A csokoládé, illetve a kakaófa latin neve azt jelenti: az istenek eledele. A 17. századi európai elit már gyógyszerként itta a forró csokoládét, sőt afrodiziákumnak tartották az édes szirupot. Alább annak jártunk utána: egészségtelen, avagy sem a csoki?
A maják és az aztékok a legszentebb szertartásaik során is fogyasztották, például születésnél, házasságkötéskor, s akkor is, ha valamelyikük elhagyta az árnyékvilágot. Ma óriási iparág épült a csokira, miközben rengeteg mítosz kering arról, hogy mennyire egészségtelen.
Dr. Szabó Gergő háziorvos a pácienseinek is szokta javasolni, hogy napi egy-két kocka étcsokoládét nyugodtan fogyasszanak, hiszen antioxidáns hatása révén serkenti az immunrendszerünk működését. A csoki egyáltalán nem olyan egészségtelen, mint gondolnánk – persze az étcsokoládéról beszélünk, melynek magas a kakaótartalma, és kevés cukrot tartalmaz.
1. Van ugyan a csokoládéban kakaóvaj – ami telített zsír –, de immár nyolc tanulmány is kimutatta, hogy a kismértékben fogyasztott csoki inkább csökkenti a rossz koleszterin, vagyis az LDL szintjét a vérben. Igaz, ezt csak a szívbetegségben szenvedőknél sikerült kimutatni.
2. Aközhiedelemmel ellentétben a csokoládénak egyáltalán nem olyan magas a koffeintartalma, mint például egy csésze kávénak. Míg a kávé koffeintartalma 80-100 mg, addig 10 dkg tejcsokié csupán 10 mg. Bár ez utóbbi egy, a koffeinhez hasonló hatású anyagot – teobromint – is tartalmaz, ennek az élénkítő (vérnyomásemelő) hatása messze elmarad a koffeinétől.
3. Alegújabb kutatások szerint a fekete csokoládé javítja az inzulinérzékenységet, normalizálja a magas vérnyomást, javítja az endothel diszfunkciót a cukorbetegeknél. Ráadásul a étcsokoládénak alacsony a glikémiás indexe (GI). A 70%-os kakaótartalmúnak például 22, míg a tejcsokinak és a fehér csokinak 45. Ennek ellenére a cukorbetegek kérjenek tanácsot orvosuktól, ha édességet ennének!
4. Egy japán tanulmány szerint a csoki kakaótartalma kifejezetten antibakteriális hatású, így védi a szájüreget a fogszuvasodást okozó baktériumoktól. A fogszuvasodást általában azok a szájüregben található baktériumok okozzák, melyek felveszik és lebontják az elfogyasztott cukrot, így az étcsokinak sokkal kisebb a fogakat rontó hatása, mint a tejes változatnak.
5. Magas kalóriatartalma ellenére a csokoládé bizonyos esetekben a fogyást segíti, ugyanis a katekin nevű antioxidánsok könnyítik a sovány izomtömeg épülését, így a súlyvesztést. Egy tanulmány szerint hasonló étrend és azonos fizikai aktivitás mellett többet fogytak azok, akik kis mennyiségű csokoládét is fogyasztottak.
6. Komoly szakemberek között is folyik a vita, hogy csupán a csokoládéevés körülményei – születésnapi parti, egyéb családi események – miatt lesznek hiperaktívak a sok csokit evő gyerekek, vagy tényleg a csoki cukortartalma a felelős.
7. Az aztékok óta tartja magát a hit, mely szerint a csokoládé felturbózza az érzéki vágyakat, a modern kutatások azonban még nem találtak rá bizonyítékot, hogy valóban afrodiziákum lenne.
8. Acsokoládénak nincs tápértéke, csak üres kalória – tartották valamikor az özönvíz előtt, ezt a tévhitet azonban már régen megcáfolták a kutatók. Ha csak az antioxidánsokat vesszük sorra, akkor is jól áll a csoki, hisz egy tábla keserű csokoládé annyi antioxidánst tartalmaz, mint fél liter zöld tea, 1,5 dl vörösbor vagy 30 dkg fekete áfonya.