Test és lélek

Hihetetlen dolog derült ki a fájdalomról

(török)

Létrehozva: 2013.11.24.

A közelmúltban több fájdalomkutatással kapcsolatos kísérletsorozat is lezárult, amelynek eredményeit jelentős tudományos lapok tették közzé. Kiderült, a szenvedéstől való rettegést rosszabbul viseljük, mint magát a fájdalmat.

Ha szembesülünk azzal, hogy elkerülhetetlen szenvedés vár ránk, akkor annyira rettegünk a leendő fájdalomtól, hogy inkább sürgetjük a dolgot. Erre a megállapításra jutottak egy londoni kutatóintézet (IGHI) munkatársai, akik 35 önkéntest arra kértek, maguk válasszák meg, hogy mikor éri őket áramütés.

A legtöbb ember úgy döntött, hogy sietteti a legerősebb fájdalmat, mert annak elviselése még mindig kevésbé rossz a számára, mint a várakozás és az azzal járó rettegés.

Erre az eredményre jutottak akkor is, amikor az önkéntesek különféle fogászati kezeléseket állítottak sorrendbe. A páciensek 71 százaléka válaszolt úgy, hogy először a legfájdalmasabb beavatkozáson szeretne túl lenni. Dr. Giles Story kutatásvezető szerint a bizonytalanság érzése, valamint egy elkövetkező rossz esemény előérzete hosszú távon alapjaiban rengetheti meg személyiségünket.

A vizsgálat egyúttal a pánikbetegekben dúló lelki viharok megértéséhez is közelebb vihet. Hiszen például egy klausztrofóbiás ember már akkor rosszul lesz, és mindenféle testi tüneteket érez (izzadás, remegés, legyőzhetetlennek tűnő menekülési kényszer stb.), amikor a rettegett állapot még nem következett be. Például ezért nem száll be a liftbe, mint ahogyan a tö­meg­iszony­ban szenvedők már akkor rosszul lesznek, amikor még ki sem léptek az utcára.

Tehát amíg a fizikai fájdalmat – ha az elkerülhetetlen – inkább sürgetik az emberek, addig a pánikbetegek a lehető legtovább húzzák a félve félt helyzet bekövetkeztét. Sőt közülük igen sokan soha nem volnának hajlandók pókok közé lépni, metróra szállni vagy éppen egy zsúfolt koncertre elmenni.

Ez az ellentmondás azért is meglepő, mert a Virginia Egyetem munkatársai megállapították, hogy a fizikai és a szociális fájdalomért egyazon agyi területek felelősek. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek