Sport

Kozákék nevelőedzője látta bennük a bajnokot

T. R.

2016. augusztus 18. csütörtök 10:15

 Agócs Mihály tanította meg kajakozni a párosban olimpiai bajnoki címet nyert Kozák Danutát és Szabó Gab­riellát. A KSI mestere, aki 26. szezonját kezdi meg, Danát 9, Gabit tízévesen kezdte tanítani. 

– Abba a gyerekcsoportba tartozott még Benedek Dalma, aki most szerb színekben indul, miután Szerbiába ment férjhez, de előtte vb-címek sorát nyerte Magyarországnak, valamint Paksy Tímea is, aki szintén örökös bajnok és sokszoros világbajnok – kezdi a szakember. – Ilyen gyerekcsoport nem volt a világon, ahol negyven gyerekből négy vb-címig viszi.

Közülük ketten pedig olimpiát is tudtak nyerni, először Londonban a négyes tagjaként, Dana pedig az egyesben is, majd Rióban világverő párosuk is a csúcsra ért. 

– Ez a győzelem kettejük hőstette, mert Danusa betegsége nem csak őt viselte meg, de Gabit is – folytatja a tréner –, irtó nehéz helyzet, hogy készülsz valamire, de a társad beteg. A győzelmük egyértelműen annak köszönhető, hogy húsz éve ismerik egymást, érzik egymás rezdüléseit, ha kell, meghalnak egymásért.

Gabi Rióból is tartja a kapcsolatot a nevelőedzőjével skype-on, erőt adnak neki a megnyugtató szavak itthonról. Az alapok nem csak a technikában, de mentálisan is le vannak téve.

– Két nagyon különböző gyerek volt Danusa és Gabi – emlékszik vissza a kezdetekre Mihály. – Dana céltudatos, szorgalmas volt, Gabi bohókásabb, szeretett beszélgetni, játszadozni a társakkal. Nehéz megmondani, hogy egy gyerekből olimpiai bajnok lesz-e, de azt meg lehet mondani, ha nem... Nos, bennük látszódott a lehetőség, örülök, hogy aztán meg is valósult ez az álom. És őszintén szólva nekem az is jó érzés, hogy ugyan egyszer-egyszer szólni kellett a tanulás miatt, végül itt is kinőtték magukat, mindketten főiskolát végeztek, Gabi kettőt is.

További cikkek

Botrány

Óriási fordulat: Nem Szilágyi Gerda írta a botrányos sorokat

Búcsú

Döntöttek, ide temetik Csollány Szilvesztert

Ez is érdekelhet

vg.hu

Sorra mondják le koncertjeiket a világsztárok, kidőltek a Covidtól a stábtagok

borsonline.hu

Azonnal őrizetbe vették, olyat rejtegetett autójában egy sofőr az M5-ösön – fotó

she.life.hu

Randik, melyekre sosem kellett volna elmennem

delmagyar.hu

Évtizedes probléma oldódik meg Csongrádon az áruháznál

origo.hu

Túl gyorsan hűl ki a Föld, kihalhat az élet

vg.hu

Elveszítette vagyonát a bitcoinmilliomosok negyede

magyarnemzet.hu

Márki-Zay gyakorlatilag elismerte, hogy választási csalásra buzdított + videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 29.: az Ikrek fellélegezhet, a Skorpió adja át magát a boldogságnak

life.hu

Young G Béci elszólta magát Kulcsár Edina válásáról: ő másképp tudja a történetet

origo.hu

Eltemették Gaspard Ullielt - fotók