Nemcsak bejgliben és sütikben nyerő. Csontot erősít és fájdalmat is csillapít a mák.
Van, aki meghökkenten kapná fel a fejét a mákos bejgli és tészta hallatán, hiszen vannak országok, ahol bódító hatása miatt nem szokás mákot tenni az ételekbe, sőt, csak szigorú ellenőrzés mellett szabad mákot vetni...
Manapság gazdaságilag fontosabb a vegyipari alapanyagul szolgáló máktok, mint a mákszem, mi azonban mégis a mákszemért termeljük ezt a növényt: termése szelíd fűszernek számít, mint a fokhagyma vagy a petrezselyem.
Eredetét pontosan nem ismerjük, de a feltételezések szerint Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a mák őshazája. Az ókori görögök és az egyiptomiak már alkalmazták a zöld máktok nedvét gyógyszerként: görcsoldásra, köhögésre, fájdalomcsillapításra.Nem csoda, hiszen a mák tokja 0,3-0,5 százalékos mennyiségben tartalmaz alkaloidákat,leginkább morfint, kodeint és papaverint - ezek számos jelentős gyógyszer alapanyagai.
Egy magyar származású gyógyszerész,Kabay János 1931-ben oldotta meg kinyerésüket a mákból, és az egész világon szabadalmaztatta.
A keleti népek - főként a kínaiak és az indiaiak - csak a dohányzás megjelenésével egyidőben ismerték fel a máktokból kinyert ópium - megszilárdult tejnedv - narkotikus hatását. Ekkor lettek népszerűek az ópiumpipák.
A mák a hiedelem szerint a görög mitológiában földtermékenység istennő, Démétér szent növénye volt. A görög mitológiában az alváshoz és a halálhoz kapcsolódik a mák fogalma.
Jelentős a vitamin- és ásványi anyag tartalma. A mákban megtalálható a foszfor, remek magnézium-, vas-, és kálciumforrás, tehát nagyon hatékony a csontritkulás megelőzésében is. Megtalálható benne számos aminosav - arginin, aszparaginsav, glutamin, leucin, prolin és valin.
Napjainkban a mákot Franciaországban, Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában és Ausztráliában termelik a legnagyobb területen, ám a Dél-Ázsiai államokban csak szigorú állami ellenőrzés mellett szabad mákot vetni.
Szerencsénk van, hiszen hazánkban a finom sütemények elkészítéséhez szükséges mákszemet megvásárolhatjuk a piacon és a fűszerboltokban is. Sőt, termeszthetünk kis mennyiségben otthon is.A görögök és a rómaiak a mákot mézzel keverve fogyasztották - ami valljuk be, ízletes ötlet. A magyar konyhákban is alkalmazzuk, hiszen a mákos guba hasonló ízvegyítésen alapul.
Kihagyhatatlan hazai finomság a mákos bejgli és a mákos csík, a rétes, fagylalt, palacsinta töltelék és persze a mákos tészta.
Ezek az ételek persze ártalmatlanok, megdarált mák van bennük, amelyben nincs alkaloida. A mákkal készült ételekből alkalmanként nem eszünk túl sokat, ezért bátran fogyaszthatjuk, de ha valaki diétázik, csak mértékkel egyen mákot.
Töltelékként egyébként akkor a legkiválóbb a mák, ha mielőtt ez ételbe keverjük, kevés mézzel és tejjel is összeforraljuk. Kerülhet bele édesítőszer, reszelt, kicsavart alma, mazsola, sárgabarack lekvár és reszelt citromhéj is.
Mivel a mákszemek nagyobb mennyiségben tartalmaznak olajat, egyes országokban a hidegen kisajtolt olajat étkezési célokra használják. Egyenértékű az olívaolajjal, tehát étolajként és salátákra csöpögtetve, ízesítőként is kiváló.
A házi kertekben díszítő elemként is mutatós lehet egy-két sor mák, de a lakás szépítésére is alkalmazhatjuk őket. A hosszú szárú, sértetlen máktokok vázában elrendezgetve, falidíszként vagy akár festékkel beszínezve is jól mutatnak otthonunkban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.