Így készítsünk diólikőrt

dió
PUBLIKÁLÁS: 2020. július 17. 15:25
A még érettlenzöld dióból számos finomság készíthető, most olvasónk, Molnár István osztotta meg velünk nagymamájának féltve őrzött, közel120 éves diólikőr receptjét.

A még érettlenzöld dióból számos finomság készíthető, most olvasónk, Molnár István osztotta meg velünk nagymamájának féltve őrzött, közel120 éves diólikőr receptjét.

A likőr készítése nyáron esedékes: a diók már elég szép nagyságukat elértek július elejére, ilyenkor a háziasszony kötőtűvel megszurkálta. Ilyenkor van a gyümölcs olyan állapotban, hogy csonthéjukat késsel könnyedén négyfelé lehet vágni.

zold_dio

Diólikőr zöld dióból

6-7 szem zölddiót kockákra vágva üvegbe teszünk, fél liter borszesz társaságában. Régebben nehézsége volt a tiszta etil alkohol (a tiszta borszesz/spiritusz) beszerzése, de manapság gyógyszertárban már könnyedén hozzájuthatunk. Kevés narancshéj, 10 szem szegfűszeg, kevés fahéj, kiló pirított cukor jön hozzá, melyet liter vízzel azután feloldunk, a spiritszhoz adunk, 3-4 hét múlva leszűrjük, a pincébe eltesszük, és bő év múlva kitűnő. Kóstolásával mi nem vártuk meg a bő évet, decemberben már kínáltuk, kóstolgattuk.

Molnár István Mihály és felesége Jutka Gellért-hegy

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.