30 éve hangzott el először egy amerikai endokrinológus professzor előadásában, hogy avércukorszint-emelkedésre való hajlamgyakran együtt jár amagas vérnyomássalés akóros vérzsírprofillal, és jellemző az érintettekre asejtek csökkent inzulinérzékenysége, az inzulinrezisztencia is.
A kezdetben X-szindrómaként emlegetett tünetegyüttesbe néhány évvel később bekerült az „alma típusú” elhízás is, és az anyagcserével kapcsolatos problémakör ametabolikus szindrómaelnevezést kapta.
Ma már a metabolikus szindróma gyakori – részben vitatott – összetevőjének tartják például a magas húgysavszintet, az emelkedett homocisztein szintet, a gyulladásos folyamatokra utaló magasabb CRP szintet, vagy a mostanában sokat emlegetett PCOS (policisztás petefészek szindrómát) is.
A szakemberek egyetértenek abban, hogy a fenti tünetegyüttes mögöttgenetikai hajlamis áll, de kialakulása elsősorban anem megfelelő táplálkozásra és a mozgásszegény életmódravezethető vissza. Az anyagcserezavar lassan, fokozatosan alakul ki, és nem „fáj”, így sokan az életút, az öregedés természetes velejárójának tekintik a tüneteket, ésnem foglalkoznak se a megelőzéssel, se a kezeléssel.
A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) definíciója szerint a centrális típusú obezitás (a derék körüli zsírpárnák és a szervek között megbújó zsigeri zsír megszaporodása, férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm feletti derékkörfogat) mellett a lenti négyből még további két tényező fennállása esetén beszélhetünk metabolikus szindrómáról:
Nézzünk csak körül a környezetünkben, és tegyük a szívünkre a kezünket! Szinte minden család középkorú vagy idősebb tagjai között van olyan, aki már kicsit kigömbölyödött, néha panaszkodik a cukrára vagy a vérnyomására, ja, és persze, a koleszterinje mindig rossz a laborban…
De ha ez a tünetegyüttes ennyire elterjedt és általános, akkor miért emlegeti a média „csendes gyilkosként” vagy „halálos négyesként”?Mitől lesz olyan veszélyes a mára már civilizációs népbetegségnek tekinthető metabolikus szindróma?
Igazi veszélye, hogy szinte törvényszerűen olyan súlyos, életminőséget romboló krónikus betegségekhez vezethet hosszú távon, mint amagasvérnyomás-betegség, illetvea 2-es típusú cukorbetegség.A legdrámaibb következmény a szív- és érrendszeri elváltozások (érelmeszesedés, érszűkület) kialakulása, amelyekszívinfarktus, strokemiatti korai halálozáshoz vezethetnek.
A jó hír, hogy életmóddal összefüggő tünetegyüttes lévén mi magunk tehetünk a legtöbbet a megelőzés érdekében!
Hogy néz ki ez a mindennapokban? Először is:keressük a hétköznapi mozgási lehetőségeket!Életkorhoz, fizikai állapothoz igazodva iktassunk be kisebb-nagyobbsétákat, kerékpározást, játsszunk a gyerekekkel sokat a kertben, játszótéren, sétáltassunk kutyát,járjuk a természetet!
A mozgás mellett azegészségtudatos, kiegyensúlyozott táplálkozás, a többszöri, kis adagokban történő étkezés, a sófogyasztás mérséklése, és a csak alkalomszerű alkoholfogyasztás segíthet az egészséges testtömeg fenntartásában, a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség megelőzésében is.
A sok családra jellemző örökölt magas koleszterinszint táplálkozással való befolyásolása sajnos csak korlátozott eredményeket hozhat. Az állati eredetű zsiradékbevitel teljes elhagyása helyettfókuszáljunk a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásra, a rendszeres fizikai aktivitásra, és a dohányzásról való leszokásra!
A napi egy-két, időnként késő estére csúszó étkezés helyett rendszeresítsünk napközben több kisétkezést gyümölccsel, alacsony zsírtartalmú tejtermékkel, magas rosttartalmú, cukormentes nassolnivalókkal, így a főétkezéseknél is könnyebb a normál adagokkal jóllakni.
Étrendünkbenigyekezzünk minimálisra csökkenteni a hozzáadott cukor bevitelét,és keveset fogyasszunk a természetesen magas cukortartalmú aszalványokból, növényi édesítőkből (méz, juharszirup, gyümölcscukor), gyümölcslevekből is. A gyors vércukoremelő hatású szénhidrátforrások (például fehérliszttel készült pékáru, puhára főzött burgonya, fehér rizs, fehérlisztből készült száraztészta, cukrozott müzlikeverék, puffasztott gabona/rizs) helyett részesítsük előnyben a magas korpatartalmú,teljes kiőrlésű termékeket, a durumtésztát, készítsünk zöldséges fogásokat.A köret egy része helyett kerüljön saláta, savanyúság a tányérra, fogyasszunk minden étkezésünkkor zöldséget vagy gyümölcsöt! A tengeri hal, olívaolaj, olajos magvak (dió, lenmag) kedvező zsírsavösszetétele segíthet a vérzsírszint csökkentésében.
Panaszok hiányában is legalábbévente egyszer menjünk el egy egészségügyi szűrésre,amelynek az általános orvosi vizsgálat mellett mindig képezze részét a vércukorszint, a koleszterinprofil és a vérnyomás ellenőrzése, az esetleges testtömeggyarapodás időben való fülön csípése. Vegyük fel a harcot időben a „csendes gyilkossal”, így növelhetjük esélyeinket egy hosszabb, magasabb életminőségben eltöltött életre!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.