Test és lélek

Éhezés nélkül olvad a háj a GI diétával

Bors

Létrehozva: 2012.10.15.

Bármilyen módszert kipróbál az a kétségbeesett fogyni vágyó, aki már régóta makacs túlsúllyal küszködik. Ez egészen addig tart, míg meg nem találja a számára ideális és könnyen betartható étrendet, amivel az egészsége megőrzése mellett éri el vágyott alakját. Egyre több fogyózó esküszik a GI diétára.

A táplálkozására és a súlyára odafigyelő gondosan megvizsgálja és számon tartja, hogy mit tartalmaz az élelmiszere. Sokáig szinte csak a kalória és a zsír mennyiségét számolgattuk, ma már azonban tudjuk, hogy ugyanilyen lényeges – sokak szerint a legfontosabb – az ételek glikémiás indexét (GI) is figyelni.

Ez a szám egy 0-tól 100-ig tartó rangsorba helyezi az élelmiszereket, és azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyire emeli meg a vércukorszintet étkezés után, vagyis hogy az abban lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetünkben.

Vége a farkasétvágynak

A glikémiás index fogalmát már közel húsz éve meghatározták a táplálkozástudományi kutatók. Akkor fedezték fel ennek a jelentőségét, mikor azt vizsgálták, melyik a legtökéletesebb étrend a cukorbetegek számára.

Ekkor figyelték meg, hogy egyes ételek rendkívül gyorsan megemelik a vércukorszintet. Ezek miatt a szervezet fokozott inzulintermelésbe kezd, viszont ez a szint nagyon gyorsan – akár háromnegyed órán belül – leesik, ami pedig farkasétvágyat okoz.

Ez a folyamat az egészségkárosító hatásai mellett gyors hízáshoz is vezet, hiszen az éhes ember bármivel csillapítaná gyomra követelését. Ilyenkor sokan főként édességekhez, süteményekhez nyúlnak, ami erőteljes hízást okoz. 

Ezt a módszert egyre több táplálkozással foglalkozó szakember kezdte beépíteni a diétás étrendekbe. A GI diétát követők látványos változást tapasztalhatnak ­köz­érzetükben és alakjukon, aki pedig életmódszerűen át is áll erre az étrendre, az meg is őrzi visszanyert formáit. 

Mit tud ez a módszer?

Ezzel a fogyókúrával hetente 2-3 kilótól szabadulhat meg a karcsúsodni vágyó úgy, hogy közben nem veszélyezteti az egészségét. A lényege, hogy nem kell, sőt nem is szabad éheznie közben. Az élelmiszereket úgy kell összeválogatnia, hogy figyelembe veszi a glikémiás indexüket, és elkerüli a magas GI értékű ennivalókat. Alacsony (55 alatti), közepes (55-69 között) és magas (70-100 közötti) GI értékű ételeket különbözetünk meg.

Az alacsonyak lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, melyek fokozatosan emelik meg a vércukorszintet, emiatt pedig sokkal tovább tart a telítettségérzet, később jelentkezik az éhség. Főként ezek ajánlottak fogyókúra közben. Minden élelmiszer glikémiás indexét a szőlőcukorhoz (tiszta glükóz) viszonyítják, ennek az értéke 100 GI. 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek