Egészségmítoszok: mi az igazság az istenek eledeléről?

csokoládé
PUBLIKÁLÁS: 2012. szeptember 18. 20:00
A csokoládé, illetve a kakaófa latin neve azt jelenti: az istenek eledele. A 17. századi európai elit már gyógyszerként itta a forró csokoládét, sőt afrodiziákumnak tartották az édes szirupot. Alább annak jártunk utána: egészségtelen, avagy sem a csoki?
Bors

A maják és az aztékok a legszentebb szertartásaik során is fogyasztották, például születésnél, házasságkötéskor, s akkor is, ha valamelyikük elhagyta az árnyékvilágot. Ma óriási iparág épült a csokira, miközben rengeteg mítosz kering arról, hogy mennyire egészségtelen.

Dr. Szabó Gergő háziorvos a pácienseinek is szokta javasolni, hogy napi egy-két kocka étcsokoládét nyugodtan fogyasszanak, hiszen antioxidáns hatása révén serkenti az immunrendszerünk működését. A csoki egyáltalán nem olyan egészségtelen, mint gondolnánk – persze az étcsokoládéról beszélünk, melynek magas a kakaótartalma, és kevés cukrot tartalmaz.

1. Van ugyan a csokoládéban kakaóvaj – ami telített zsír –, de immár nyolc tanulmány is kimutatta, hogy a kismértékben fogyasztott csoki inkább csökkenti a rossz koleszterin, vagyis az LDL szintjét a vérben. Igaz, ezt csak a szívbetegségben szenvedőknél sikerült kimutatni.  

2. Aközhiedelemmel ellentétben a csokoládénak egyáltalán nem olyan magas a koffeintartalma, mint például egy csésze kávénak. Míg a kávé koffeintartalma 80-100 mg, addig 10 dkg tejcsokié csupán 10 mg. Bár ez utóbbi egy, a koffeinhez hasonló hatású anyagot – teobromint – is tartalmaz, ennek az élénkítő (vérnyomásemelő) hatása messze elmarad a koffeinétől.

3. Alegújabb kutatások szerint a fekete csokoládé javítja az inzulinérzékenységet, normalizálja a magas vérnyomást, javítja az endothel diszfunkciót a cukorbetegeknél. Ráadásul a étcsokoládénak alacsony a glikémiás indexe (GI). A 70%-os kakaótartalmúnak például 22, míg a tejcsokinak és a fehér csokinak 45. Ennek ellenére a cukorbetegek kérjenek tanácsot orvosuktól, ha édességet ennének!

4. Egy japán tanulmány szerint a csoki kakaótartalma kifejezetten antibakteriális hatású, így védi a szájüreget a fogszuvasodást okozó baktériumoktól. A fogszuvasodást általában azok a szájüregben található baktériumok okozzák, melyek felveszik és lebontják az elfogyasztott cukrot, így az étcsokinak sokkal kisebb a fogakat rontó hatása, mint a tejes változatnak.

5. Magas kalóriatartalma ellenére a csokoládé bizonyos esetekben a fogyást segíti, ugyanis a katekin nevű antioxidánsok könnyítik a sovány izomtömeg épülését, így a súlyvesztést. Egy tanulmány szerint hasonló étrend és azonos fizikai aktivitás mellett többet fogytak azok, akik kis mennyiségű csokoládét is fogyasztottak.

6. Komoly szakemberek között is folyik a vita, hogy csupán a csokoládéevés körülményei – születésnapi parti, egyéb családi események – miatt lesznek hiperaktívak a sok csokit evő gyerekek, vagy tényleg a csoki cukortartalma a felelős.

7. Az aztékok óta tartja magát a hit, mely szerint a csokoládé felturbózza az érzéki vágyakat, a modern kutatások azonban még nem találtak rá bizonyítékot, hogy valóban afrodiziákum lenne.  

8. Acsokoládénak nincs tápértéke, csak üres kalória – tartották valamikor az özönvíz előtt, ezt a tévhitet azonban már régen megcáfolták a kutatók. Ha csak az antioxidánsokat vesszük sorra, akkor is jól áll a csoki, hisz egy tábla keserű csokoládé annyi antioxidánst tartalmaz, mint fél liter zöld tea, 1,5 dl vörösbor vagy 30 dkg fekete áfonya. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.