Kinek és miért jó a kreatin?

kreatin fogyasztása
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 17. 14:15
Igaz-e, hogy vizesít? Milyen formái vannak, és melyik a legjobb? Ismerd meg a tényeket!

Igaz-e, hogy vizesít? Milyen formái vannak, és melyik a legjobb? Ismerd meg a tényeket!

Az utóbbi időkben a kreatin tartalmú étrend-kiegészítők meghódították a sportvilágot, és mára már sok atléta étrendjének alapvető részét képezik. A kreatin hatásossága tudományosan bizonyított; szakszerűen alkalmazva legális teljesítményfokozó formula.

Mi a kreatin?

A kreatin egy olyan szerves vegyület, mely nagy szerepet tölt be asejtek, szövetek (főként az izomszövet) energiaellátásában. Természetes forrásai a magas fehérjetartalmú ételek, úgymint a húsok (főként a sertés-, marhahús) és a halak (hering, lazac, tonhal). Az élelmiszerekben található fehérjéket az emésztőenzimek aminosavakra bontják le, így a vese, a máj, illetve a hasnyálmirigy különböző aminosavakból (argininből, glicinből, metioninból) képes kreatint előállítani. A test teljes kreatinkészletének kb. 95 százalékát az izomrostok tartalmazzák, ún. foszfokreatin formájában.

Egy 70 kg-os ember szervezete kb. 120 g kreatint képes elraktározni.A test kreatinvesztesége átlagosan 2-3 százalék naponta, mely kreatinin formájában vizelettel távozik a szervezetből. Az ürített mennyiséget a természetes forrásokon túl étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk.

Kinek és miért fontos a kreatin-kiegészítés?

A kreatin segíti az ATP újraképződését az izmokban. AzATP, vagyis az adenozin-trifoszfát a szervezet fő energiaszolgáltatója:energiát szállít a sejteken belül. Amint elhasználódik, különböző energiaszolgáltató folyamatok révén újra is termelődik. Újrakeletkezése aerob (oxigén jelenléte mellett) és anaerob (oxigén jelenléte nélkül) módon is végbemehet. Utóbbi folyamatot két útra bonthatjuk:

  • anaerob-alaktacid útra, melyet a kreatin-foszfát támogat, és mely során nem keletkezik tejsav;
  • valamint anaerob glikolízisre, mely tejsavképződéssel jár.

Fontos tudni, hogyaz ATPnem biztosít huzamosabb ideig energiát,csupán pár másodperces erőkifejtésre elegendő. Az izmok kreatin-tartalma azonban (szerencsés esetben) többszöröse az ATP-koncentrációjának, ezáltal segíti annak regenerációját. (Megjegyzés: a 8-10 másodpercet meghaladó izommunka esetén már a szénhidrátok és a zsírsavak is biztosítanak energiát; ezt hívjuk anaerob glikolízisnek.)

Tehát a kreatin-kiegészítésnek és a megfelelő kreatin-koncentrációnak a vérben, izmokban az ATP-regenerálódásban van hatalmas szerepe.A kreatin-tartalmú étrend-kiegészítők alkalmazása főként rövid időtartamú, ismétlődő izommunka esetén lehet hasznos, mint pl. súlyzós edzés vagy sprintszámok.Ha elegendő kreatin-foszfát áll a szervezet rendelkezésére, az energiaszolgáltató folyamatok gyorsan, akadálytalanul mehetnek végbe. Ez hatékonyabb izomösszehúzódást, izommunkát eredményez, ezáltalnő az izomerő és a teljesítmény is.

A vizesedéssel kapcsolatos tévhitek

Az energiabiztosításon túl a kreatinnak számos további előnye van a sportolói célokat tekintve. Az izomrostokban található szabad kreatin vizet von magához, ezáltalhidratálja a sejteket. Ez a sejttérfogat-növekedés úgynevezett felépítő ingert jelent a szervezet számára. Megfelelő fehérjebevitel mellett tehát a kreatin-kiegészítés hozzájárulhat azizomtömeg-növeléshezis. A kreatin izomsejtekbe történő transzportját elősegíti a magas inzulinszint és az étrend magas fehérjetartalma. (Az inzulinszint szénhidráttartalmú étel elfogyasztása után nő meg.)

Kreatin-típusok: Melyik a legjobb?

A kreatint tartalmazó kémiai vegyületek felszívódása között nem találunk nagy különbséget, azonban azt mindig figyelembe kell venni, hogy az adott formula milyen arányban tartalmaz szabad, azaz aktívan felszívódó kreatint.A tanulmányok többsége a kreatin-monohidrát hatásosságát bizonyította a kreatin-foszfát, kreatin-citrát és kreatin-etilészter vegyületekkel szemben.

Ugyan az ATP-képződést a kreatin-foszfát molekula támogatja, azonban akreatin-foszfát-tartalmú készítmények nem segítik jobban a töltést. Ez úgy lehetséges, hogy a foszfát-kötés úgymond „plusz munkát” jelent a szervezet számára, ugyanis először fel kell oldania a kémiai kötést, s csak utána tud hozzáférni az aktívan felszívódó kreatinhoz.A kreatin-monohidrát esetében erre a lebontásra, átalakításra nincsen szükség! Ezért hatékonyabb.

