Telített, telítetlen, transz? Zsírbevitel és koleszterinszint öszefüggnek?

koleszterinszint
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 10. 14:15
Miért jelenthet gondot a vérben felhalmozódó túl sok koleszterin, szükség van-e egyáltalán rá? Összefügg a koleszterinszint a zsírokban gazdag étrenddel? Egyáltalán milyen típusú zsírok léteznek? Ezekre az alapvető kérdésekre adott választDrégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa.

Miért jelenthet gondot a vérben felhalmozódó túl sok koleszterin, szükség van-e egyáltalán rá? Összefügg a koleszterinszint a zsírokban gazdag étrenddel? Egyáltalán milyen típusú zsírok léteznek? Ezekre az alapvető kérdésekre adott választDrégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa.

Hogyan függ össze a koleszterinszint és a zsírbevitel?

A magas koleszterinszint életmóddal és gyógyszerrel is csökkenthető. Foto:123rf.com

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt élelmiszerekkel vihetjük be őket, másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig szükséges, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Mindazonáltal, ha túl magas akoleszterinszint, az kifejezetten káros a szív- és érrendszernek, ugyanis a felesleg lerakódik az erekben és számosszív-érrendszeri betegséghezvezethet.
- A köznyelvben "jó koleszterinnek" nevezzük a nagy sűrűségű (high density-HDL) koleszterint, "rossz koleszterinnek" a kis sűrűségű (low density-LDL) koleszterint, elsősorban ez utóbbi mennyiségének csökkentésre kell törekedni – ismerteti a dietetikus. – A koleszterincsökkentés tekintetében nem feltétlenül csak arra kell gondolni, hogy kevesebb vörös, zsíros húst együnk, a szakmai ajánlások szerint sokkal hatékonyabb megközelítés, ha visszaszorítjuk a telített zsírok és transzzsírok fogyasztását, miközben előtérbe helyezzük a telítetlen zsírokat.

Telített, telítetlen, transz? Ezt érdemes tudni a zsírokról

  • Óvakodjunk a transzzsíroktól!

A transzzsírsavak (vagy transzzsírok) olyan telítetlen növényi zsírok, amelyek egy hidrogenizáció nevű ipari eljáráson mentek át, hogy szobahőmérsékleten szilárdak maradjanak. Transzzsírsavakban gazdag élelmiszerek például a margarinok, bizonyos feldolgozott és előrecsomagolt ételek, a hidrogénezett növényi olajok, a sült ételek. (Hozzá kell tenni, hogy ma már a legtöbb növényi olaj alapú krém és margarin gyártója odafigyel rá, hogy termékeiben csak kis mennyiségben fordulhassanak elő transzzsírok.)Az American Heart Association (AHA) nevű ismert szakmai szervezet szerint a transzzsírok növelik az LDL koleszterin szintjét és csökkentik a HDL-szintet – vagyis közvetve emelik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

  • Csökkentsük a telített zsírok mennyiségét!

A telített és telítetlen zsírsavakat ránézésre is meg lehet különböztetni egymástól: a telített zsírok szobahőmérsékleten általában szilárdak, a telítetlen zsírsavak jellemzően folyékonyak. Telített zsírsavak forrásainak számítanak többek közt a vörös húsok, a csirke bőre, a vaj, a sajtok és más, zsíros tejtermékek, és az olyan főzésre használt olajok, mint a pálma- és a kókuszolaj. Mivel a telített zsírsavak ugyancsak az LDL-koleszterin szintet emelik, az AHA javaslata, hogy a napi kalóriabevitel legfeljebb 5-6%-t tegyék ki az ilyen jellegű élelmiszerek.

  • Fogyasszunk több egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat!

Kutatások bizonyítják, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag táplálkozás alacsonyabb LDL- és totál koleszterinszintet eredményez, mint a telített zsírsavakban dúskáló étrend. Az ilyen egészséges étrendben gyakran szerepel avokádó, magvak, diófélék, és bizonyos növényi olajok, mint olíva, szezám, napraforgó.
A többszörösen telítetlen zsírsavak magukban foglalják az omega-3 és omega-6 zsírsavakat is, amelyek úgy képesek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, hogy nem csökkentik a HDL-szintet. Érdemes ezért minél többször érdemes választani a dióféléket, a lenmagot, a tonhalat, pisztrángot, lazacot, illetve a szója-, a kukorica- és a napraforgó olajat.

A koleszterincsökkentésben döntő az életmód

- A koleszterincsökkentésben két út járható: az életmód reformja és a gyógyszeres kezelés. Ez utóbbi bizonyos esetekben a kardiológus javaslatára elkerülhetetlen, de még ebben az esetben is jelentős tényező az életmód. Az életmód pedig a rendszeres mozgáson kívül természetesen az étrendre épül – hangsúlyozza Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa. – A megfelelőkoleszterincsökkentő étrenda mozgással kiegészülve pedig olyan kellemes mellékhatással is járhat, mint a fogyás, ami túlsúly esetén önmagában is javít az egészségi mutatókon. A tapasztalatunk az, hogy az az életmód és táplálkozás tartható fent tartósan, amelyik élvezhető, ezért akoleszterincsökkentő étrendkialakításánál nem csak az egészségi szempontokat, de az ízlést, az igényeket és a lehetőségeket is tekintetbe vesszük.

Az Allergiaközpont, Cukorbetegközpont, Endokrinközpont és a KardioKözpont közös összefogással szeptemberben elindítja a Hadd egyek jól! kezdeményezést, melynek keretein belül ingyenes kiscsoportos dietetikai foglalkozást tart az alábbi témakörökben:

  • inzulinrezisztencia
  • ételallergia
  • cukorbetegség – fókuszba helyezve a terhességi cukorbeteg kismamákat
  • szív és érrendszeri betegség
  • tudatos táplálkozás kialakítása gyermekkorban.

A részvétel ingyenes, de bejelentkezéshez kötött! Foglalj időpontot és tudj meg többet betegségedről és a hozzá kapcsolódó táplálkozásról:https://www.primamedica.hu/hadd-egyek-jol

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.