Test és lélek

A fogkövek fáradságot okoznak

Bors

2012. november 22. csütörtök 19:00

A fogkőről mindenki hallott, de gondolta-e valaki, hogy akár több milliárd baktériumot is hordozhatnak ezek a lerakódások. Még nagyobb baj, hogy nemcsak a fogainkat és az ínyünket pusztítják csendben, hanem a bioritmusunkat is képesek befolyásolni.

Ha eddig halogattuk a fogkő-eltávolítást, jobb, ha tudjuk, a fogkő nem pusztán a szájhigiéniánkat befolyásolhatja, hanem az általános közérzetünkre is hatással lehet, akár a fáradékonyságunk, levertségünk hátterében is ez állhat. Kiderült, hogy a szájban lerakódott fogkő képes általános fáradtságot okozni.

Meglepő? Akkor legyen annyi elég, hogy az élsportolók a szokásosnál jóval gyakrabban járnak fogkő-eltávolító kezelésre, miután bizonyított, hogy így sokkal komolyabb teljesítményre képesek. A fogorvosok tapasztalata szerint tudnillik a több milliárd baktérium eltávolításával a sportolók immunrendszere bizonyítottan erősebb lesz.

A fogkő elsősorban a fogágyra jelent veszélyt. A láthatatlan réteg éjjel-nappal, folyamatosan kapaszkodik fel a fogsorra a nyálból. Főleg az alsó metszőfogak hátsó falán telepszik meg – a nyálmirigyek kimeneti csatornái közelében –, miután a baktériumok a nyáladékból leválasztott kalciumot apránként a fogakra halmozzák.

Ráadásul ezt az elfogyasztott ételek-italok – kivált a kávé, a tea, vörösbor, no és a dohányzás – még meg is színezik, s ez a protézisekre és a fogszabályzók esetében is igaz. A megoldás a rendszeres alapos fogmosás – naponta javallottan háromszor. Ezzel korlátozhatjuk a fogkő kialakulását, de a cukormentes rágógumi is igen hasznos lehet a megelőzésben.

A fogkefe szőre inkább lágy legyen, hogy kellőképpen elérhesse az íny közeli részeket, ha pedig elektromos készüléket használunk, figyeljünk rá, hogy ne feledkezzünk bele a fogmosásba, egy idő után ugyanis megsérthetjük a fogzománcot. A tisztítást szájzuhannyal tehetjük teljessé, mellyel a fogak között és az íny közelében is rendet tehetünk.

Ha az ínyünk vörösebb, duzzadtabb, fogínygyulladással állunk szemben. Ez esetben sürgősen keressük fel a fogorvost fogkő-eltávolítás miatt, majd naponta háromszor – minimum három percig – mossuk alaposan a fogainkat, s a tünetek megszűnnek. Ha mégsem, akkor fogágybetegségről lehet szó, melyet gyökérkezeléssel orvosolnak, ellenkező esetben akár ínhüvelygyulladás is felléphet, amely a térdeinket vagy a könyökünket támadja meg.

Természetesen az sem elhanyagolható, hogy ha nem törődünk a szájüreg higiéniájával, az könnyen a fogaink elvesztéséhez vezethet, ami sem esztétikailag, sem anyagilag nem nevezhető jó hírnek.

A fogakhoz, azok alakjához, méretéhez számos babona kapcsolódik, íme ezekből három:

- A szabályos fogsor – tartották – egyenes és becsületes jellemre utal
- A hegyes, közel álló fogak az egészséges, hosszú életű embert jellemzik
- Az előreálló fogak pletykás, beképzelt személyiségről árulkodnak

Természetesen az álmoskönyvek sem feledkeztek meg arról, mit jelenthet, ha foggal álmodunk:

- Általánosságban, aki foggal álmodik, az levelet, fontos hírt kap
- A honi álomfejtés úgy tartja – akárcsak a kínai –, hogy a fogfájós álom közeli hozzátartozó elvesztését jelenti
- Az arab kultúrkörben a zápfog ellenségeskedést jelent, ezért úgy vélik, aki ennek kihullását álmodja meg, annak ellensége meghal

Doki, mi a véleménye?

– A fogkő kialakulása hajlam kérdése, hiszen alapvetően a nyál összetételétől függ, de természetesen sokat számít a helyes fogmosási technika is – mondta el a Borsnak dr. Vágvölgyi Rita fogorvos. – Az íny alatti fogkövek súlyos fogágybetegséghez vezethetnek megfelelő fogorvosi kezelés nélkül. Tökéletes fogmosási technika esetén azonban az íny feletti fogkőképződés szinte elenyésző.

Aki azonban valamilyen oknál fogva ezt nem tudja megtenni – például torlódott fogazat, rossz fogpótlások, rossz tömések miatt –, annak akár havonta kell fogkő-eltávolításra mennie. Általánosságban elmondható, hogy félévente – akár van panasza, akár nincs – tanácsos felkeresni a fogorvost kontrollvizsgálatra.
 

További cikkek

Intim

Öt mondat, amit senki sem akar hallani szex után

Ezotéria

Izgalmas napok elé néz a szerelemben ez a három csillagjegy

Ez is érdekelhet

life.hu

Elnézést kér mindenkitől Kulcsár Edina: Instagram-oldalán szólalt meg

borsonline.hu

Mécsesek, kerítésre akasztott plüssmackó: szívszorító tragédia történt az újpesti iskolában

she.life.hu

Azt hittem, Budapest a világ közepe - aztán leköltöztem Szegedre!

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

mindmegette.hu

Mustáros csirkeragu, ami olyan krémes és a szaftos, hogy elalélsz

vg.hu

A korlátozások többségét eltörli Anglia

szon.hu

Mint a Baywatchban: Lassítva futós, ugráló melles videó készült a bikinis Pap Dorciról

metropol.hu

Tovább fokozódik a Kulcsár Edina–Csuti-ügy: Tommyboy is elárulta a véleményét

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

origo.hu

Újabb adóügyi sikert ért el Magyarország Brüsszelben