Sport

Kovács Kálmán egyedül ejtette ki a Liverpool futballcsapatát

szs

Létrehozva: 2021.06.06.

Bernard Lions fancia sportújságíró Párizsból fővárosunkban repült azért, hogy cikket írjon Kovács Kálmánról. Nem kis elismerés!

Forrás: Ripost

Ritkán fordul elő, hogy a l’Équipe szakírója egy volt válogatott focistánk, Kovács Kálmán életkörülményeiről publikál.

– Nem csak miattam érkezett – újságolta a Bp. Honvéd egykori 56-szoros válogatott csatára. – Mivel a péteken rajtoló foci Eb-n három csoportmeccset játszik nemzeti együttesünk, az itteni előkészületekről írt sorozatot.

Ám az érdeklődése jogos, elvégre Kovács az Auxerre színeiben 1991. október 23-án a Liverpool elleni UEFA Kupa-találkozón gólpasszt adott, és maga is betalált a „vörös ördögök” hálójába – a gall együttes 2-0-ra nyert.

– Lions arról kérdezett, az a találatom számít-e pályafutásom legemlékezetesebbjének, de kiábrándítottam. Tudniillik 1986-ban vállficamot szenvedtem, ezért rögzítő kötéssel játszottam egy előkészületi meccsen, és a 16-os csücskéről az ellenkező felső sarokba íveltem. Nos, az volt a non plus ultra.

EMLÉKEZTES ÍVELÉS

A Honvéd-szerelésben öt bajnoki címet szerzett 55 éves csatár becsben tartja az 1984-es ifjúsági Eb-aranyérmet, az volt Bicskei Bertalan edző moszkvai mestermunkája.

Hogy mi e bravúr magyarázata?

­– Az Eb előtt egy pulai utánpótlás-tornán az utolsó helyen végeztünk, akkor határozta el Bicskei, hogy feljavítja állóképességünket. Attól kezdve a régi Népstadion elbontott szoborparkjában edzettünk szabadidőnkben, péntek, szombat és vasárnap.

Rá egy évre, 1985-ben a jereváni junior vb-n viszont a balszerencse szegődött a fiúk nyomába. Csoportjukban azonosan zártak Kolumbiával, ezért sorsolás döntött a továbbjutásról.

JEREVÁNI PECH

– Csapatkapitányként én vettem részt a procedúrán. Két gyufaskatulyába volt rejtve a 2-es és 3-as szám, a kolumbiai vezető húzta a 2-est, így ők utaztak tovább Tbiliszibe.

Kovács kiemelkedő élménye 1986-os vb előtti, brazilok elleni márciusi találkozó, azon a 60. percben betalált Leao Emerson kapujába, részese volt a világra szóló 3-0-s magyar sikernek. Jelenleg a XVII. kerületi tanintézmény testnevelő tanára, amellett az Ikarus BSE tehetségmegfigyeléssel megbízott szakértője. Amikor egyszer megszavaztatták a Honvéd-drukkereket kedvenceik legjobbjairól, Kovács két vokssal többet kapott az olimpiai bajnok, vb-második Kocsis „Kocka” Sándornál.

ALL STAR

Nemrég avatták az új kispesti Bozsik Arénát, melynek gyepszőnyegén szívesen lépne gyepre egy stadionavatón. Szerénységére jellemző, amikor a Honvéd All Star összetételéről kérdeztem, ezt tizenegyet javasolta: Andrusch – Sallai, Nagy A., Garaba, Varga J. – Gyimesi, Sikesdi, Détári – Bodonyi, Dajka, Esterházy.

– Legfeljebb bejönnék a szünetben, ha Esterházy Marci elfáradt - tette hozzá Kálmán.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek