
Valahol a Duna sebes sodrása és a Wachau-völgy borvidékének ölelésében bújik meg Ausztria egyik legfestőibb kisvárosa: Dürnstein, ahol a történelem, természet és gasztronómia idilli harmóniában fonódik össze. Az osztrák Dunakanyar partján található városka ódon házaiból, barokk templomtornyaiból és zöldellő szőlőtábláiból egy olyasféle hangulat bontakozik ki, amit egyetlen fénykép sem tud teljesen visszaadni – ám egy utazás ide valóban életre kelti e képeslapra kívánkozó, idilli vidéket.
Budapestről autóval nagyjából 3,5-4 óra alatt, míg vonattal általában 4,5-5,5 óra alatt érhető el a Wachau régió, például Melk, vagy Krems városa. Vonattal bécsi átszállással lehet ide eljutni, onnan közvetlen regionális járatok visznek a Wachau központjába, így a kultúrtáj egész évben tömegközlekedéssel is kényelmesen, átszállással megközelíthető.
A Duna parti szikla tetején magasodó Dürnstein vára maga az élő középkor. Nevét („száraz kő”) a meredek, kopár sziklaalakzatról kapta, amelyen a XII. században felépült. Az erődítmény hírnevéhez nemcsak vaskos kövei, hanem ősi legendái is hozzájárultak: 1192-93 telén itt tartották fogva a Szentföldről visszatérő Oroszlánszívű Richárdot, s e történet ma is áthatja a falakat és az alant kiépült városka szűk, kanyargós utcáit.
A romhoz vezető kis ösvény már önmagában is felejthetetlen – húszpercnyi kapaszkodás után a nyitott kapun át lépünk be a múlt ködébe, miközben alattunk a vén Duna kanyarog. Fenn a várfalakról elmondhatatlan a panoráma: zöldellő szőlőültetvények, a folyó éles kanyarja, távolabb pedig apró városkák festik körbe a láthatárt, mintha egy aprólékosan kidolgozott miniatúra bontakozna ki előttünk.
Aki hosszabb, természetközelibb kalandra vágyik, próbálja ki a közepes nehézségű, 4,8 kilométer hosszúságú Vogelbergsteig túrát. Négy óra, de minden lépés megéri: az út vadregényes erdőkön, sziklás gerinceken kanyarog át, meghálálva a fáradtságot a Dürnsteiner Kanzel vagy Starhembergwarte kilátópontjaival, ahonnan a Wachau kultúrtáj lélegzetelállító arca tárul elénk.
A városka hangulata már-már meseszerű: barokk templomtorony ragyog a napfényben, a városka főutcáján illatos pékségek, apró ajándékboltok, borospincék sorakoznak. Az egykori Augustinus apátság égkék tornya a Duna fölött vált a régió jelképévé, míg a középkori városfalak hűen őrzik a hely békés évszázadait.
Azoknak, akik szeretik a történelmet, a grandiózus terek és szakrális művészetek lenyűgöző elegyét, Melk apátságát nem szabad kihagyni. A dombtetőn trónoló elegáns épület a barokk építészet diadala: káprázatos freskók, aranyozott oltárok, nagyívű lépcsősorok fogadják a látogatót.
Az apátságot még 1089-ben alapították, noha a mai formáját a XVIII. században, Jakob Prandtauer nagyszabású tervei alapján nyerte el. A rendi könyvtár díszlépcsője Melket a világ egyik leghíresebb barokk könyvtárává tette, ahol felbecsülhetetlen régi kéziratok, oklevelek és zenei művek rejtőznek.
A teraszról a Duna völgye, a városka piros tetős házai és a távolban húzódó szőlődombok tárulnak elénk. A látogatói jegy ára felnőtteknek 16 euró (kb. 6 270 Ft), vezetett túra efelett plusz 3,50 euró (kb. 1 400 Ft). Maga a jegy tartalmazza az apátsági múzeumot, a templomot, valamint a szezonban nyitott apátsági parkot is, amely az év nagy részében tökéletes pihenőhely.
A Wachau-völgy, mint egy csipkés selyemfüggöny, borul a Duna partjára: szőlőtáblák, barokk tornyok, ódon kis falvak sorjáznak egymás mellett. A kerékpár- és túraösvények az UNESCO világörökség részét képező tájon kanyarognak, ahol a természet és történelem összhangban él egymással: a Dunán végighajózni vagy a kanyargós bringaúton kerekezni igazi léleküdítő élmény.
Nem véletlen, hogy Wachau a világ kultúrtájai között is lemérette magát – minden lépés, minden pillantás a múlt és a jelen harmóniáját dicsőíti.
A Wachau gasztronómiája olyan, mint maga a táj: egyszerre kifinomult és természetes, évszázados hagyományokon nyugvó. Az elmaradhatatlan Wachauer Marillenknoedel (sárgabarackgombóc), a híres Wachauer Laberln nevű kenyér, halételek a Dunából, különösen a fogas vagy süllő: mind-mind olyan fogások, melyeket nem szabad kihagyni.
Kóstold meg a helyi borokat – Grüner Veltlinerből vagy Rieslingből készült fehérek, amelyek frissek, gyümölcsösek, s gyakran kínálják őket helyi sajtok, házi kolbászok vagy egy szelet friss kenyér mellé. Egy vacsora Dürnstein egyik patinás éttermében (pl. Loibnerhof, Sanger Blondel vagy Richard Löwenherz) főétellel 15–30 euróba (kb. 5 900–11 800 Ft) kerül, míg egy menedékházban, például a Fesslhüttében egy kiadós ebéd 15–20 euró (kb. 5 900–7 800 Ft). Helyi sütemény, például Wachauer Marillenstrudel, egy cappuccinóval Melkben? Kihagyhatatlan.
Ez a vidéki, mégis időtlenül nemes kaland nemcsak felejthetetlen élményt, hanem minden érzékszervet elvarázsló utazást ígér – történelmi várfalak között, virágzó szőlőskertek illatában, a Duna folytonos, halkan mesélő sodrása mellett.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.