Test és lélek

Türelem kell a tinikorhoz


H. V.

Létrehozva: 2013.11.22.

Sok szülő küszködik a neveléssel, amikor a gyerek a tinikorba ér, ugyanis a fiatalok ilyenkor a legfogékonyabbak mindenre, így a rosszra is. Ennek megelőzése már kiskorban elkezdhető.

Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a tinédzserek hirtelen kirohanásait és hangulatváltozásait, tudnunk kell, mi folyik körülöttük. Sok tini nem szívesen beszél az őt ért atrocitásokról, éppen ezért fontos, hogy bármennyire kétségbe vagyunk esve, ne rontsunk ajtóstul a házba. Ha azt érzékeljük, hogy megváltozott, és valamit nem mond el, szervezzünk olyan közös programot, amit ő is élvez, így nagyobb eséllyel nyílik meg. Kérdezzük a napjáról, és barátként közelítsünk! Fontos, hogy ne érezze azt, hogy ha valamit elmond, azért büntetést vagy szidást kap.

Barátok

A legtöbb problémát a társaság okozhatja, így nem árt, ha képben vagyunk, kivel is tölti napjait. Biztassuk, hogy hozza el és mutassa be ôket vagy szervezzünk nekik egy fiatalos estét odahaza. Ha negatív benyomást keltettek, akkor sem tilthatjuk el őket rögtön egymástól, mert az csak olaj lesz a tûzre. Ilyenkor a szemléletmódját kell kipuhatolnunk, és olyan esetben, ha valamiről nagyon szélsőségesen vélekedik, elmagyarázhatjuk neki a helyes látásmódot. Ha felfogja és egyetért ezzel, az már nem fog egyezni a társaság szemléletmódjával, és jobb esetben új barátok után néz.

Cigi, pia, drog

Talán ezek azok a témák, amelyek minden szülő rémálmai. Ez az időszak a gyerek életében a szárnypróbálgatásról szól, és gyakran az éles tiltás csak dacot szül. Amennyiben a gyerek alkoholról, cigarettáról vagy a drogokról érdeklődik, ne utasítsuk el élből! Osszuk meg tapasztalatainkat, és mondjuk el a véleményünket! Legtöbb esetben elke-rülhetetlen azonban, hogy egyszer-kétszer cigiszagúan térjen haza. Ilyenkor rákérdezhetünk és kifejthetjük a véleményünket az esettel kapcsolatban, és talán rájön arra, hogy nincs értelme lázadni.

Támogatás

Nehéz időszakokban teljes erőbedobással a gyermek mellett kell állni, meghallgatni minden problémáját és együtt megoldást találni ezekre. Ha a kezdetektől baráti a viszony, akkor nem fog titkolózni, és nem érzi majd, hogy ami történt, azt egyedül kell feldolgoznia. Ám vigyázni kell, hogy ez ne forduljon át abba, hogy elveszítjük a tiszteletet. Természetesen fenn kell tartani a szülő-gyermek viszonyt, de fontos, hogy ne zárkózzon be, ugyanis egyes tinikori problémák az egész életükre kihathatnak.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek