A szívritmuszavar alapvetően kardiológiai kezelést igényel, de sokat segíthet a tünetek csökkentésében és a szív egészségének fenntartásában a megfelelő táplálkozás is.
Varga Dóra, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a szívbarát étrend messze többet jelent, mint a koffein és alkohol visszafogása.
Aszívritmuszavarsokszor teljesen ártalmatlan, sok esetben még tünetet sem okoz, és csak véletlenül derül rá fény egy vizsgálat során. Más esetekben úgy érezhetjük, hogy a szívünk nem szabályosan ver, egy-egy nagyobb dobbanást, extra ütést, esetleg kimaradást, vagy szapora,rendetlen szívműködéstészlelünk – ilyenkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni magunkat. A kivizsgálás eredményeit értékelve a kardiológus eldönti, hogy az állapot mennyire komoly és vezethet-e a jövőben komplikációkhoz. Amennyiben igen, úgy egy kezelési tervet állít fel, amelyben szerepelhet többek közt gyógyszeres kezelés, pajzsmirigy-kezelés, vaspótlás, a szervezet elektrolit-háztartásának szabályozása, beültetett defibrillátor, pacemaker, kardioverzió, vagy katéteres abláció, valamint minden esetben fontos a megfelelő életmód kialakítása.
A szívritmuszavarnak számos rizikófaktora ismert, mint például a genetikai meghatározottság, a magas vérnyomás, a dohányzás, a cukorbetegség, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint, az alvási apnoé, és az elhízás – ezek közül többet is lehet befolyásolni a megfelelő életmóddal.
A szívritmuszavarral élők esetében az American Heart Association alapvetően azt javasolja, hogy erősen fogják vissza a telített zsírsavak, transzzsírsavak, a só és a koleszterinben gazdag élelmiszerek fogyasztását. Egy 2017 tanulmányban kifejezetten a növényi alapú és teljes kiőrlésű gabonákra épülő táplálkozást nevezik meg a szakemberek, mint ami képes csökkenteni a magas vérnyomást és az elhízás mértékét. Mivel pedig ezek ismert rizikófaktorai a szívritmuszavaroknak, akár annak kialakulását is megelőzhetik. Más források a mediterrán étrend szerepét hangsúlyozzák, különös tekintettel az olívaolaj pozitív hatásaira.
- A mediterrán vagy az ahhoz nagyban hasonló DASH diéta bizonyítottan pozitív hatással van a szív-érrendszerre – hangsúlyozza a szakember. – Alapvetően ugyanis képes csökkenteni a magas koleszterinszintet, ami számos kardiológiai betegség – többek közt aszívinfarktusés a stroke – rizikófaktora. Ráadásul, egy jól felépítettmozgásprogrammellett a szívbarát táplálkozás akár a testsúlycsökkentés hatékony eszköze is lehet – tovább javítva ezzel a szív-érrendszeri állapotot.
Akár a mediterrán, akár a DASH diétát vesszük alapul, a táplálkozás alapját a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, az olívaolaj (esetleg más, telítetlen zsírsavakban gazdag olajok, mint a lenmagolaj, kendermag olaj, valamint az avokádó) képezik, és rendszeresen helyet kapnak benne a gyümölcsök és a hüvelyesek is.
Nem mindennap, de ajánlatos beépíteni a menübe a halakat, a csirkét, a pulykát, rendszeren érdemes fogyasztani a dióféléket, a magvakat és a zsírszegény tejtermékeket. Emellett csak ritkán érdemes olyan ételeket választani, mint a hozzáadott cukrot tartalmazó, feldolgozott élelmiszerek és a finomított szénhidrátok.
Ugyancsak általánosságban elmondható, hogy a szívbarát étrendben vannak kerülendő ételek, italok is. Ilyen például a túl sok koffeint tartalmazó italok, közülük is ki lehet emelni az energiaitalokat. Általános irányelvként el lehet mondani, hogy napi 400 mg koffein bevitelt ne lépjük túl. Egyes kutatások a napi 1-3 csésze kávé pozitív szív-érrendszeri hatásait bizonyították, az energiaitalok rendszeres fogyasztása azonban már csak mesterséges összetevőik miatt sem ajánlottak, ráadásul elég jelentős koffein tartalommal bírnak. Ugyancsak nem ajánlott a zsíros vörös húsokra, félkész és késztermékekre építeni a menüsort, előbbieket magas telített zsírsav és koleszterin tartalmuk, utóbbiakat a magas só, telített zsírsav és a bennük található különböző adalékanyagok miatt. A sóbevitel visszaszorítása egyébként is az egyik fontos cél kardiológiai betegségek esetén, ahogyan igaz ez az alkoholra is.
- Ismert szív-érrendszeri betegeknél gyógyító, egészségeseknél pedig megelőző hatású lehet egy jól felépített étrend. A felépítés azonban nem csak egy listát jelent az ajánlott és a kerülendő élelmiszerekről, hiszen ez önmagában messze nem elégséges. A személyes konzultációk során ugyanis elsősorban az a cél, hogy a páciensnek ne csak a diagnózisát ismerjük meg, de az időbeosztását és az ízlését is, valamint például az sem mindegy, szeret-e, szokott-e főzni – hangsúlyozza Varga Dóra, a KardioKözpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember. – Egy nagyon komplex felmérés és a célok meghatározása után születhet meg egy olyan személyre szabott táplálkozási terv, ami nem csak a szív-érrendszerre van jó hatással, de élvezhető és fenntartható is. Nem sokra mennénk egy olyanétrenddel, amit csak kínkeservesen lehetne követni. Ráadásul, ha a célok közt a fogyás is szerepel, egy jó étrenddel ez a cél is könnyebben elérhető! Adietoterápia fő erénye pedig, hogy biztonságos, nem veszélyezteti a szív-érrendszert, így a szívritmuszavarral élők is bártan alkalmazhatják.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.