A Yale Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem kiderítette, meddig tarthat a természetes fertőzést követően kialakuló immunitás, az adatok pedig nem túl biztatóak.
Főként azok számára, akik megbetegedésük után azért nem akarnak oltást felvenni, mert úgy gondolják, hogy már védettek – írja az Infostart nyomán az Index.hu.
"Az újrafertőződés három hónap után vagy annál rövidebb időn belül is megtörténhet, ezért azoknak, akik természetes úton fertőződtek meg, be kell oltatniuk magukat. A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben" – állítja Jeffrey Townsend, a Yale biostatisztika-professzora, a kutatás egyik vezetője.
A MedicalXpress cikke szerint ez az első felmérés, amely az újrafertőződés jelenségét oltatlanok körében vizsgálta. A kutatók szerint az újrafertőződések rövid időn belüli bekövetkezésére nemcsak esély van, hanem számtalan példa is, és ahogyan az immunitás csökken és új variánsok jelennek meg, a jelenség egyre gyakoribbá válik. A tanulmány arra figyelmeztet, hogy az újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítani.
"Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra" – mutatott rá Alex Dornburg, az Észak-Karolinai Egyetem bioinformatikai és genomikai adjunktusa, a tanulmány társszerzője.
A kutatócsoport adatvezérelt modellje feltűnő hasonlóságokat mutat a koronavírus és az endémiás koronavírusok időbeli újrafertőződési kockázatai között. Ezek szerint a megfázáshoz hasonlóan egyik évről a másikra újra megfertőződhetünk ugyanazzal a vírussal.
A különbség az, hogy ez a világjárvány sokkal halálosabbnak bizonyult – fogalmazott Townsend, aki szerint világunk jellemzője lesz mostantól az emberiséget fenyegető új veszélyek kialakulása.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.