Sport

Húsz éve kísérik botrányok a világraszóló úszósikereket

jk

2013. június 6. csütörtök 11:15

Szepesi Nikolett könyve előtt sem volt botrányoktól mentes a magyar úszás, az elmúlt húsz év alatt kisebb-nagyobb ügyek rengették meg a sportágat, a hamisítástól a sikkasztáson át a pedofilbotrányig.

Az országos és nemzetközi vonatkozásokkal is terhelt esetek után mindig nagy volt a fogadkozás, hogy attól kezdve minden másképp lesz, ám az alábbi felsorolás bizonyítja, a rendcsinálás kevés eredménnyel járt az úszóknál.

1992

Zemplényi Györgyről, az úszók nagylelkű támogatójáról közvetlenül a barcelonai olimpia után kiderült, szélhámos, a szövetségre több tízmilliós kifizetetlen számlák maradtak távozása után.

1996

A szövetség több úszót egy meg nem tartott verseny hamis eredményeivel juttatott ki az ­olim­piára. A „versenyen” tizenegy ifjúsági úszó elérte – papíron – az olimpiai szintidőt, és kiutaz­hatott Atlantába.

1998

A Széchy Tamás és Hauer Péter vezetésével Ausztráliában edzőtá­borozó magyar férfiúszócsapat nem tudott elszámolni a költségekkel. S mivel peres úton sem volt esély a pénz visszaszerzésére, lezárták az ügyet.

2003

A Spartacus egyik utánpótlásedzőjét egy szülő feljelentése nyomán pedofíliával vádolták. Hosszas vizsgálat után az ügyészség bűncselekmény hiányában meg­szüntette az eljárást.

2010

Szepesi Nikolett rövid kihagyás után folytatta pályafutását, ám erről a szövetség elfelejtette értesíteni a nemzetközi szövetséget, azaz a FINA-t, így elkerülte a dopping­ellenőrzést, ami miatt eltiltották.

2013

Szepesi Nikolett könyve, amelyben molesztálásról, a versenyzőkkel szemben elkövetett tettlegességről – is – ír.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy az úszás – a kajak-kenu mellett – napjaink ­leg­sikeresebb magyar sportága. Eb-, vb- és olimpiai érmek sora, és sikeres versenyrendezések vannak a mérleg másik serpenyőjében. De botrányok nélkül nem megy?
 

További cikkek

Egészség

Komoly változás, szívátültetése után megszólalt Fazekas Róbert

Küzdelem

Csollány Szilveszter ötven napja van kómában, Zacher Gábor szerint van remény

Ez is érdekelhet