Puffadsz? Nem vagy vele egyedül. Sokan küzdenek ezzel a kellemetlen érzéssel nap mint nap, anélkül, hogy tudnák, valójában mi okozza. A puffadás hátterében néha egészen ártatlannak tűnő dolgok állnak, de senki sem említi meg őket a kiváltó okok között. Mi most megtesszük.
Ha azt hiszed, hogy a puffadás csak a túl sok bab vagy szénsavas ital miatt alakul ki, ideje újragondolnod a dolgot. A valóság sokkal árnyaltabb.
A puffadás nemcsak kényelmetlen, hanem komolyan befolyásolhatja a közérzeted, az önbizalmad, sőt, akár a hormonháztartásodat is. Miközben próbálod kizárni a „klasszikus” bűnösöket, lehet, hogy pont azok a rejtett tényezők okozzák a problémát, amelyekről azt gondolod, csak jót tesznek az emésztéseddel.
Sokan szedünk vasat, magnéziumot vagy D-vitamint, főleg télen vagy a menstruációs ciklus idején. Ezek valóban hasznosak, de egyáltalán nem mindegy, hogyan szedjük őket.
A vas például közismerten nehéz a gyomornak. Nemcsak székrekedést, de erős puffadást is okozhat, különösen, ha éhgyomorra veszed be. A magnézium-citrát típusú készítmények pedig, ugyan lazítják a bélműködést, de túl nagy adagban épp az ellenkező hatást válthatják ki: gázképződést és felfúvódást.
Most kapaszkodj meg: a kelkáposzta, a karfiol, a brokkoli és a csicseriborsó is lehetnek puffadásgenerátorok. Ezek a superfood-nak kikiáltott csodák, bizonyos emésztőrendszerek számára kicsit túl soknak bizonyulnak.
Előfordult már veled, hogy kutyafuttában betömtél egy diétás sütit, és utána úgy érezted, mintha lufit fújtak volna a gyomrodban? Ennek az az oka, hogy a cukormentes termékek mind-mind tele vannak cukoralkoholokkal (eritrit, xilit, maltit), amik nem szívódnak fel rendesen a bélrendszerben. Ez pedig egyenes út a puffadáshoz.
A puffadás egyik legnagyobb átverése a „detox” italok világában rejlik. A citromos vizek, gyömbéres tonikok, kollagénporral dúsított smoothiek elsőre jól hangzanak, de a benne lévő adalékok (például az inulin vagy a kollagén peptidek) fermentációs folyamatokat indíthatnak el a bélben. Ez nem feltétlenül rossz – hosszú távon akár jót is tehet –, de kezdetben simán puffadást okozhatnak.
Ez talán a legkevésbé kézzelfogható, de az egyik legfontosabb tényező. A stressz hatására a bélműködés lelassul, az emésztőnedvek termelése csökken, és a gyomor-bélrendszer érzékenyebbé válik. Ilyenkor a „normális” ételekre is másként reagál a szervezeted; például egy instant puffadással. Ezért is olyan nehéz megfejteni, mikor mi váltja ki.
Jógagyakorlatok puffadás ellen:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.