Sport

Gőzerővel keresik Bernie Ecclestone utódját

Csanálosi Beáta

2014. január 17. péntek 22:15

Szorul a hurok az F1 ura, Bernie Ecclestone nyaka körül. Bírósági ügye miatt távoznia kellett az igazgatótanácsból, így aktuálissá vált az utódlás kérdése. A Bors utánajárt, ki vehetné át a helyét.

Ecclestone-nak vesztegetés és hűtlen kezelésre felbujtás miatt kell felelnie a müncheni bíróság előtt. A vád szerint még 2006-ban 44 millió dollárt (9,7 milliárd Ft) fizetett a BayernLB Bank képviselőjének, Gerhard Gribowskinak, aki ezért úgy intézte, hogy a brit milliárdos által favorizált CVC Capitals, azaz a jelenlegi tulajdonos kezébe kerüljenek a Forma-1 jogai.

A CVC tehát hálás Ecclestone-nak, ám ha a német ügyészség bűnösnek találja, nem kérdés, hogy végleg eltávolítják a sportág éléről. A per idejére az igazgatótanácsi tagságát már felfüggesztették.

Kérdés, ki léphet a helyére? Íme a legesélyesebb jelöltek.

Christian Horner

Csak 40 éves, vezetése alatt már sorrendben negyedszer lett világbajnok a Red Bull-csapat. Előnye, hogy autóversenyzőként kezdte, majd csapatfőnökként lépett egyre följebb (F3000, GP2). Hátránya, hogy ezer szállal kötődik a Red Bull-istállóhoz. „Olyasvalakire van szükség, aki ismeri a sportágat, Christian ideális választás lenne. Intelligens, jól kijön azokkal, akikkel kell” – mondta Ecclestone Hornerről, akit esküvői tanújának választott.

Niki Lauda

Háromszoros F1-es világbajnok, jelenleg a Mercedes csapat szaktanácsadója, de korábban dolgozott a rivális Ferrarinál is, emellett szakkommentátorkodik. Előnye: amit ő nem tud az F1-ről, azt nem érdemes. Hátránya érdes modora és gyenge üzleti érzéke (repülőtársasága csődbe ment). „Niki egy remek ember, aki versenyzőként, menedzserként, televíziósként és most már filmsztárként is nagyon sokat tett ezért a sportágért” – méltatta az F1 ura nyáron Laudát.

Flavio Briatore

A Renault csapat korábbi csapatvezetőjét azért tiltották ki az F1-ből 2013-ig, mert része volt a 2008-as Szingapúri Nagydíjon Nelsinho Piquet megrendezett balesetében. Előnye a kiváló üzleti érzéke, és hogy mindenkit ismer. Hátránya nem épp feddhetetlen múltja. „El tudnám képzelni Flaviót a Forma–1 élén” – mondta korábban a milliárdos jó barátjáról, akivel több közös üzleti érdekeltsége is van.

Monisha Kaltenborn

Az első női csapatvezetőnek eredetileg jogi végzettsége van, s végigjárva a ranglétrát, mára bőséges tapasztalatot gyűjtött az F1-ben. Előnye, hogy egyik topcsapatnak sincs elkötelezve. Hátránya, hogy nőként kell tekintélyt kivívnia egy férfiak uralta világban. „Simán el tudok képzelni egy női utódot. Jóval keményebben dolgoznak, hogy ugyanolyan elismerésben részesüljenek, mint a férfiak, ráadásul nincs akkora egójuk” – mondta a Sauber főnökéről Ecclestone. 

További cikkek

Botrány

Óriási fordulat: Nem Szilágyi Gerda írta a botrányos sorokat

Búcsú

Döntöttek, ide temetik Csollány Szilvesztert

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

Légiósok: Szalai Attiláért a piaci hajrában befuthat a Newcastle ajánlata – sajtóhír

metropol.hu

Imre épp egy ember életét mentette a Sparban, de egy vásárlónak útban volt

origo.hu

Kevésbé halálos iramban - Toyota GR Supra 2.0T teszt

vaol.hu

Meghalt egy férfi Szombathelyen, nem baleset történt - fotók

origo.hu

A múltba ragadt a Microsoft összehajtható mobilja

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: A franciák megtörtek minket az agresszív játékukkal – Rasmus Lauge

vg.hu

Az egyéjszakás kalandoknak is véget vethet a Covid

borsonline.hu

Döbbenet: Imrét újraélesztés közben akarta félrelökni egy vásárló, mert nem fért oda a tejhez

nemzetisport.hu

Csütörtöki sportműsor: Puskás Akadémia–FTC az NB I-ben

mandiner.hu

Felmérés: Romániában húsz százalék fölé nőtt a szélsőségesnek tartott AUR támogatottsága

origo.hu

A rendőrök orra előtt fogyott ki a benzin, ami ezután jött, arra senki sem volt felkészülve