezésre, nem kell feltétlenül sütit, csokis kekszet és chipseket enni. A legjobb, ha a rágási kényszerünket gyümölcsökkel elégítjük ki, de egy cukormentes rágó is segíthet. Igaz, csak óvatosan, mert éhségérzetet idéz elő!

7. Ne egyen a tévé előtt!

A lehető legrosszabb, ha tévénézés közben eszik. Ilyenkor ugyanis az ember hajlamos az adott műsor vagy film végéig enni, vagy addig, amíg van mit. A legrosszabb ételes dobozzal, benne 2-3 adag étellel tévé elé ülni: ha rászokunk, garantált az elhízás.

8. Egyen lassabban!

Gyomrunknak 20 percre van szüksége, hogy „felfogja”: eszünk. Ezért, ha 5-10 perc alatt behabzsolja a vacsorát, akkor jó eséllyel még éhesnek érzi majd magát. Ha ráeszik, akkor pedig a túlevés miatt gyomorfájdalom, hosszú távon pedig elhízás vár önre.

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szigorítják a KRESZ-t, ezentúl az erőszakos vezetést is büntetik

metropol.hu

Krausz Gábor bejelentése: jön a következő

origo.hu

Ők most a leggazdagabb, szuperszexi nők a világon

kemma.hu

Elhunyt a nagybetűs tatai háziorvos, Dr. Sopov Krszto

origo.hu

Trükkökkel segítik az üregi baglyok áttelepítését

origo.hu

Ezért lehet az energiatárolás 2022 egyik legnagyobb üzlete

astronet.hu

A hétvége horoszkópja: a Nap és az Uránusz új utat mutat nekünk

nemzetisport.hu

Női kézi: a román listavezetőnél folytatja Korsós Dorina

life.hu

Szörnyű tömegbaleset történt Budapesten: mentők érkeztek a helyszínre

origo.hu

Eltemették Gaspard Ullielt - fotók