Gesztenyés, fahéjas leves tejszínnel

ősz
PUBLIKÁLÁS: 2012. november 02. 14:00
Süteményeket, leveseket, köreteket is lehet készíteni az őszi csemegéből, a gesztenyéből. A sütéshez, főzéshez friss terméseket, de készen kapható masszát is használhatunk.
Bors

Hozzávalók: 25 dkg édes gesztenyemassza, 1,5 csomag tejszín ízű pudingpor, 5 evőkanál kristálycukor, 1 teáskanál fahéj, 1,5 liter tej

Elkészítés:
1. Egy edényben törjük össze a gesztenyemasszát, majd keverjük hozzá a pudingport, a cukrot, a fahéjat és a tejet. Egy kézi habverővel jól dolgozzuk össze.

2. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett forraljuk össze. Melegen tálaljuk. Mazsolával, mézzel ízesíthetjük.  

A termés előkészítése:
A nyers szelídgesztenye kemény és fanyar, csak sütve vagy főzve élvezetes. A gesztenyét főzéssel készítjük elő a további felhasználásra, fogyasztásra. Leöblítjük, és akkora fazékba tesszük, hogy a víz mennyisége a duplája legyen a gesztenye térfogatának.

Legalább fél óráig főzzük, s ha látjuk, hogy megpattogtak a burkok, egy-két szemet kinyitunk, és ellenőrizzük, megfőtt-e a belseje. Ha igen, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni, majd késsel lepattintjuk a fényes héjat, és lekaparjuk a belső burkot is. Darálóval vagy a robotgép késes zúzójával megtörjük, majd krumplinyomón átnyomjuk. Kész a massza a további felhasználásra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.