Test és lélek

Hizlal a stressz és az éjjeli műszak

Bors

2013. június 3. hétfő 22:00

A hízás hátterében az energiaegyensúly áll, vagyis ha az energiabevitel és az energialeadás nincs összhangban. Ám a súlyfelesleg nem okvetlenül a táplálkozásban keresendő, az egyensúly elvesztését számos egyéb tényező is előidézheti.

Genetika

A hízásra való hajlam örökletes. Egy gyerek elhízási esélye mindössze 15 százalékos, ha egyik szülő sem rendelkezik túlsúllyal, ám ez egy kövér szülő esetében 40 százalékra, kettő túlsúlyos szülőnél pedig már 80 százalék a rizikó. Ezek lehetnek olyan hormonális zavarok (hypothyreosis, Cushing-kór), melyek túlsúlyhoz vezetnek.

TIPP: Már a baba várható alkata is sejthető szülei, nagyszülei testfelépítése alapján. Ha a famíliában mindenki „jó húsban” van, nagy valószínűséggel a gyermek is hízékony típus lesz. Ezért tanácsos már babakorától figyelni a táplálására, illetve arra, hogy kellő mennyiségű mozgással izommá, ne hájjá alakítsa szervezete a bevitt energiát.

Túlterheltség

Ha az ember fáradt, elcsigázott, túlhajszolt, semmi sem tűnik jobb ellenszernek, mint az energiadús élelmiszerek, melyek különböző hormonális mechanizmusok hatására kellemes közérzetet okoznak. Ám tudjuk, hogy mivel jár, ha az idegeskedés mellett még sok-sok zsírt és cukrot is eszünk…

TIPP: A stresszoldásnak számos módja ismert. Üssön délutánonként bokszzsákot, kocogjon, sakkozzon, ússzon, rágcsáljon nyers zöldséget, munka közben tegye fel a kedvenc, négy-öt perces számát, s fújja ki a gőzt, lazítson!

Időbeosztás

Nehéz rendszeres és egészséges étrendet kialakítani, ha rendszertelenül élünk. Kimutatták: az éjszakás nővéreknek tíz év szolgálat után sokkal nagyobb esélyük van az elhízásra, mint nappalos kollégáiknak. Ugyanez vonatkozik mindazokra, akik vagy váltott, vagy rendszeresen éjjeli munkát látnak el.

TIPP: Ha az élete, és a napirendje a feje tetején áll, legalább az étkezés legyen rendszeres! Legegyszerűbb, ha akár egy hétre előre megtervezi a menüsorát, és azt is, hogy mikor eszik. Ha ezt betartja, sokkal könnyebben visz rendszert mindennapjaiba.

Életút

Sorsunk is hatással van az alakunkra. A munkahelyváltás, vagy egy munkahely megszűnése, a nyugdíjba vonulás, a költözés, egy közeli rokon elvesztése, egy szerelem, avagy egy válás – mind olyan események, melyek beleszólnak szokásainkba, megszokott életmenetünkbe, azaz szinte biztosan felborítják étkezési szokásainkat.

TIPP: Bármennyire nehéz élethelyzetbe is kerül, törekedjen arra, hogy kiegyensúlyozottan, rendszeresen egyen!

Ülőmunka

A mozgásszegény életmód, azaz a napi 8-10 órás fizikai inaktivitás nagyban elősegíti az elhízást. Minél kevesebbet mozgunk, annál kevesebb kalóriát égetünk, s annál nehezebb stabilan tartani a testsúlyunkat.

TIPP: Ha ülőmunkát végez, dolgoztassa meg az izmait napközben is. Álljon meg óránként 5-10 percre, nyomjon le 10-15 fekvőtámaszt, végezzen, nyak- és törzskörzést, szabadidejében pedig a lehető legtöbb időt töltse szabadtéri sportokkal, kirándulással.

Gyógyszerfogyasztás

Egyes gyógyszerek minden kétséget kizáróan hizlalnak. Ilyenek az antidepresszánsok, a női hormonok vagy a szteroidok, amelyek szedése ráadásul a fogyást is akadályozza.

TIPP: Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen – vényköteles vagy anélkül vásárolható – gyógyszer szedésébe kezd, kérje ki a háziorvosa véleményét!

Rossz szokások

Túl sokat enni, tudottan egészségtelen táplálékokat magunkhoz venni értelemszerűen hízáshoz vezet. A rossz szokások pedig ritkán járnak egyedül, melyek negatív hatásai csak erősítik egymást: az erős vonzalom a kalóriadús, édes és zsíros ételek iránt, a nagy étvágy, az éhség- és a teltségérzés jeleinek helytelen megítélése, illetve a rendszertelen ritmusú táplálkozás. Népbetegség többi közt a kihagyott ebéd vagy reggeli, az étel gyors behabzsolása, avagy éppen a csipegetés.

TIPP: Hallgasson a teste jelzéseire! Akkor egyen, amikor jólesik, de egyszerre mindig csak kis mennyiséget. Amikor az agy és az izmok egész nem kapnak elegendő energiát, majd egyszerre „bombázza le” a testét egy hatalmas vacsorával, az szinte garantálja az elégtelen emésztését, a vércukorszint drasztikus ugrálását, s nem is olyan hosszú távon az elhízást.

Korok, helyzetek

Bizonyos életkorok szintén hízáshoz vezetnek. Mindenekelőtt a különböző hormonális változások ezek. Ilyen a pubertáskor, a terhesség, a klimax, melyek mind súlygyarapodással járhatnak.

TIPP: Ezekben az életszakaszokban, és -helyzetekben fokozottan ügyeljen táplálkozására (ha szükséges, kérje dietetikus tanácsát), hiszen lelkileg is nehezek ezek időszakok, ezért jobb, ha nem tetézzük az elkeserítő pluszsúllyal. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

borsonline.hu

Felfoghatatlan tragédia: Furcsa zajra ébredt a házaspár, a következő percben holtan feküdt egyikük

metropol.hu

Ezt neked is ki kell próbálni: sajtos pogácsa olvasónk ajánlásával

life.hu

Tápai Szabina megszólalt: "A mi házasságunk egy óriási hullámvasút"

magyarnemzet.hu

A baloldal ámokfutásra készül az egészségügyben - videó

heol.hu

Halálos baleset történt a 31-es főúton

origo.hu

Döbbenetes mennyiségű édesvíz került az óceánba egy jéghegy miatt

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: koronavírusos a góllövőlistát vezető Kay Smits

vg.hu

Változott a trend: másra használják az ATM-eket a magyarok

nemzetisport.hu

Videó: Cavani eksztázisban! Látni kell a „Matador” és a többi MU-játékos gólörömét

vg.hu

A Pfizer vezérigazgatója szerint nem járható út négyhavonta oltatni

origo.hu

Nézegessen képeket az egykori magyar gyorsétteremláncról, a City Grillről!