Megszámlálhatatlan receptbe kell fokhagymát tennünk, így joggal hihetjük, hogy mindent tudunk az egyik kedvenc ízesítőnkről. Cikkünkben 8 olyan apró praktikát szedtünk össze, amelyek között vannak talán kevésbé ismertek is.
A fokhagyma illatáért felelős anyag, az allicin akkor szabadul fel, ha a fokhagymagerezdek sérülnek. Tehát ha már az üzletben érezhető, az azt jelenti, hogy nem bántak kesztyűs kézzel a hagymafejekkel. Csak a kemény, ép és éppen fokhagymaillatú fejeket vegyük meg.
A csírázó fokhagymát ugyan nyugodtan meg lehet enni, de sokkal csípősebb, mint a friss, ezért túlzottan fokhagymássá teheti az ételeket. Ne vegyünk egyszerre sok fokhagymát, csak amennyit maximum egy hónap alatt felhasználunk, és tároljuk hűvös, sötét helyen.
Ha egy vagy több komplett fej fokhagymára lesz szükségünk, járjunk el a következőképpen! Először nyomjuk be a fej tetejét, hogy a gerezdek meglazuljanak, majd szedjük le a külső héjat és az alsó részt, ahol a gyökere van. A gerezdeket tegyük egy edénybe, fedjük le, és alaposan rázzuk össze. Ha ügyesek voltunk, ezzel meg is pucoltuk.
Szószokba és hasonló lassú tűzön készülő ételekbe aprítsuk a hagymát borsszem méretűre, hogy lassan, fokozatosan adja ki az ízét az étel készülése közben.
Ha nagyon apróra vágjuk a fokhagymát, gyorsan odakap a tűzön, cserébe sokkal erősebben képes felszabadulni az aromája. Tehát ha olyan ételbe használjuk, mint egy saláta vagy salátaöntet – amit nem melegítünk, hőkezelünk –, apríthatjuk egészen picire is.
A vékonyra vágott fokhagymaszeletek az egész ételt finoman ízesítik, és megpuhulva fogyasztásuk is kellemes. Ez a módszer a serpenyős, wokos ételek esetén a legjobb.
Ha az apróra vágott fokhagymát a kés lapjával összenyomjuk, fokhagymakrémet kapunk. Jól használható tzatzikihez, cézár saláta öntetéhez és a mennyei fokhagymás vaj elkészítéséhez.
Ha gyakran készítünk olyan ételeket, amelyekhez aprított fokhagyma szükséges, érdemes lehet előre egy nagyobb adagot felaprítani késes aprítóban. Ha a kések nem bírnak vele, adjunk hozzá egy teáskanálnyi vizet. A hagymát fagyasszuk le egyben, vékonyra lapítva, ebből mindig le tudunk törni annyit, amennyire éppen szükségünk van. Így két hónapig is eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.