PR Cikkek

Hogy állnak a személyi kölcsönök THM-jei? (x)

Címkék
kölcsön

Bors

Létrehozva: 2021.11.06.

Forrás: Pixabay

A személyi kölcsönöket általában törlesztő részlet, illetve futamidő alapján választjuk, pedig sokszor a THM is döntő tényező. Valójában kevesen tudják, hogy mi is a THM, maximum annyit, hogy teljes hiteldíj mutatót jelent, de hogy ez konkrétan mit takar, vagy mit befolyásol, azt már kevesebben tudják. Az viszont tény, hogy minél magasabb a THM annál nagyobb összeget kell a végén visszafizetni, ugyanis a hitelek esetében kamattal és THM-mel is számolnunk kell, ennek értelmében pedig a felvett, mondjuk 500.000 Ft helyett 600.000, sőt nem kizárt 700.000 Ft-ot fizetünk majd vissza. 

A THM-ek bankonként eltérőek, de magunk a bankok is sokat változtatják az eltérő hitelkonstrukciók esetén. Ha személyi kölcsönt keresünk tehát, akkor nem fogunk egységes THM-mel találkozni, ez minden személyi hitel esetében más összeg lehet. A Hitelmindenkinek utánajárt, hogy hogyan is állnak most a bankok THM-jei, és mely hitelek esetében számolhatunk alacsonyabb, illetve magasabb THM-mel. De előbb tisztázzuk, hogy mi is az a THM, és mi befolyásolja, hogy egyes hitelek esetén magasabb, más esetekben pedig alacsonyabb. 

Mi befolyásolja alapvetően a THM-eket?

Először is tisztázzuk, hogy mi az a Teljes Hiteldíj Mutató, vagy röviden THM. Ez egy technikai mutatószám, melynek az a feladata, hogy a kölcsön felvétele során felmerülő összes díjat számításba véve, és egy szabványosított formában informálja a bank ügyfeleit, hogy mennyibe is fog kerülni a hitelük. A THM általában százalékban van kifejezve, amiatt pedig gyakran összekeverik a kamattal, pedig a két érték teljesen más. Ha tehát a THM-et figyeljük, akkor attól még a személyi  kölcsön kamatával nem leszünk tisztában. 

Most, hogy már tudjuk, hogy mi is az a THM, érdemes azt is megtudni, hogy milyen tényezők befolyásolják. A THM-re három tényező van hatással: a kölcsönösszeg nagysága, a kölcsön futamideje és a visszafizetés gyakorisága, vagyis hogy heti vagy havi törlesztésről van-e szó. A THM tehát annál alacsonyabb, minél hosszabb a futamidő, minél nagyobb a felvett összeg és hogy minél ritkább a törlesztés. Ezután tehát talán már érthető, hogy az alacsony kölcsönösszegű, rövid futamidejű, heti törlesztésű hiteleknek miért magasabb a THM-je. 

Mely személyi kölcsönöknek alacsony most a THM-je?

Amikor hitelt keresünk, érdemes a hitel kalkulátorokat használni, mert ezek minden fontos adatot tartalmaznak a felvenni kívánt hitelről, ami alapján dönteni tudunk. A THM-ek a kalkuláció során eltérőek lehetnek még ugyanannak a banknak az ajánlata esetén is, hiszen nem ugyanolyan THM-mel számolhatunk egy 1 milliós és egy 10 milliós kölcsönösszeg esetén, de a 6 és a 84 havi futamidő esetén is más lesz a THM. Aki most szeretne hitelt felvenni, és alacsony THM-ű személyi kölcsönt keres, akkor a CIB és a Raiffeisen kínálatát érdemes böngésznie. 

Jelenleg egy 500.000 és 8.000.000 Ft közötti kölcsönösszeg esetén 12-84 havi futamidővel a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön és a Raiffeisen Személyi kölcsön esetén számolhatunk 8-9 % közötti THM-mel. A Raiffeisen Bank esetében ez a lehetőség új ügyfelek számára érhető el, a CIB banki esetében pedig minimum 250.000 Ft jóváírás esetén. Az alacsony THM-ű hitelek jó lehetőséget kínálnak, ám a legtöbb esetben valamilyen egyéb feltételnek is meg kell felelni az átlagos hitelfeltételek mellett.  

Miért érheti meg mégis magasabb THM-ű hitel választani? 

Természetesen más banki kínálatában is találunk személyi kölcsönt, viszont sokkal magasabb THM-mel. Ilyen például az Erste Bank, a Cofidis vagy az OTP Bank ajánlata a fent említett kondíciókat figyelembe véve. Persze fel is tehetnénk magunknak a kérdést, hogy miért is választanánk olyan hitelt, amely esetében 15-20 %-os THM-mel kell számolnunk, ha van jobb konstrukció is? Általában a magasabb THM könnyebben felvehető személyi kölcsönt takar. 

A felsorolt banki hitelek szinte mindegyik teljes mértékben online felvehető hitel, az Erste Bank esetén ajándék okosóra jár a hitel mellé, míg az OTP Bank esetében nem számítanak fel folyósítási díjat a személyi kölcsön felvételekor

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek