Sosem hallott börtöntitkokról rántotta le a leplet Ambrus Attila: "Ezek kellettek ahhoz, hogy túléljem a megpróbáltatásokat!"

whisky
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 17. 16:00
A Viszkis betört a csokoládék piacára, nem is akárhogyan. Ambrus Attila természetesen nem mással, mint whiskey-vel töltött desszerttel rukkolt elő, ennek kapcsán pedig egy egészen elképesztő börtönsztori is előkerült.

Ambrus Attila Viszkis rabló néven híresült el, élettörténetét és múltját aligha lenne olyan ember, aki ne ismerné Magyarországon. Ambrus Attila börtönévei után jó útra tért és kerámiakészítéssel foglalkozott, most azonban új területen is betört a piacra. 

20240611_Ambrus Attila Viszkis_MW_MG_0006
Ambrus Attila kerámiabiznisze után most whisky-s töltetű csokit dobott piacra (Fotó: Markovics Gábor)

A Viszkis whisky-s csokija gyerekkorunk ízeivel debütál

Ambrus Attila desszertje kétféle - tejcsokoládés és étcsokoládés - ízvilágban került a boltok polcaira, természetesen whiskey-vel töltve, ennek történetértől pedig lapunknak adott interjújában mesélt.

A szellemi részét nem én raktam össze, de természetesen sokszor kóstoltam a terméket. Van bennem egy tudatosság abból a szempontból, hogy csak olyasmiben veszek részt és olyan dologhoz adom az arcom, amit sok év múlva is jó szívvel fel tudok vállalni

 - kezdi Attila, majd hozzátette: számára az édesség mindig meghatározó volt. 

A börtönben minden hónapban kaptam csomagot a barátaimtól, és bent is vásároltam, nekem a csoki és az alma volt a két legfontosabb a bent töltött idő alatt. Ezek kellettek ahhoz, hogy túléljem a megpróbáltatásokat, a mai napig édesszájú vagyok. Régen a közértekbe is lopni jártam, ahol a csokoládé volt leginkább fókuszban

– árulta el a Borsnak a Viszkis, aki hozzátette, hogy gyerekkorában nagynénje előszeretettel készített házi csokoládét, ami élete egyik legfelemelőbb érzése volt. „A házi csokoládé mogyoróval töltve semmihez sem hasonlítható, a mai napig lúdbőrös leszek tőle, ha eszembe jut, imádtam! Gyerekkoromtól kezdve fontos nekem az édesség és mivel életemben nem dohányoztam, ez felnőtt koromban is megmaradt ”

S hogy mi volt a koncepció a csokoládé piacra dobásánál?

Ambrus Attila szerint egyértelműen a minőség, mind az ízvilág és a kivitelezés szempontjából is. 

Rengeteg munka volt a dobozzal, a grafikát Kostyál Viktor, Anastasia Beletskaya és Kerekes Tamás készítették, gyönyörű lett, én tulajdonképpen csak rábólintottam. Rengeteg ember munkája van abban, hogy ez elkészülhetett. A végeredmény zseniális, bár a dobozon alakítani kell még, hogy a desszert súlyát jobban elbírja. Egyelőre még kevés alkohol került bele, de később jóval erősebb lesz majd a hatása

– ígérte a Viszkis, aki kifejtette, a következő gyártásnál törekedni fognak arra, hogy növelni tudják a csokoládé alkohol tartalmát, hogy még inkább visszaköszönhessen a bourbon íz. „Bourbon whiskey van benne, amiből kifejezetten jó, ha kicsit több van benne, hogy karakteresebb kulináris élményt adjon. Hozzám az étcsokis áll közelebb, de a tejcsokisat is nagyon szeretem”.

Ambrus Attila gyerekei később értékelik majd

A Viszkis csokoládéja már elérhető a boltok polcain, s bár alkoholtartalma miatt nem gyerekeknek készül, évekkel később bizonyára Ambrus Attila gyerekei is megkóstolják majd a desszertcsodát:

Anna lányom most ment suliba, bízom benne, hogy minden rendben lesz és ügyesen abszolválja a dolgokat, a puding próbája az evés. Van már egy-két apróság, amit nem kedvel, de alapvetően szereti és sok piros pontot is hazahozott már. Nagy mérföldkő ez, felemelő érzés nekem, hogy iskolás lett. Sajnos a munkám miatt nem lehettem ott az első napján, de remélem a kisebbiknél pótolhatom majd.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.