A második agyunk - étrend a bélrendszer betegségeire

A második agyunk - étrend a bélrendszer betegségeire

laktózmentes
PUBLIKÁLÁS: 2022. május 31. 13:33
A gyulladásos bélbetegségek (IBD =InflammatoryBowelDisease) közé tartozik a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, és az egyéb, nem besorolható gyulladásos bélbetegségek is ide sorolhatók.

A gyulladásos bélbetegségek (IBD =InflammatoryBowelDisease) közé tartozik a Crohn-betegség, a colitis ulcerosa, és az egyéb, nem besorolható gyulladásos bélbetegségek is ide sorolhatók.

A betegség kialakulása a fiatalabbak körében gyakoribb. Az IBD olyan, mint a hullámvasút: olykor a betegség hevesen fellángol, máskor a betegek állapota javul (remisszió) – de nem ez nem jelent gyógyulást, bármikor elkezdődhet az újabb fellángolási periódus.

A colitis ulcerosa és a Crohn-betegség közötti különbség, hogy míg a Crohn-betegség a tápcsatorna bármely szakaszában jelentkezhet, addig colitis esetében mindig a vastagbél érintett.

Hiányállapotok

A gyulladt tápcsatorna nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, ezérta betegek általábanalultápláltak.Attól függően, hogy pontosan hol jelentkezik a gyulladás, a lehető legkülönbözőbb tápanyagokból léphet fel hiányállapot: D- és K-vitamin, folsav, vas, C-vitamin, B12-vitamin, kalcium, magnézium, cink, kálium, nátrium… Szinte bármi. Romlik a zsírok, a fehérjék, a víz felszívódása. A legtöbb esetben a tejcukrot sem tolerálják a betegek, ezértgyakran át kell térni a laktózmentes tejtermékek fogyasztására.

salata_dieta
Foto:123rf.com

A diéta jellege

Az előzőekben elmondottakból is látszik, hogy ezeknél a betegségeknél különösen igaz, hogynincs általános érvényű diéta.Attól függően, hogy a tápcsatorna melyik szakasza érintett, más és más vitaminok, ásványi anyagok felszívódása szenved zavart. Nagyon különböző az egyéni tolerancia is. Van azonban pár szempont, ami minden esetben hasonló – ezeket a szempontokat vettem figyelembe a heti étrend tervezésekor. Az étrendet a remisszió, azaz a javuló vagy tünetmentes állapot idejére terveztem.

Energia nélkül nem megy

Ez az egyik legfontosabb szempont: törekednünk kell, hogy elkerüljük a további fogyást és izomveszteséget. Ezértenergiabő táplálkozásra van szükség.Ezt az energiát főként keményítőtartalmú élelmiszerekkel (pl. tészta, rizs, kenyér) és fehérjével (főként tejtermékekkel, nem zsíros sajtokkal, tojással) kell biztosítani. A zsiradékok sajnos rosszabbul emészthetőek, gyulladásos bélbetegségeknél csínján kell bánni velük, de nem kell kiiktatni az étrendből. A zsírok közül jó hatású a könnyen emészthetőkókuszzsírés a gyulladáscsökkentő hatásúomega-3 zsírsavakfogyasztása. Bár cél az energiabő táplálkozás, a hozzáadott cukrok mennyiségét minimalizáljuk.

A leromlott állapotú betegek feltáplálására jó megoldás remisszió idején is, ha étrendjükbe speciális összetételű, energiabő, iható tápszerek fogyasztását is beiktatják. Ezek többféle ízesítésben kaphatóak a gyógyszertárakban. Felhasználhatóak ételkészítés során is (pl. pürélevesekben, krémekben, szószokban, mártásokban), de magukban is elfogyaszthatóak. Ügyelni kell azonban, hogy lassan, kortyonként igyuk meg őket: egy szuszra lenyelve könnyen hasmenést okozhatnak. Ha nem fogyasztjuk el egyszerre, hűtőben tároljuk.

Fotó: 123rf.com

Kellen(én)ek a rostok!

