Sport

Amerikában tanul tovább a kiváló magyar sprinter

Létrehozva: 2013.01.12.

A húszéves sprinter, Nguyen Anasztázia – becenevén Naszti – Houstonban tanul és edz a következő négy évben, többek között az olimpiai bajnok Leroy Burrell és Carl Lewis irányításával.

Mit fog tanulni Amerikában?

Az első két évben alapozó tárgyaim lesznek, de mivel már a középiskolában is gazdaságot tanultam, és nem is áll távol tőlem, ezért ebbe az irányba szeretnék menni, de két év alatt bármi megtörténhet.

Carl Lewisszal és Leroy Burrell-lel találkozott már?

Carl Lewisszal még Budapesten, kedves és közvetlen volt. Vidám, jó humorú,  nagyon nyitott az emberek felé, és nem bánja, ha a figyelem központjában áll. Megtanulta, hogy kell együtt élni a hírnévvel. A sikerei mellett ezért, és a nyitottsága miatt ismerik még mindig ilyen sokan. Leroy Burrell az atléták vezetőedzője és a sprinterek edzője, vele mindennap találkozom, nekem is ő tartja majd az edzéseket. Szimpatikus, segítőkész, közvetlen kapcsolatban van a tanítványaival.

Mit ígértek, mennyit tud odakint javulni?

Nem ígértek semmit, a közös célunk, hogy kihozzam magamból a legjobbat. Konkrétabban: a riói olimpián már szeretnék ott lenni, az egyetem, a körülmények ehhez nagy segítséget nyújtanak, de addig is igyekszem a legjobb eredményeket elérni az egyetemi és a magyar színekben.

Milyenek az edzések?

Mivel itt nagyon szigorú szabályok vannak, az egészségügyi vizsgálatok után edzhetek csak a többiekkel. Másrészt, hogy a váltás ne legyen éles, egyelőre még az otthoni edzéstervből dolgozom, amit majd szépen fokozatosan alakítunk át az ittenire.

Milyen versenyeken indul majd, odakint vagy itthon versenyez többet?

Itt a versenyszezon hamarosan elkezdődik és júniusig tart, nyárig ezeken az egyetemi viadalokon indulok. Az év fő eseménye azonban a tamperei U23-as Európa-bajnokság lesz, szép emlékek fűznek a városhoz, hiszen 2009-ben az Ifjúsági Európai Olimpiai Fesztiválon váltóban második, egyéniben pedig harmadik lettem.

Magyar lakótársat kap

A Felix Promotion patronáltja gyerekkori álmát valósítja meg az amerikai tanulmányokkal. – Egy 400-as futó, Petrahn Barbara javasolta, hogy az egyetemi bajnokság döntőseinek iskoláit keressem meg – meséli. – A houstoni egyetemnek olimpikon atlétája is van, ez tetszett, na meg az is, hogy az olimpiai bajnok Leroy Burrell és Carl Lewis, akik egykor itt voltak diákok, foglalkoznak velünk. Várhatóan négy évet töltök odakint, de nyaranként és karácsonykor mindig hazamegyek. Anasztázia edzőtársai főleg amerikaiak, de van pár külföldi is, az atléták között nincs magyar, de az egyetemen kettő is tanul, a sprinter az úszó Kovács Rékával fog egy apartban lakni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek