
Erdély szívében, a Torockói-hegység lábánál rejtőzik egy falu, amelyet mintha az idő is megkímélt volna: Torockó. A település a magyar népi kultúra egyik legszebb ékköve, ahol a történelem, a hagyományok és a természet harmóniában fonódnak össze. Az utazó itt nemcsak a táj szépségében gyönyörködhet, hanem a helyiek vendégszeretetében, a régi idők hangulatában és a hamisítatlan erdélyi ízekben is elmerülhet.
Torockó története évszázadokra nyúlik vissza. A középkorban vasércbányászatáról volt híres, de a falu igazi különlegessége a magyar unitárius közösség hagyományaiban rejlik. A főtéren álló unitárius erődtemplom nemcsak vallási központ, hanem a közösségi élet szimbóluma is. Vastag kőfalai, egyszerű, mégis méltóságteljes belső terei a letisztult hitről és a közös múlt erejéről mesélnek. A templom látogatása ingyenes, de az adományokat szívesen fogadják.
A falu utcáin sétálva a Felső és Alsó Piacsor klasszicista házai között érdemes barangolni, ahol a kovácsoltvas díszítések, a 12-es számú házon látható híres kígyós kilincs és a gondosan karbantartott porták a torockóiak büszkeségét tükrözik. A házak hófehérre meszelt falai, piros cserepei, a faragott kapuk és ablakkeretek mind a népi építészet remekei, amelyek között sétálva úgy érezhetjük, mintha egy élő múzeumban járnánk.
A népi kultúra megismeréséhez kihagyhatatlan a Torockói Néprajzi Múzeum, ahol a bányászati múlt, a varrottasok, a hagyományos viseletek és használati tárgyak révén elevenedik meg a falu múltja. A múzeum belépődíja 10 RON (kb. 800 Ft), amelyért cserébe egy igazi időutazáson vehetünk részt a torockói mindennapok világába.
A falu központjában található a vajor, egy többmedencés itató és mosóhely, amelyet a mai napig egy 400 éves vízvezeték táplál. Itt találkoztak régen a falusiak, állatokat itattak, mostak, s közben megosztották egymással örömeiket, gondjaikat. A vajor környékén a faragott fa- és kőelemek, a csobogó víz, a háttérben magasodó Székelykő látványa különleges hangulatot teremt – a hely ma is a közösségi élet színtere.
A település fölé magasodó, 1129 méter magas Székelykő nemcsak Torockó ikonikus háttere, hanem a természetjárók paradicsoma is. A hegyre vezető ösvények változatosak: a meredekebb, sziklásabb útvonalak a kalandvágyókat, a lankásabb ösvények a családokat csábítják. A csúcsról elénk táruló panoráma – a völgyben megbúvó falu, a zöldellő dombok, a messzeségbe vesző hegyek – felejthetetlen élményt kínálnak. A túra ingyenes, de ha helyi vezetőt fogadnánk, annak díja 50-100 RON (4000-8000 Ft) lehet.
A torockószentgyörgyi várrom a falu közelében, a Székelykő nyugati oldalán magasodik, és Erdély egyik legimpozánsabb középkori várának maradványa. A XIII. század második felében épült, majd a Thoroczkay család birtokába került, akik a Rákóczi-szabadságharc idején vesztették el, amikor a várat 1704-ben felrobbantották. Ma már csak alapfalai és romjai láthatók, ám a hely különleges hangulata és a várfalak mögül elénk táruló panoráma mélyen megérinti a látogatót. A várrom látogatása ingyenes.
A környék legnagyobb természeti csodája kétségtelenül a Tordai-hasadék (Cheile Turzii). Ez a 1270 méter hosszú, 200 méter magas sziklafalakkal övezett mészkőszurdok a természet és a legendák birodalma. A jól kiépített, piros jelzéssel ellátott túraútvonalon romantikus függőhidak, sziklafalba vájt, sodronykötelekkel biztosított szakaszok, barlangok és vadvirágos rétek váltják egymást. A patakmederben haladva a víz csobogása, a madarak éneke és a sziklák között átszűrődő fények különleges atmoszférát teremtenek. A szurdok belépődíja 10 RON (kb. 800 Ft), amely a természetvédelmi terület fenntartását szolgálja.
A túra során érdemes felkeresni a legendás Patkós-követ is, amelyhez Szent László király lovának patkónyomához kötődő történet fűződik. A szikla kettéhasadt, amikor a király lova dobbantott, s az üldöző kun harcosok a mélybe zuhantak – a hely szinte tapinthatóan őrzi ezt az ősi mondát.
Torockó vendégházai és kis éttermei az erdélyi magyar konyha legjavát kínálják. A töltött káposzta és a székelykáposzta szaftos, füstölt húsos ízei, a frissen sült lángos ropogóssága, a házi sajtok és kolbászok mind-mind a helyi alapanyagokra és a többgenerációs receptekre épülnek. Egy főétel ára átlagosan 25-40 RON (2000-3200 Ft), míg egy 1,5 literes palackozott víz 3-5 RON (240-400 Ft). A vendégházakban reggelit és vacsorát is kínálnak, gyakran házi készítésű lekvárokkal, friss kenyérrel és tejtermékekkel.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.