Nem könnyű probléma: az étlap akkor tehető változatossá, ha minél több alapanyagot, nyersanyagot – főként zöldséget-gyümölcsöt – használunk. Ezek az alapanyagok nemcsak a szemet gyönyörködtetik, de kiváló rostforrások is. Csakhogy rost és rost közt is van különbség. Gyulladásos bélbetegségben le kell mondanunk a száraz hüvelyesek, a gombák, a kukorica (a héja miatt), valamint szinte az összes káposztaféle fogyasztásáról – kivéve a brokkolit és a karfiolt: ezeknek illóolaj-tartalmuk magas, de fedő nélkül főzve őket általában nem okoznak gondot. Olajos magvakból, diófélékből maximum pár szemet lehet fogyasztani alkalmanként: ezeknek rosttartalmukon kívül még jelentős zsírtartalmuk is gondot jelent. Tovább fokozza a problémát, hogy a sérült tápcsatorna jobban átereszti azoxalátokat, ami a vesekőképződés kockázatát növeli meg.Ezért kerülni kell az olyan magas oxaláttartalmú alapanyagok fogyasztását, mint a paraj, sóska, rebarbara, kakaó. A teljes kiőrlésű kenyérféléket sem tolerálja mindenki, így sokaknál ez a rostforrás is kiesik a listából.

Foto:pixabay.com

Akkor hát mit?

A zöldségek közül az alábbiak nem okoznak panaszokat: édesburgonya, burgonya, tök, sütőtök, sárgarépa, petrezselyemgyökér, salátafélék, paszternák, cukkini, brokkoli, karfiol, cékla, zsenge zöldbab (amiből a szemek nem peregnek ki), padlizsán. Azútifű maghéj (psyllium)kiváló sűrítőanyag, egyben rostforrásként is jelentős lehet. Tovább bővíthető a választék, ha egyes zöldségeket átpasszírozunk, ily módon eltávolítva a héjukat (pl. zöldborsó, nem zsenge zöldbab, kukorica).

A gyümölcsök közül – hámozva – célszerű fogyasztani a magas pektintartalmúakat: pl. alma, körte, őszibarack. Magas pektintartalma miatt a birsalma is beleilleszthető az étrendbe. Az apró magvas gyümölcsök (pl. málna, szamóca, ribizli, szeder stb.) jó vitaminforrások és antioxidánsok, de csak akkor nem okoznak panaszt, ha a magvakat eltávolítjuk belőlük.

Édes íz

Az édes ízről a legnehezebb lemondani. Általában a legtöbb diéta esetében az energiát nem adó édesítőszerek jól beilleszthetőek az étrendbe, de gyulladásos bélbetegségeknél használatuk nem javasolt. Különösen ellenjavallt a cukoralkoholok használata (pl. szorbit, mannit, xilit, eritrit, maltit, izomalt), hiszen ezek sok egészséges embernél is hashajtó hatásúak. A hozzáadott cukrok mennyiségét minimalizálni kell, de ha már édesítünk, inkább használjunk mézet vagy juharszirupot.

Próbálkozzunk!

A gyulladásos bélbetegségeknél elengedhetetlen, hogy a betegek táplálkozási naplót vezessenek: írják le, mikor mit ettek, és mikor mit tapasztaltak. A napló precíz vezetése segítség ahhoz, hogy mindenki maga jöjjön rá: mi árt neki, és mi nem. Ahogy láttuk: a gyulladásos bélbetegség diétája sok korlátozással jár. A naplóvezetés nagyon hosszadalmas és fáradságos munka – de lehetőség a beteg kezében, hogy étkezését ne kelljen fölöslegesen korlátoznia.

Csökkentsük a gyulladást, tisztítsuk a szervezetet!

Tünetmentes időszakban kezdjünk bele egy tisztítókúrába napi egy csészeCsalánleveles teakeverékkel, mely hatékony lehet a vékony- és a vastagbélgyulladás kezelésére is. A teakeveréket lehetőleg reggel éhgyomorra fogyasszuk el. A kúra legfeljebb 6 hétig alkalmazható, de 4 hét szünet után ismételhető.

A gyulladt tápcsatornát a gyulladáscsökkentő hatásúKamillás teakeverékkelkezelhetjük. A gyulladás mértékétől függően napi 1-3 csészével fogyaszthatjuk két étkezés között. A teakeverékben található kamilla, diófalevél, lándzsás útifűlevél, körömvirág, apróbojtorján és cickafark mind segítenek a szervezetben fellépő gyulladások mértékének csökkentésében és a sérült nyálkahártya regenerációjában.

Foto:123rf.com

Mivel a Crohn-betegség gyakran jár hasi fájdalommal és hasmenéssel, azapróbojtorján, azerdeimálnalevélés azerdeiszederlevélteákat is ajánljuk. Hasmenés esetén néhány perc főzéssel készítjük ezeket a teákat, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak. Egymással egyenlő arányban összekeverve még hatásosabbak lehetnek ezek a gyógynövények. Napi 1-3 csésze tea fogyasztását javasoljuk, amíg a hasmenés nem szűnik.

Felhasznált irodalom:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.