A kreatin monohidrát készítmények közötti különbségek

A hasznosulás mértékén túla hatóanyag tisztasága, ellenőrzött minősége is fontosszempont. A nem megbízható forrásból származó kreatinkészítményeknél előfordulhat a szennyeződés (pl. kreatinin) lehetősége. A legkevesebb szennyeződést, a legkoncentráltabb kreatint aCreapure®hatóanyagot tartalmazó kreatin monohidrát termékek tartalmazzák.

Néhány éve neves szakmai fórumokon hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes kreatin készítmények toxikus anyagokat, tehát mérgeket tartalmaznak a kreatin mellett! A fentebb írtak a tiszta kreatin hatóanyagokra vonatkoznak, de az már más kérdés, hogy emellett még miket tartalmaz az a konkrét termék, amit megveszel.

A táplálékkiegészítő piac jellemzően úgy működik, hogy a termékforgalmazó cégek nem gyártanak alapanyagokat, hanem megtervezik a hatóanyag-összetételt, megvásárolják az összetevőket és összeállítják, csomagolják a kész terméket. Tehát vannak nagy, alapanyagokat termelő cégek. A kreatin esetében körülbelül 5 nagy cég van a világon, akik tömegméretekben állítják elő a kreatint és szinte minden forgalmazó cég ezektől a vállalatoktól vásárol. Létezik két amerikai, két kínai és egy német gyártó, amely az összes forgalmazó 90%-ának szállít kreatin alapanyagot.

Manapság egyre több étrend-kiegészítő található a piacon, melyek nem csupán a megnövekedett tápanyagigényt segítenek fedezni, hanem támogatják a sportolókat a csúcsteljesítmény elérésében. Ez azonban csak akkor van így, ha megbízható terméket választunk, és tudatában vagyunk annak is, hogy számunkra mi a legmegfelelőbb termék, amely segít céljaink elérésében.

Az AlzChem Trostberg GmbH,az igazolhatóan legtisztább kreatin monohidrát, a világszabadalommal védett Creapure®gyártója. Előfordulhat, hogy egy forgalmazó visszaél a névvel, „Creapure”-t reklámoz, de valójában nem, vagy nem 100%-ban ezt a kivételes tisztaságú kreatint használja. Keresd a kreatin termék csomagolásán a képen látható Creapure® védjegyet, és biztos ami biztos, ellenőrizd a címkén (hátul) az összetevőknél, hogy valóban kizárólag Creapure® kreatin monohidrátot tartalmaz-e a termék, nem más – vagy mással kevert –, toxikus anyagokat tartalmazó kreatint. Itt nem pusztán minőségi kérdésről van szó, hanem arról, hogyesetlegesen mérgező anyagokat fogyasztasz-e. Ez nem azt jelenti, hogy a Creapure® kreatinon kívül mindegyik mérgező anyagokat tartalmaz. Létezhetnek más, tiszta készítmények is. A Creapure® esetén viszont igazolt a tisztaság.

Hatás, mellékhatás

Néhány tanulmány kimutatta, hogy nem mindenki reagál ugyanúgy a kreatin-kiegészítésre. Egyeseknél alacsonyabb kreatin-emelkedést tapasztaltak, de fontos megemlíteni, hogy náluk is megfigyelhető volt a jobb teljesítmény – csak kisebb mértékben. A kreatin esetleges mellékhatásai évek óta kutatott téma. A vizsgálatok szerinthasználata biztonságos. A tiszta, ellenőrzött minőségű kreatin-monohidrát előírtak szerinti alkalmazása mellett nem kell vese-, májkárosodástól, esetleg rosszindulatú elváltozásoktól tartani. Egyesek izomgörcsökről, emésztőrendszeri tünetekről számolnak be. Ezek a kellemetlen hatások elkerülhetők a kreatin napi többszöri, kisebb dózisban (3-5 adag/alkalom) történő alkalmazásakor.

Mit érdemes fogyasztani az étrendkiegészítő mellé

Ha kreatin-tartalmú étrend-kiegészítőt használunk, érdemes odafigyelni a megfelelőfolsav- és B12-vitaminbevitelre, ugyanis ezek hiánya csökkentheti a kreatinszintézist. B12-vitamin elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, illetve a fermentált növényi eredetű ételekben, mint pl. a savanyú káposzta.Kitűnő növényi B12-vitamin-forrás a vegán étrendben a Spirulina és Chlorella mikroalgák is.

Magas folsav-tartalmú élelmiszerek közé többek között a belsőségek (pl. sertésmáj), a búzacsíra, az olajos magvak (pl. földimogyoró, napraforgómag), a hüvelyesek (pl. lencse, csicseriborsó), a zöld levelek (spenót, sóska), káposztafélék (brokkoli, karfiol), a narancs(lé) tartoznak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.