A tej: élet, erő, egészség. Volt. Ma inkább azt halljuk, méreg. Sokan érvelnek amellett, hogy mindenki igyon meg naponta fél litert, mások szerint jobb elkerülni. Szendi Gábor, a paleolit táplálkozás szakértője és Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezetője mondja el lapunknak a véleményét.
Szendi Gábor szerint a rákot is „támogatja”
A paleolit táplálkozásban nem ajánlott a tej és a tejtermékek fogyasztása. A téma szakértője, Szendi Gábor szerint bár nem jelentenek közvetlen életveszélyt, azért jobb elkerülni, mert hosszú távon ártalmasak lehetnek. A pszichológustól – akit a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége az egészségügy területén végzett tényfeltáró, oknyomozó és szemléletváltoztató munkásságáért a Természetgyógyászatért díjjal tüntetett ki – azt kérdeztem, miért nem javasolja a tejivást.
– Az állatvilágban csak az emlősök kicsinyei fogyasztanak tejet, de minden faj a saját tejét, ami egyedi jellegzetességekkel rendelkezik. Ezek a tejek különböző összetételűek fehérjéjük jellege szempontjából. Ezért az ember sem csecsemő-, sem felnőttkorában nem alkalmas a tehéntej fogyasztására, mert az emberi szervezet nem tudja feldolgozni. A csecsemőkorban adott tehéntej 1-es típusú cukorbetegséget is okozhat. Bár az érzékenységnek nem mindig látványosak a tünetei, a paleolit táplálkozásban ennek mellőzését javasoljuk – hangsúlyozta a szakember.
Szendi Gábor két tipikus népbetegséget említ: az ekcémát és az aknét. Ezek okozója többek között a tehéntej, ami fokozza az inzulinkiválasztást. – Miközben az akné a természeti népeknél ismeretlen, a nyugati emberek 30-40 százaléka ezzel küzd, a kamaszoknál pedig általános panasz. De ennél komolyabb probléma is kialakulhat. A rákos sejtek cukorral táplálkoznak.
A tej fokozza az inzulintermelődést, ami növeli a szervezetben az inzulinrezisztenciát, ezáltal a daganatos sejtek több cukorhoz jutnak. Növekedésüket a magasabb inzulinszint is elősegíti. A tejben lévő hormonokkal a hererákot hozták kapcsolatba. Mivel Magyarországon az emberek 27 százaléka rákban hal meg (amihez a sok szénhidrát is hozzájárul), fontos ismerni ezeket az összefüggéseket – mondta Szendi, aki szerint a tejfogyasztást elsősorban piaci érdekek miatt javasolják.
– Az emberek a XIX. századig nem nagyon fogyasztottak tejet, csak feldolgozott formában, sajtként, vajként. A XX. század elejére megerősödött a tejipar, kitalálták a pasztörizálást, és ezt követően lett csak kultusza a tejfogyasztásnak, így vált népegészségügyi jelentőségűvé. A magyar emberek jó részének emésztőrendszere ma sem tud megbirkózni a laktózzal, ezért sem a kecsketejet, sem a tehéntejet nem ajánlja a paleolit táplálkozás. Kivételt a természetes módon és nem három nap alatt érlelt sajtokkal teszünk, amelyekben a fehérjék a fermentáció során úgy alakulnak át, hogy nem okoznak panaszokat.
Az iparág nem akar vitatkozni
A Tej Terméktanács évekkel ezelőtt minden támadásra „ugrott”, és hevesen tiltakozott, amikor a tejivás veszélyeiről szóló hírekről értesült. Azóta belátták, hogy ellenérveikkel csak szítják a tüzet. Lukács László ügyvezető érdeklődésünkre azt mondta, nem akarnak tudománytalan álvitákba belemenni, de ha szakmai érvek és ellenérvek ütköznek meg, akkor készek arra, hogy bizonyítsák, egészséges a tej fogyasztása.
– Harminc éve a tojás, húsz éve a szalonna volt az emberi szervezet „ellensége”, és mára kiderült, hogy ebben a formában ezek az állítások tévedések voltak. Ez a belátás majd eléri a tejet is. De olyan komolytalan megállapításokkal már nem vitatkozunk, mint például „mi vagyunk az egyetlen állatfaj, amelyik más faj tejét issza” – jelentette ki Lukács.
A Tej Terméktanács általában csak így „védi” a tejfogyasztás mellett szóló érveit: – A magyar gasztrokultúra szerves része a tej, nyersanyagként és feldolgozva is a magyar ízlésnek megfelelő, finom élelmiszer. Európában a fejenkénti és évenkénti 65 literes tejfogyasztásunkkal a vezető országok között vagyunk, bár tejtermékekből kevesebbet fogyasztunk az európai átlagnál.
Ezért sem folyunk bele azokba a parttalan vitákba, amelyek időnként szélsőségesek és bugyuták is tudnak lenni – mondta határozottan az iparágat képviselő szakember, aki viszont nem vitatkozik azzal a ténnyel, hogy egyes embereknek nem javallott a tejivás, mert panaszokat okozhat. Ám Lukács László véleménye szerint az élelmiszer-biztonságilag megfelelő tejtermék nem keveredhet olyan gyanúba, hogy káros, mérgező táplálék lenne.
Ellenzői szerint
Részben a tej okozza a következő betegségeket: csontritkulás, szívinfarktus, cukorbetegség, allergiák, reuma, gyomorfekély, mell- és prosztatarák. Nem sínyli meg a szervezet a tejhiányt, mert a joghurtban több a kalcium, mint a tejben, és könnyebb megemészteni is, a zöldségek pedig K-vitamint is tartalmaznak, ami szintén erősíti a csontokat.
A tej emésztése felnőttkorban tökéletlen a szükséges enzimek hiánya miatt. A tejfogyasztásra vezethető vissza a vesekőképződés, a felszívódási zavarok, a hasmenés, a vashiányos vérszegénység, és az epilepszia kockázatát is növeli, mert alacsony vércukorszintet okoz.
Pártolói szerint
Ideális összetételben tartalmazza az emberi szervezet számára fontos fehérjéket, amelyek más italokban nem találhatók meg. Könnyen emészthető, jó az energia-összetétele, zsírtartalma csökkenthető. A legjelentősebb kalciumforrás, a tejből szívódik fel a leghatékonyabban a szervezetben. A csontok és a fogak egészsége érdekében naponta hat-hét decit ajánlott fogyasztani.
Háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint nátriumot, ezáltal csökkenti a vérnyomást. Jó antioxidáns, mivel teljes értékű szelént tartalmaz. Súlycsökkentő, diétában hatásos, a tejzsír véd egyes rákbetegségek ellen.
Hőségben, edzés után jobban pótolja a folyadékot, mint a víz vagy a sportitalok. Régen tejdiétával gyógyították az álmatlanságot, a gyomorfekélyt, a cukorbetegséget, az ödémát, a tbc-t, ezt alkalmazták a vérnyomásproblémákra is.