Éhezés nélkül olvad a háj a GI diétával

evés
PUBLIKÁLÁS: 2012. október 15. 22:00
Bármilyen módszert kipróbál az a kétségbeesett fogyni vágyó, aki már régóta makacs túlsúllyal küszködik. Ez egészen addig tart, míg meg nem találja a számára ideális és könnyen betartható étrendet, amivel az egészsége megőrzése mellett éri el vágyott alakját. Egyre több fogyózó esküszik a GI diétára.
Bors

A táplálkozására és a súlyára odafigyelő gondosan megvizsgálja és számon tartja, hogy mit tartalmaz az élelmiszere. Sokáig szinte csak a kalória és a zsír mennyiségét számolgattuk, ma már azonban tudjuk, hogy ugyanilyen lényeges – sokak szerint a legfontosabb – az ételek glikémiás indexét (GI) is figyelni.

Ez a szám egy 0-tól 100-ig tartó rangsorba helyezi az élelmiszereket, és azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyire emeli meg a vércukorszintet étkezés után, vagyis hogy az abban lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetünkben.

Vége a farkasétvágynak

A glikémiás index fogalmát már közel húsz éve meghatározták a táplálkozástudományi kutatók. Akkor fedezték fel ennek a jelentőségét, mikor azt vizsgálták, melyik a legtökéletesebb étrend a cukorbetegek számára.

Ekkor figyelték meg, hogy egyes ételek rendkívül gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ezek miatt a szervezet fokozott inzulintermelésbe kezd, viszont ez a szint nagyon gyorsan – akár háromnegyed órán belül – leesik, ami pedig farkasétvágyat okoz.

Ez a folyamat az egészségkárosító hatásai mellett gyors hízáshoz is vezet, hiszen az éhes ember bármivel csillapítaná gyomra követelését. Ilyenkor sokan főként édességekhez, süteményekhez nyúlnak, ami erőteljes hízást okoz. 

Ezt a módszert egyre több táplálkozással foglalkozó szakember kezdte beépíteni a diétás étrendekbe. A GI diétát követők látványos változást tapasztalhatnak ­köz­érzetükben és alakjukon, aki pedig életmódszerűen át is áll erre az étrendre, az meg is őrzi visszanyert formáit. 

Mit tud ez a módszer?

Ezzel a fogyókúrával hetente 2-3 kilótól szabadulhat meg a karcsúsodni vágyó úgy, hogy közben nem veszélyezteti az egészségét. A lényege, hogy nem kell, sőt nem is szabad éheznie közben. Az élelmiszereket úgy kell összeválogatnia, hogy figyelembe veszi a glikémiás indexüket, és elkerüli a magas GI értékű ennivalókat. Alacsony (55 alatti), közepes (55-69 között) és magas (70-100 közötti) GI értékű ételeket különbözetünk meg.

Az alacsonyak lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, melyek fokozatosan emelik meg a vércukorszintet, emiatt pedig sokkal tovább tart a telítettségérzet, később jelentkezik az éhség. Főként ezek ajánlottak fogyókúra közben. Minden élelmiszer glikémiás indexét a szőlőcukorhoz (tiszta glükóz) viszonyítják, ennek az értéke 100 GI. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.