Sportdiplomácia

Történelmi magyar siker született Japánban, amíg aludtál

MM

Létrehozva: 2023.07.25.

Budapestre költözik a vizes sportokat tömörítő világszövetség, a World Aquatics. Wladár Sándor úszóelnök szerint ezzel a döntéssel mindenki jól jár.

A Nemzetközi Úszószövetség (WA) kongresszusa 172 igen és 3 nem szavazattal jóváhagyta az elnökség egyhangú döntését, így Budapestre költözik a jelenleg a svájci Lausanne-ban működő nemzetközi sportszervezet.

Szijjártó Péter (jobbra) és Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség elnöke az aláírás után
Szijjártó Péter (jobbra) és Huszain al-Muszallam, a Nemzetközi Úszószövetség elnöke az aláírás után   Fotó: MTI

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a japán Fukuokában, a jelenleg is zajló vizes-világbajnokság helyszínén mondott beszédet, majd írta alá magyar részről a megállapodást Huszain al-Muszallam WA-elnökkel. A miniszter üdvözölte a döntést, és kiemelte: Magyarországon már most is két nemzetközi sportszövetségnek van központja, emellett tíz nemzetközi szervezetnek, amelyek közül nyolc az ENSZ-hez kötődik.

Szijjártó aláhúzta: a kormányzat kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a Nemzetközi Úszószövetségnek, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújtanak a szervezetnek, valamint kész megkezdeni az egyeztetéseket a szükséges infrastrukturális beruházásokról. Büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy 2017 és 2022 után Magyarország 2027-ben is vizes világbajnokságot rendezhet, így tíz éven belül "mesterhármast" ér el. 

 

Rámutatott: hazánk kiemelt szerepet játszik a világ úszósportjában, a Nemzetközi Úszószövetség 1908-as létrehozásakor a nyolc alapító tag között volt, továbbá harminchét olimpiai aranyérmet nyert úszásban és kilenc másikat vízilabdában. Magyarország ma a hetedik a világbajnokságok összesített éremtábláján, a magyar sportolók már több mint száz érmet nyertek, miközben a lakosságszám tekintetében csak a 95. helyezett az ország, és ez a sikertörténet folytatódik, miután két újabb érmet sikerült szerezni a mostani versenyek során – emelte ki. Illetve hangsúlyozta, hogy újabb rekord fog születni idén, minthogy Jakabos Zsuzsanna már a kilencedik világbajnokságán vesz részt, ami példátlan a magyar úszók között.

– Minden túlzás nélkül mondható, hogy 

mi, magyarok úszónemzet vagyunk, úszók nemzete vagyunk, s ugyanez igaz a vízilabdára is 

– idézte az MTI Szijjártó Pétert, aki felidézte "minden idők legérzelmesebb" vízilabda-meccsét, az 1956-os olimpiai torna döntőjét Magyarország és a Szovjetunió között.

Az eseményen levetítettek egy imázsfilmet is, amelyen az új budapesti központ látványterveit csodálhatták meg a résztvevők.

– Hálás vagyok a magyar kormánynak és a vizes sportok vezetőinek, hogy lehetőséget adnak és megértenek minket. Tudom, hogy segíteni fognak a világ bármely sportolójának, akik elmennek az új központba, ahol nem az elnöki irodát, hanem vizet, tökéletes edzőhelyszíneket fognak találni – fogalmazott Huszain al-Muszallam.

A magyar szövetség elnöke, Wladár Sándor is üdvözölte a sporttörténeti döntést:

– Ezzel mindenki jól jár, mi magyarok azért, mert egy olyan tudásközpont, egy olyan irodaépület, uszodakomplexum és kollégium épül majd meg, amely nemcsak a külföldi, hanem a magyar sportolók fejlődését is szolgálja. (...) A WA Budapestre költözése megtiszteltetés az országnak és a mi szövetségeinknek, az edzőközpont pedig újabb kiváló lehetőség a hazai sportolóknak is – nyilatkozta az M4 Sportnak a Magyar Úszó Szövetség elnöke.

A most aláírt szándéknyilatkozat szerint a projekt 2026 végére fejeződik be, de az iroda költözése már januárban elkezdődik. Wladár elárulta, fontos része a megállapodásnak, hogy az edzőközpontban készülő ösztöndíjasok legalább 20 százaléka, illetve a világszövetség adminisztrációjában állást kapók legalább 50 százaléka mindenképp magyar lesz.

A szavazásnál és az aláírásnál jelen volt Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, valamint Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is.
 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17013539_auto_resized.png
origo.hu

Bugyiban fotózták Stana Alexandrát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25585_resized.jpg?avcount=1709520311
origo.hu

Kulcsár Edina botrányai - magyar sztárok, akik megdöbbentően gyorsan túlléptek a váláson

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17013616_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívbemarkoló: Csuti végre elárulta, miért használja ezt a nevet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17013530_auto_resized.jpg
vg.hu

Ferihegyi reptér: megérkezett a Budapest Airport válasza az EU vizsgálódására

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17013355_auto_resized.jpg
vg.hu

Gyermekvállalás Angliában: felér egy pénzügyi öngyilkossággal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17005803_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? 13 bevált recept szombat-vasárnapra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25520_resized.jpg?avcount=1709520311
origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17013727_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Végre megszólaltak a lottó nyertesek: az irányítószámuknak köszönhető az álomnyeremény

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17012372_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megerősítette a szakítást Fésűs Nelly: "A hír igaz. VÉGE"

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/25449_resized.jpg?avcount=1709520311
vg.hu

Hírlevelünk megkönnyíti a befektetői döntéshozatalt, gyorsjelentést nyújt az amerikai, európai és kínai piacokról

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/UBveBTe0xyzdE_CSrERvGtvBQYLqZ41W8y35kZo5mmM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQ4MzkwNzY1MmE5NjQ2ZjU4MTFkZDQzYTVmMmNiOTBj.jpg
Gyász

Összetört a sportszakma: elhunyt a magyar világbajnok

https://cdn.borsonline.hu/2024/02/ol_wIzVSXXLdlmEdgvnfHQY1A2vqhkwZwb_PKe84LqA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzEzNDdjNTY3Y2I5YjQxYzNhZDJiNTFkNmFlYzIwODIx.jpg
FELBUKKANT

Előkerült Milák Kristóf: végre megtörte a hallgatást, így üzent a magyaroknak