Test és lélek

Terveztek egy hatalmas napernyőt a Szahara fölé

M. G.

2012. december 30. vasárnap 13:00

Forradalmasítaná a világ energiaellátását az élhető környezet és tiszta forrás felhasználásának élharcosa, Otto Ng hongkongi építész: hatalmas napelemernyőt álmodott a Szahara fölé.

Az már ­rég­óta nem titok, hogy a napsütéses órák számának és a napsugarak beesési szögének köszönhetően nagyszerű lehetőségek rejlenek a szaharai sivatagban a napenergia-termelés szempontjából. Becslések szerint ha a területnek csupán 0,3 százalékát telepítenék be napelemekkel, azok elegendő árammal láthatnák el egész Európát.

A zöldépítész Otto Ng napelemekkel felszerelt védőernyőjének terve nem utópia. A kedvező feltételek olcsó és praktikus kihasználásának gondolatát ötvözi az emberek, állatok és a mezőgazdaság számára elviselhetőbb, az erős közvetlen napfénytől védett élőhely kialakításával. A védőernyő alatt az alacsonyabb hőmérséklet és a lassabb párolgási sebesség lehetővé teszi az élhetőbb körülmények kialakítását.

Otto Ng abból a tudományosan már bizonyított vészforgatókönyvből indul ki, hogy 2050-re egyharmadára csökken a világ olajtartaléka, ezért elkerülhetetlenül előtérbe kerülnek az alternatív megoldások az energiaellátásban. Ehhez kézzelfogható, praktikus megoldásként a tervező több mint tízezer négyzetkilométernyi védőernyő megépítését javasolja a Szahara felett.

A sivatag 9,4 millió négyzetkilométeres területéhez mérten ez tényleg nem túl sok, de a tervező számításai szerint az ennyiből nyert energia elegendő lenne a teljes Európa áramellátásához. Többre viszont egyelőre nem lenne szabad vállalkozni.

Mert az energiatermelési előnyök egyértelműek ugyan, a védőernyő puszta mérete azonban kételyekre ad okot a környezetvédők szerint. Amilyen nagyszabású a terv, annyira beláthatatlan következményekkel járhat ugyanis a sivatagi környezet drasztikus átalakítása.

– Éppen ezért nem véletlenül szerepel terveim között a tízezres szám. Szerintem ezzel a Szaharának nem árthatunk, az emberiségnek viszont hihetetlenül sokat segíthetünk – nyilatkozta a világhírű hongkongi építész. 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 21.: Meglepő fordulatokat jeleznek a bolygók pénteken

origo.hu

Fontos hír érkezett a horvátországi autópályákról, ez érintheti a magyar pénztárcákat

hirtv.hu

Kamionbaleset miatt torlódik a forgalom az M0-son Pestszentimrénél

szon.hu

Tragédia: Elhunyt a nagykállói alapítvány elnöke

origo.hu

Nagy a baj a NASA szerint: bármikor becsapódhat egy aszteroida a Földbe

nemzetisport.hu

Női kézi NB I: a FTC játék nélkül megkapta a Szombathely elleni meccs pontjait

vg.hu

Visszavonulót fújt a forint

vg.hu

Hatékonyabb lehet az omikron ellen a Szputnyik a Pfizernél

origo.hu

Leállt egy baba légzése a kocsiban, az anyja berohant vele a tűzoltókhoz, és megtörtént a csoda

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: a koronavírusos francia játékos kiszökött a szegedi karanténból – sajtóhír

origo.hu

Fontos határidő jár le ma a gyermeket nevelők adó-visszatérítésénél